1 Ekim 2014 Çarşamba

Ölümüne dayağa işkence davası ağır cezadan döndü


KEMAL GÖKTAŞ

Eskişehir'de Gezi eylemleri sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz'la aynı saatlerde dövülen Doğukan Bilir'le ilgili davada asliye ceza mahkemesinin suçun yaralama değil, işkence olduğuna ilişkin kararı ağır ceza mahkemesinden döndü. Eskişehir 19. Asliye Ceza Mahkemesi'nin, Bilir'i dövdükleri iddiasıyla yargılanan sanık polisler hakkında "yaralama" suçundan açılan davada verdiği görevsizlik kararına yapılan itiraz üzerine Ağır Ceza Mahkemesi, hiçbir gerekçe göstermeden "görevli olmadığına" karar verdi. Böylece dosyanın hangi mahkemede hangi suçlamayla görüleceğine ilişkin karar Yargıtay'a kalmış oldu.



Sokakta pusu

Gezi eylemlerinin sürdüğü 2 Haziran 2013 gecesi, polis müdahalesinden kaçan Korkmaz ve Bilir'in de aralarında olduğu bir grup genci Sanayi Sokak'ta saklanan polisler ve sivil saldırganlar dövmüş ve Korkmaz hayatını kaybetmiş, Bilir ise yaralanmıştı. Korkmaz'ın ölümüyle ilgili soruşturmada polis memurları Mevlüt Saldoğan, Yalçın Akbulut, Hüseyin Engin ve Şaban Gökpunar ile aralarında sokaktaki fırının sahibi ve akrabalarının olduğu 4 kişiye dava açılmıştı. Davanın tanıkları arasında; Korkmaz'ı copla kovalarken kamera görüntülerine yakalanan polis Selçuk Bal ile Bilir'e meşe odunuyla vururken görülen Serkan Kavak adlı sivil de yer alıyordu.

Gerekçesiz kabul

Şüpheliler hakkında açılan davanın ilk duruşmasında hakim Bayram Arslan, Bilir'in avukatı Ali Çuvalcı ile savcı İlhan Akıllı'nın, son Yargıtay kararlarına göre sokak ortasında vatandaşın dövülmesinin işkence olarak kabul edilmesi gerektiği görüşünü benimsemiş ve dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.
Sanıkların bu karara yaptıkları itirazı Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi kabul ederken kararda sadece "Dosyanın incelenmesinde, davaya bakma görevinin asliye ceza mahkemesine ait olduğu anlaşılmakla görevsizlik kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir" denilmekle yetinildi.

1.5 yıl mı 12 yıl mı?

Savcılık, Serkan Kavak ve sanık polisler hakkında "basit yaralama" suçundan 6 aydan 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı. Asliye Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda sanıklar ağır ceza mahkemesinde 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülen işkence suçundan yargılanacaktı. Şimdi dosyanın hangi mahkemede görüleceğine Yargıtay karar verecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder