14 Ekim 2014 Salı

İbrahim Okur'dan sürpriz açıklama: "Hakim ve savcılar ince ayar yaptı"


KEMAL GÖKTAŞ

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 10 asıl üyesinin belirlendiği seçimlerinh kaybedenlerinden olan HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, seçim sonuçları ile ortaya çıkan yeni HSYK'nın yapısı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Hakim ve savcıların seçimde "ince ayar" yaparak her görüşün temsil edildiği bir kurul yapısını ortaya çıkardıklarını söyleyen Okur, bu durumu "umut verici" olarak niteledi. Okur, düşük oy almasının da, bazı yorumcuların ısrarla iddia ettiğinin aksine arkasında cemaat desteği olmadığını ortaya çıkardığını da söyledi.


HSYK'ya 2010 yılında en çok oyu alarak seçilen İbrahim Okur, geçen Pazar 12 bin 515 hakim-savcının oy kullandığı seçimde 821 oy alarak 45 aday arasından 35. olabildi. 2010 seçimini kazanan hükümet listesinin mimarı olarak bilinen Okur'un aldığı oy sayısı hükümete yakın yorumcular tarafından "cemaatçi" olduğu iddia edilen Okur'un cemaatten oy alamadığını da göstermiş oldu.

Siyasi kimlikler unutulsun

Seçim sonuçlarını Milliyet'e değerlendiren Okur, seçimin cemaat ve hükümet kutupları arasında geçeceğinin önceden belli olduğunu belirterek "Seçim döneminde kutuplaşmalar keskinleşti. Seçimlerden önceki kamplaşma ve kutuplaşma doğru değildi.
Seçim döneminde adayların ve sonrasında seçilen HSYK üyelerinin mesleki kimliklerinin ötesinde idelojik, etnik ve mezhepsel  kimlikleriyle anılması da doğru değildi. Hiç değilse seçimden sonra artık bu kimlikleri ile değil de hakim kimlikleri ile toplumun önüne çıkmalarını umuyorum. Aksi takdirde vatandaşa 'benim davama bakan hakim-savcı hangi ideolojiye mensup?' sorusunu sordurursak yargıyı ayağa kaldırmayız. Seçim döneminde bir ayrışma oldu, cemaat ve platform kendilerini böyle ifade etmek zorunda kaldılar.  Ama artık bundan sonra hakim kimlikleri ile hareket edeceklerini düşünüyorum" dedi.

"İnce ayar"

Seçilen üyelere bakıldığında HSYK seçimlerinde oy veren hakim ve savcıların "ince ayar yaptığının görüldüğünü" belirten Okur "Biz kurul yapısının çoğulcu olması gerektiğini söylüyorduk. Bunu hakim ve savcılar fiilen oluşturdu. Her görüşün temsil edildiği bir kurul çıktı. Bu durum bana umut verici geliyor" dedi.

Cemaatin etkisi 5 bin 300, net oyu 3 bin 600

Kendisinin aldığı oylara ilişkin olarak da "Arkamızda kimse yok derken kimse inanmıyordu. Şimdi kimin arkasında gizli güç olduğunu gördük" diye konuştu.
Seçim sonuçlarına bakıldığında cemaatin etki ettiği seçmen sayısının 5 bin 300, net oyunun ise 3 bin 600 civarında olduğunu söyleyen Okur "Bu cemaatin ne kadar ciddi bir potansiyeli olduğunu gösteriyor" dedi. Okur, cemaatin YARSAV listesinden aday olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi tetkik hakimi Levent Ünsal'a oy vermesine de dikkat çekerek "Ünsal'ın diğer YARSAV adaylarından aldığı 3 bin 600 civarında fazla oy cemaatin net oyudur" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder