10 Ocak 2013 Perşembe

İMRALI SÜRECİNDE "MAYIS SIKINTISI"

"SÖYLEM" MUTABAKATI
* ÖZERKLİK DENİLMEYECEK, YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENDİRİLECEK
* AF DENİLMEYECEK, DENETİMLİ SERBESTLİKLE TAHLİYE SAĞLANACAK

Kemal GÖKTAŞ
İmralı Cezaevi'nde hükümlü bulunan Abdullah Öcalan'la MİT yetkililerinin yaptığı görüşmelerden sonra MİT'in Kandil ile de temas kurduğu belirtilirken devlet ile İmralı ve Kandil arasında "Mayıs sıkıntısı" yaşanıyor. Görüşmelerde hükümetin, İmralı ile Kürt sorununun çözümünün ayrıntılarının konuşulacağı "müzakere" sürecine geçiş için PKK'nın Kandil'e çekilmesi konusunda ısrarcı olduğu, buna karşılık İmralı, PKK ve BDP'nin ise "yol temizliği" adı verilen ve İmralı koşullarının değiştirilmesinin de aralarında olduğu bazı düzenlemeler yapılmasını istediği belirtildi.
Bu arada BDP ve DTK eşbaşkanlarının önümüzdeki Pazar günü İmralı'ya giderek Öcalan'la görüşecekleri ifade edildi.

SINIR DIŞI ISRARI
MİT'in Öcalan ve Kandil'le yaptığı görüşmelerin PKK'nın sınır dışına çekilmesi konusunda düğümlendiği öğrenildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bu durumu dün "Buradaki tek ifademiz; bölücü terör örgütünün kadrolarının silah bırakmak suretiyle ülkeyi terk etmesidir" sözleriyle açıkladı. Hükümetin, çatışmasız ortamda müzakere yapılabilmesi için PKK'nın mutlaka silahlı militanlarını sınırların dışına çıkarması gerektiği yönündeki ısrarına Kandil'den itiraz geldi. Kandil, Öcalan'ın çağrısı ile 1999'da sınır dışına çekilen PKK'lıların 500 civarında kayıp verildiğini belirterek sınırdan geçişin güvenli olmayacağı gerekçesiyle bu öneriye mesafeli yaklaştı. Kandil ve BDP ayrıca, İmralı koşullarının düzeltilerek Öcalan'ın siyasi parti ve sivil toplum temsilcileri ile rahat görüşebilmesinin sağlanması, "yol temizliği" kapsamında KCK tutuklularının tahliye edilmesi ve siyasi parti ve seçim yasalarında değişiklik yapılmasını istedi.

SINIR DIŞINA GÜVENLİ ÇEKİLME İÇİN GÜVENCE
Hükümet kanadı, 4. Yargı Paketi ile mevzuat konusunda bazı adımlar atılacağını belirtirken sınır dışına çekilme konusunda önce "sınırdan geçiş sırasında operasyon yapılmayacağı"nı bildirdi. Ancak bu konuda PKK yöneticilerinin "alt kadroların ikna edilmesi gerektiğini" belirtmelerinin ardından gündeme "gözlemci eşliğinde çekilme" formülü geldi. Yeni Şafak gazetesinden Abdulkadir Selvi'nin dün yazdığına göre bu gözlemci heyetinde AKP, CHP ve BDP'nin yanı sıra MİT temsilcileri de yer alacak. Gözlemci heyeti sınırdan geçişler ve silah bırakan PKK'lıların ailelerine kavuşmaları sürecinde önemli bir rol üstlenecek.

"SÖYLEM" MUTABAKATI: ÖZERKLİK VE AF
Bu arada İmralı ile yapılan görüşmelerde kamuoyunun hassas olduğu bazı kavramların kullanılmaması konusunda da mutabakat sağlandığı ifade edildi. Buna göre "demokratik özerklik" kavramının yerine "yerel yönetimlerin güçlendirilmesi" ifadesi kullanılacak. AB'nin yerel yönetimlerle ilgili özerklik şartına koyduğu çekincelerin kaldırılması ile Kürt cephesinin talebinin büyük ölçüde karşılanacağı ifade edildi.
Ayrıca Başbakan Erdoğan'ın "genel af çıkmayacak" sözlerine paralel olarak cezaevindeki PKK'lıların tahliyesi ve dağdakilerin indirilmesi "af" yerine "denetimli serbestlik koşuluyla tahliye" yoluyla sağlanacak. Hükümet geçen yıl içinde cezaevlerindeki kapasitenin dolması üzerine, şartlı tahliyesine 1 yıl kalan hükümlülerin denetimli serbestlik hükümlerine göre tahliyesini sağlayan yasa çıkarmıştı. Bu yolla 30 bin civarında hükümlü tahliye olmuştu. Denetimli serbestlik şartıyla tahliye 2018 başına kadar devam edecek. Hükümetin ileride denetimli serbestlik şartlarını değiştirerek adına af demeden, af benzeri bir çözüm yoluna gidebileceği belirtildi.
Bu kapsama girmeyecek PKK'nın 50 kişilik tepe yönetici kadrosunun Avrupa başkentlerine gönderileceği, bunun dışında kalan 200 civarında PKK yöneticisinin Türkiye'ye dönmesi için gereken düzenlemelerin yapılabileceği ileri sürüldü.

ERBİL'DE GÖRÜŞME
Bu arada Oslo'da yapılan PKK yöneticileri ile MİT yetkililerinin görüşmelerinin bu defa Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin başkenti Erbil'de yürütüleceği iddia edildi.

İKİNCİ İMRALI HEYETİ YOLDA
Bu arada BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile DTK'nin eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un 13 Ocak Pazar günü İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan'la görüşecekleri ileri sürüldü. Demirtaş, önceki gün İmralı'ya eşbaşkanların gitmesinin sürece güç kazandığıracağını söylemişti. Demirtaş'ın Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata'nın 3 Ocak günü İmralı'da yaptıkları görüşmeden bir gün sonra eşbaşkanların İmralı ziyareti için Adalet Bakanlığı'na başvurduğu belirtildi.

4. YARGI PAKETİNE BAŞBAKAN AĞIRLIĞINI KOYACAK
Bu arada, İmralı ile görüşmelerin önemli bir unsuru olarak öne çıkan 4. Yargı Paketi'ne bazı bakanların yönelttiği itirazların da Başbakan Erdoğan'ın ağırlığını koymasıyla aşılması planlanıyor. Adalet Bakanlığı'nın bazı bakanların itirazı üzerine yeniden yaptığı çalışma sonunda, özellikle propaganda suçları yönünden, düzenlemede önemli formüller ürettiği, yapılan düzenlemelerde propaganda ve terör faaliyeti arasındaki bağların açıkça gösterildiği öğrenildi. Buna göre şiddet ya da şiddete çağrı kriterini içeren eylemlerin suç sayılmasını düzenleyen çeşitli alternatiflerin Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Düzenlemeler Bakanlar Kurulu'na sunulmadan önce Başbakan Erdoğan'a anlatılacak. Bunun için de Erdoğan'ın Afrika gezisinden dönmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder