29 Eylül 2014 Pazartesi

Danıştay'daki HSYK seçiminin ilginç perde arkası: Sosyal demokrat-AKP ittifakı


KEMAL GÖKTAŞ

Danıştay'da HSYK (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) üyeliği için yapılan seçimler sonunda sosyal demokrat görüşleriyle bilinen ve hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu'nun da oy verdiği Taci Bayhan ile cemaate yakınlığıyla bilinen Şaban Işık asıl üye oldu. Seçimin sonucunu Yargıda Birlik Platformu'yla birlikte hareket eden eski HSYK üyesi Ziya Özcan'ın son dakikada Taci Bayhan lehine adaylıktan çekilmesi belirledi. Hem YARSAV hem de Yargıda Birlik Platformu mensuplarının, ayrı ayrı Taci Bayhan'ın kendi adayları olduğunu belirterek seçilmesinden mutluluk duyduklarını belirtmeleri, Danıştay'da ilginç bir ittifakın da göstergesi oldu.



Son anda çekilen aday

Danıştay'daki HSYK üyeliği seçimleri son ana kadar gruplar arasındaki ilginç pazarlıklara sahne oldu. Seçimde Yargıda Birlik Platformu'nun adayı olarak Emin Sınmaz öne çıkarken Platform, cemaatin seçimi 2-0 almasını önlemek için sosyal demokrat adaylar eski HSYK üyesi Ziya Özcan ve Taci Bayhan'ı da desteklemeyi kararlaştırdı. Seçime saatler kala Ziya Özcan, Taci Bayhan lehine adaylıktan çekildi. Böylece, Platformun da oylarını alan Taci Bayhan 83 oyla ilk sırada seçimi kazandı.

YARSAV da Platform da memnun

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bürokrat kontenjanından Danıştay'a atanan YARSAV üyesi Taci Bayhan'ın seçimi kazanması, Danıştay'da YARSAV - Platform oylarının ortak adaya yöneldiğini ve fiili bir ittifak olduğu yorumlarına neden oldu. Hem YARSAV ve hem de Platform yöneticileri, Bayhan'ın kazanmasından ötürü "kendi destekledikleri adayın seçimi kazandığı" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlık: Bayhan'a Platform da destek verdi

Bu arada Adalet Bakanlığı kaynakları da "Taci Bayhan'ın Yargıda Birlik Platformu'nun da desteklediği bir isim olduğunu"  belirterek "Platformun desteklediği diğer isim, 65 oy ile yedek üye olan Emin Sınmaz’dır. Yargıdaki paralel anlayışın desteklediği Şaban Işık’a 20 civarında sosyal demokrat üye de oy vermiş olabilir. 'Danıştay’da yapılan seçimi hükümet kaybetti' diye sunmak, hem seçim sonucunu analiz edememek, hem yargıdaki paralel anlayışa ilişkin yapılanmanın üstüne şal örtmek, hem de paralel anlayışın temel stratejisi olan hükümeti seçimlere alet etme çabasına destek olmak anlamına geldiği açık" değerlendirmesinde bulundu.

Gözler 12 Ekim'de

Seçimde ikinci asıl üyeliği ise 2011'de yeni HSYK tarafından Danıştay üyeliğine seçilen ve cemaate yakınlığıyla bilinen Şaban Işık 78 oyla aldı. Yedek üyeliklere ise cemaate yakın olduğu belirtilen Hasan Turgut 67, Platformun adayı Emin Sınmaz 65 oyla seçildi. Diğer adaylardan Mustafa Gökçek 50, Gürsel Mekik ise 20 oy aldı.

2 sosyal demokrat, 2 cemaat ve 1 ülkücü

Danıştay'daki 2 asıl ve 2 yedek üyeliğin belli olmasının ardından gözler 12 Ekim'de yerel mahkelerde yaklaşık 14 bin hakim-savcının seçeceği 10 asıl üyele çevrildi. Şu ana kadar Yargıtay'dan seçilen 3 ve Danıştay seçilen 2 üyenin siyasi kimliklerine bakıldığında 2 sosyal demokrat, 2 cemaate yakın ve 1 ülkücü kökenli üyenin seçimi kazanması 12 Ekim seçimlerini hükümet açısından daha da elzem hale getiriyor. Adalet Bakanı ve müsteşarın kurulun doğal üyesi olması, Cumhurbaşkanı'nın seçeceği 4 üye ve Adalet Akademesi'nden seçilecek üyeyle birlikte kurulda hükümet yanlısı 7 üyenin olacağı hesaplanıyor. Buna göre hükümet 22 üyeli HSYK Genel Kurulu'nda çoğunluğu elde edebilmek için en az 5 üyeliğe ihtiyaç duyuyor. Taci Bayhan'ın HSYK'da hükümete yakın üyelerle birlikte hareket edip etmeyeceği ise bu denklemde önemli bir soru işareti olarak yerini almış durumda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder