26 Ocak 2013 Cumartesi

15 BİN HÜKÜMLÜYE DENETİMLİ SERBESTLİK TAHLİYESİ



EŞLE "MAHREM" GÖRÜŞMEDEN  SAMAST DA YARARLANABİLECEK

Kemal GÖKTAŞ
Ana dilde savunma tasarısı olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Meclis'ten geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün imzasının ardından yürürlüğe girecek olan tasarıda hükümlülerin cezaevinde eşleriyle "mahrem" görüşmelerine imkan tanınmasının yanı sıra, 310 hasta hükümlü ile 15 bin civarında hükümlünün tahliyesine de olarak sağlayacak hükümler yer alıyor.

15 BİN YENİ TAHLİYE


Geçen yıl yaklaşık 35 bin mahkumun tahliyesini sağlayan "açık cezaevine geçiş ve infazın son 1 yılında tahliye" düzenlemesine ilişkin önemli bir değişiklik yapıldı. Buna göre açık cezaevine ayrıldıktan sonra son bir yılın denetimli serbestlik şartlarıyla toplum arasında geçirilebilmesine dönük düzenlemede, 6 ay açık cezaevinde kalma şartı vardı. 31 Aralık 2015 tarihine kadar bu 6 ay açık cezaevinde geçirme şartını uygulamama konusunda bir düzenleme yapıldı. Böylece, açık cezaevine geçme şartı kazanan 15 binin üzerinde hükümlünün ilk etapta  ay burada kalma şartı aranmadan hemen tahliye olabileceği belirtiliyor.

USLU HÜKÜMLÜYE EŞLE "MAHREM" GÖRÜŞME

"Mahrem görüşme" bir hak olarak değil, cezaevi kurallarına uygun davranan hükümlüler için "ödül" olarak düzenlendi. Hükümlüler, "kurum içindeki veya dışındaki genel durumları, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine etkin katılımları, kurum düzenine karşı tutumları ve kendilerine verilen işlerdeki gayretleri" dikkate alınarak teşvik esaslı ödüllerden yararlandırılabilecek. Evli hükümlüler, en geç 3 ayda bir kez olmak üzere, 3 saatten 24 saate kadar eşleri ile kurum veya eklentilerinde cezaevi personelinin yakın nezareti olmaksızın "mahrem" şekilde görüştürülebilecek.

HÜKÜMLÜ "HAMİLE" KALIRSA TAHLİYE OLACAK!

Kapalı cezaevine girdikten sonra gebe kalanların infazı ertelenecek. Ancak koşullu salıverilmesine 6 yıldan fazla süre kalanlar ile eylem ve tutumları nedeniyle tehlikeli sayılanlar hakkında infaz ertelemesi yapılmayacak. Bu kişilerin cezası, ceza infaz kurumlarında kendileri için düzenlenen uygun yerlerde infaz olunacak. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında mahkum olanların infazı ertelenebilecek.

SAMAST, AĞAR, PEKER...

Bu ödülden, cezaevinde iken evlenen Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast, Susurluk hükümlüsü eski DP lideri Mehmet Ağar, çete lideri Sedat Peker yararlanabilecek.

ÖCALAN TEORİDE MÜMKÜN

Halen kağıt üstünde evli olan Abdullah Öcalan ise teorik olarak yasanın öngördüğü "iyi halli olma" şartlarını yerine getirirse "mahrem görüşme" olanağından yararlanabilecek. Ancak Öcalan'ın eşi Kesire Öcalan'la fiili olarak ayrılmış durumda. Üstelik Kesire Öcalan'ın  Türkiye'ye dönmesi imkansız görünüyor.
Yeni tasarıyla “mahrem görüşme” mahkumlara bir ödül olarak sunuldu


Balyoz davasının kesinleşmesi halinde uzun süreler cezaevinde kalacak olan subaylar, KCK davası hükümlüleri, haklarındaki davalarda cezaların kesinleşmesi halinde tutuklu vekillerin de aralarında olduğu çok sayıda mahkum yararlanacak. Ancak yasa bu hakkı tutuklulara tanımadığı için, hukuken suçsuz sayılsalar da tutuklular eş görüşünden yararlanamayacak.
Eski kuvvet komutanları ile eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklu olduğu 28 Şubat, Ergenekon gibi halen süren davalardaki tutuklu sanıklar, ancak haklarındaki hüküm kesinleşip hükümlü statüsüne geçince bu "ödül"den yararlanabilecek.

TAKDİR BELGESİ!

Haftalık ziyaret süresinin 2 saate kadar uzatılabilmesi, kapalı ziyaret yerine açık ziyaret yaptırılması, üst üste kullanılmayan 3 haftalık ziyaret süresinin toplu kullandırılması, haftalık telefonla görüşme süresinin 2 katına çıkarılması, etkinliklerden öncelikli veya daha uzun süreli yararlanma, haftalık harcama miktarının yarı oranında artırılması, tek kişilik odalarda televizyon bulundurma imkanının yanı sıra "Hediye, takdir belgesi veya tavsiye mektubu" verilebilmesi de ödüller arasında sayıldı.

300 HASTA HÜKÜMLÜYE TAHLİYE

Halen 'Mahkumun hastalığının hayatı için kesin tehlike teşkil etme' şartıyla infaz ertelenebiliyor. Yasayla ''Ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettirememe'' hali de infazın ertelenmesi nedenleri arasına alındı. Böylece 300'ün üzerinde hasta hükümlünün durumları tekrar değerlendirilecek ve infazının ertelenmesine karar verilebilecek. Bu düzenleme eski Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun gibi eşi ve kızı tarafından refaket zorunluluğu bulunan hasta tutukluların durumunu doğrudan etkilemeyecek. Çünkü tutukluların tahliyesine mahkeme süren yargılama çerçevesinde karar veriyor. Ancak Saygun hakkındaki hüküm kesinleşip hükümlü hale gelirse, bu madde kapsamına girebilecek.

ANA DİLDE SAVUNMA

Sanık; iddianamenin okunması ve esas hakkında mütalaanın verilmesi üzerine sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapabilecek. Tercüme hizmetleri, adalet komisyonlarınca oluşturulan listeden, sanığın seçeceği tercüman tarafından yerine getirilecek. Tercümanın giderini devlet karşılamayacak. Bu imkan, soruşturma evresinde şüpheli, mağdur veya tanıklar hakkında da uygulanacak.

TİCARİ NEDENLE İNFAZ ERTELEME: 3 yıl ve daha az süreli hapis cezalarının infazının, hükümlünün talebiyle 6 aylığına ertelenebileceğine ilişkin hükme "ailenin ticari faaliyetlerinin sürmesi" hali de eklendi. Böylece hastalık, üniversite eğitimi, ölüm ya da tarım topraklarının işlenebilmesi gibi nedenlerle ertelemenin yanı sıra bu nedenle de infaz ertelenebilecek. Üstelik kasten işlenen suçlarda 3, taksirle işlenen suçlarda 5 yıl ve daha az ceza alanların cezalarının infazı erteleneceği için kapsam da genişlemiş oldu. İnfaz, her defasında 1 yılı geçmemek üzere 2 kez ertelenebilecek. Terör suçları ve cinsel dokunulmazlığa karşı suç işleyenler, disiplin cezası alanlar bu düzenlemeden yararlanamayacak. Ayrıca üniversite eğitimi, yakınların ölümü, ticari faaliyet gibi nedenlerle infaza başlanmış olsa bile 6 aylığına ara verilebilecek.
YAKALAMA KARARI: Kasten işlenen suçlarda 3, taksirle işlenen suçlarda 5 yıldan fazla ceza alanlar için çağrı kağıdı çıkarılmaksızın yakalama emri çıkartılacak. Çağrı kağıdı sadece adli para cezasından hapse çevrilen suçlarda çıkartılacak.
HİLMİOĞLU DÜZENLEMESİ: Ergenekon sanığı eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu'nun oğlunun vefatı nedeniyle getirildiği Ankara'da evde konaklamasına izin verilmeyecek geceleri cezaevine konulması nedeniyle yeni düzenleme yapıldı. Hükümlüler, ölüm ve benzeri nedenle izin verildiğinde, valinin izniyle ya evinde ya bir yakının evinde ya da güvenli bir yerde tutulacak. Aynı düzenleme, tutuklular için de uygulanacak.
UYUM İZNİ: Açık cezaevinde bulunanlarla kapalı cezaevi kurumunda olup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazananlara, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini, güçlendirmelerini ve dış dünyaya uyumlarını sağlamak amacıyla 3 ayda bir, üç güne kadar izin verilebilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder