27 Ekim 2014 Pazartesi

HSYK'da ilkler: Ak Partili, başörtülü, akraba...


KEMAL GÖKTAŞ

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSYK) 4 yıllık görev süresi biten üyelerinin yerine seçilen ve atanan yeni üyeleri bugün göreve başlıyor. Kurulun ilk gündemi daire başkanlığı ve üyelerinin seçimi olacak.
Cumhurbaşanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından 4 üyenin doğrudan atamasını yapmasıyla Kurul'un 22 üyesi tamamlanmış oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, asıl üyeliklere, 2010 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanan avukat Rasim Aytin'i yeniden atadı. Erdoğan ayrıca Ankara Barosu avukatlarından Muharrem Özkaya ile İstanbul Barosu avukatları Hayriye Şirin Ünsel ve Aysel Demirel'i HSYK üyesi olarak atadı. Kurul'un tek kadın asıl üyeleri, Erdoğan'ın atadığı iki kadın üye olan Ünsel ve Demirel oldu. Böylece 22 asıl üyeli HSYK'da 2 kadın, 20 erkek üye görev yapacak. 12 Ekim'de hakim ve savcılar arasında yapılan seçimde tek kadın üye olarak Kurul'a giren Zeynep Şahin ise Kurul'un "yedek üyesi" olmuştu.


Ak Partili üye ve avukatının kardeşi

Erdoğan'ın atadığı üyelerden Ünsel'in Ak Parti Pendik Belediye Meclisi üyesi ve eski Kadın Kolları İlçe Başkanı olduğu belirtildi. Avukat Muharrem Özkaya'nın ise Erdoğan'ın avukatı ve Ak Parti Genel Merkez Hukuk Müşaviri Ali Özkaya'nın kardeşi olduğu öğrenildi.

Başörtülü HSYK üyesi

Avukat Aysel Demirel'in ise bir süre önce Danıştay kararıyla avukatlar için kalkan başörtü yasağından sonra başörtülü olarak mesleğini icra etmeye başladığı öğrenildi. Demirel'in daha önce İstanbul Barosu eğitimine gitmek üzere gittiği bir özel üniversitede içeri alınmamasına tepki gösterdiğine ilişkin haberler yer almıştı.

Kurulda ince dengeler

22 asıl 12 yedek üyesi bulunan HSYK'ya, birinci sınıf adli ve idari yargı hakim ve savcılar arasından 12 Ekim'deki seçim yoluyla 10 asıl, 6 yedek üye girdi. Yargıtaydan 3 asıl, 3 yedek, Danıştaydan 2 asıl, 2 yedek, Adalet Akademisinden 1 asıl, 1 yedek üyenin seçildiği Kurulda, Adalet Bakanı ve müsteşarı doğal üye oluyor. Diğer üyelerin 4'ü cumhurbaşkanı tarafından hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından doğrudan atandı.
Buna göre, Yargıtay'dan Yakup Ata, Kerim Tosun ve Mustafa Kemal Özçelik; Danıştay'dan Taci Bayhan ve Şaban Işık; Türkiye Adalet Akademisi'nden Ömer Kerkez, adli yargıdan Metin Yandırmaz, Mehmet Yılmaz, Mehmet Durgun, Ömür Topaç, Ramazan Kaya, İsa Çelik ve Turgay Ateş; idari yargıdan Halil Koç, Ahmet Berberoğlu, Mahmut Şen asıl üye oldu. Kurul'da bakan ve müsteşarla birlikte 10 üyenin Ak Partiye yakın olduğu belirtilirken milliyetçi, cemaatçi ve sosyal demokrat kanadın ise 4'er üyeyle temsil edildiği belirtiliyor.
HSYK üyeleri bugün göreve başlayacak. Kurul'un ilk toplantısını ise yarın yapması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder