8 Ocak 2013 Salı

BDP VE İMRALI'DAN "YOL TEMİZLİĞİ" BEKLENTİSİ

- İŞTE ÖCALAN'IN TALEP ETTİĞİ YOL TEMİZLİĞİ:

* ANAYASA'DA EŞİT VATANDAŞLIK

* ANADİLDE SAVUNMA

* KCK TUTUKLULARININ TAHLİYESİ

* SEÇİM YASASI VE SİYASİ PARTİLER KANUNU DEĞİŞİKLİKLERİ


Kemal GÖKTAŞ
İmralı Cezaevi'nde hükümlü bulunan Abdullah Öcalan ile görüşen Ahmet Türk, BDP Meclis Grubu'na bilgi verdikten sonra silahların susması için demokratik süreç içerisinde görüşmelerin devam etmesi gerektiğini belirterek, "Öcalan’ın talepleri devleti zorlayacak talepler değil. Süreçten umutluyuz” dedi. BDP'li Sırrı Sakık ise VATAN'a, Türk'ün kastettiği taleplerin, Anayasal vatandaşlık, siyasi partiler ve seçim kanunlarındaki değişiklikler ile terörle mücadele mevzuatının değiştirilerek KCK tutuklularının tahliye edilmesi gibi "yol temizliği süreci" olduğunu söyledi.

BDP Meclis Grubu, DTK Eşbaşkanı ve bağımsız milletvekili Ahmet Türk ile BDP milletvekili Ayla Akat Ata'nın Abdullah Öcalan ile görüşmesi ile ilgili olarak dün basına kapalı bir toplantı yaptı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın başkanlığındaki toplantıdan sonra gazetecilere bir açıklama yapan Ahmet Türk, "silahların susması için demokratik süreç içerisinde görüşmelerin devam etmesi gerektiğini" söyledi. Türk, "İmralı’nın talepleri devleti zorlamayacak türden talepler. Her demokratik ülkede yerine getirilebilecek taleplerdir. Süreçten umutluyuz" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın herkesi üslup konusunda uyardığını anımsatan Türk, "Ancak o da üslubuna dikkat etmeli" dedi.

ÖCALAN "YOL TEMİZLİĞİ" İSTİYOR
Türk'ün bu sözleri ile ilgili olarak VATAN'a konuşan BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık, "Elimizde somut bir proje yok. Ama biz görüşmeleri önemsiyoruz" dedi. Sakık şunları söyledi:
"Ahmet Bey'in bahsettiği talepler, daha önce bizim de seslendirdiğimiz yol temizliği sürecine ilişkin taleplerdir. Nedir bu yol temizliği? Öncelikle bir anayasal süreç işliyor. Yeni Anayasa'da bütün kimliklere eşit mesafede olacak yeni bir yapılanmaya ihtiyaç vardır. Ayrıca şu anda binlerce KCK tutuklusu var içerde. Terörle Mücadele Kanunu nedeniyle hepimiz terörist ilan edilebiliriz. Bunun değiştirilmesi gerekir. Siyasi Partiler Kanunu ve seçim kanununda değişiklikler yapılması gerekiyor. Yol temizliği budur... Demokratik süreçlerin işletilmesi için bunların yapılması gerekiyor. Yoksa bu süreç projeler üzerinde çok tartışılmadı. Mücadeleden müzakare noktasına dönüşmesini önemsiyoruz. Bundan sonra zamana ihtiyacımız var."
NORVEÇ BÜYÜKELÇİSİNDEN SÜRPRİZ ZİYARET
Bu arada daha önce PKK-MİT görüşmesine başkenti Oslo'da ev sahipliği yapan Norveç'ten BDP'ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirildi. Norveç Ankara Büyükelçisi Janis Björn Kanavin,Demirtaş'ı Meclis'teki makamında ziyaret etti. Kanavin, ziyaretten sonra yeni bir Oslo sürecinin söz konusu olmadığını, sadece yaşanan süreç ile ilgili olarak BDP yönetiminden bilgi almak için Demirtaş'ı ziyaret ettiğini söyledi. Görüşmeyle ilgili randevunun yılbaşından önce alındığı bildirildi.

"ÖCALAN'IN MÜZAKERE KOŞULLARI YOK"
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, "Öcalan’ın koşulları, müzakere yapmaya uygun koşullar değil. Eğer bir müzakere süreci işleyecekse bu durum mutlaka gözden geçirilmeli. Görüşmeleri bir müzakere süreci olarak nitelendirmiyoruz" dedi. İmralı’da yeniden bir görüşme yapılacağına ilişkin ellerinde kesin bir bilgi olmadığını belirten Baluken "Bu görüşmelerle ilgili kanal sürekli açık olması gerekir. Diğer siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, diyalog grupların İmralı’ya gidip görüşmesinden yanayız. Önemli olan oradaki görüşmenin bir müzakereye doğru evrilmesidir. Bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız” dedi.
Baluken, Başbakan Erdoğan’ın ”Bizim dönemimizde ev hapsi, af şeklinde bir şey olmayacak” sözlerinin anımsatılması üzerine, "Daha bir müzakerenin başlayıp başlamadığını, adını koymakta bile tereddüt ederken, gidişat içerisinde ya da sürecin sonunda görüşülebilecek bir durumla ilgili açıklama yapmayı doğru bulmuyoruz” dedi.
Öcalan’ın ”müzakere sürecini yürütebilecek koşullar olmadan benim bu görüşmeleri yapmam uygun, doğru, ahlaki değil” şeklinde açıklamalarının olduğunu hatırlatan Baluken, "Sağlıklı bir müzakerenin yürütebilmesi için sağlıklı bir iletişim ve bir temasın kurulabileceği koşulların sağlanması gerekiyor. BDP, DTK ile diğer örgütlü alanlarla sağlıklı olarak bir bilgi akışı olmadığı sürece oradan bir sağlıklı müzakere yürütmek mümkün değil” diye konuştu.

BAYIK: "SİLAHLARIN NE OLACAĞI KONUŞULABİLİR"
KCK Yürütme Konseyi üyesi Cemil Bayık, örgüte yakın iki gazeteye yazdığı Kürtçe yazısında şunları belirtti:
"Eğer Türk devletinin Kürt sorununda çözüm niyeti varsa bu görüşmeler müzakere sürecine evirilebilir. Bu konuda Kürt tarafı hazırdır. Ancak AKP hükümeti ve basının ortaya koyduğu gibi sorun silah bırakma ve silahlı güçlerin mevzilerini terk etmesi gibi konursa bu yaklaşım bir çözüm niyeti olmadığını gösterir. Çünkü bu tür sorunlarda önce siyasi konular müzakere edilir. Çözüm iradesi ve projesi ortaya konulursa, bundan sonra silahlı güçlerin durumunun ne olacağı tartışılabilir. Yoksa arabayı atın önüne koşmak olur ve baştan oyunbozanlık yapılır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder