25 Ekim 2014 Cumartesi

Polis molotof atana uyarısız ve "duraksamadan" ateş edecek



KEMAL GÖKTAŞ 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, molotof ve maskeyle eylemlere gidenlere cezaların verilmesini öngören iç güvenlik paketine ilişkin dikkati çeken bir çıkış yaparak, “Molotof ile yaklaşanlar terörist muamelesi görecekler ve durdurulacaklar” dedi. Bakan Ala da, “Ateşli silah neyse molotof da odur” diye konuştu. Davutoğlu’nun ifade ettiği türden bir değişiklik yapıldığı takdirde Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’na göre polis, motolof kokteyli atanlara dur ihtarına ve uyarı amaçlı ateşe gerek duymadan, “duraksamadan” yani seri biçimde ateş edebilecek.  
Davutoğlu, “Suç işlemeye niyeti olmayanların telaş etmesine de mahal yoktur ama niyetli olanlar bilsinler ki bundan sonra molotof ile bir yere yaklaşan ateşli silahla yaklaşmış muamelesi görecek. Şimdiden uyarıyorum" dedi.
İçişleri Bakanı Ala, Davutoğlu’nun açıklamalarının, “vur emrini de mi kapsadığı” sorusu üzerine, “O cümle neyi gerektiriyorsa odur. O ateşli silahla yaklaştığı zaman hangi sonuçlar ortaya çıkıyor? Molotofkokteyli ile yaklaştığında daha büyük, daha ölümcül, daha beter sonuçların ortaya çıktığını Türkiye yaşayarak görmüştür. Ateşli silah neyse molotofkokteyli odur” yanıtını verdi.
Polise yasanın verdiği yetki
Halen yürürlükte olan Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 16. maddesinde polisin, “zor ve silah kullanma” yetkisi düzenleniyor. Buna göre kanun, polise, “görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya” yetki veriyor.  Kanun, polisin, kaçan bir kişiye yönelik silah kullanmadan önce kişiye duyabileceği şekilde “dur” çağrısında bulunmak zorunda olduğunu düzenliyor. Buna göre kişinin “dur” ihtirarına uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, polis önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebiliyor. Buna rağmen kaçmakta ısrar etmesi halinde ise, “kişinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde” silahla ateş edilebiliyor. Ancak kanun, direnişini kırmak istediği veya yakalamak istediği kişinin “silah” kullanması halinde polise dur ihtarında bulunmadan ve uyarı amaçlı ateş etmeden de ateş edebilme yetkisi veriyor.
Bu düzenlemeye göre molotof kokteylinin “ateşli silah” sayılması halinde polis, doğrudan, uyarı amaçlı ateş etmeye gerek görmeden ve “duraksamadan”, yani sürekli biçimde, seri olarak, molotof kullanan kişilere ateş edebilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder