23 Ekim 2014 Perşembe

Güvenlik diye nakledildi ama sanıklar da tanıklar da mahkemeye gelmeyecek


KEMAL GÖKTAŞ 

Gezi eylemleri sırasında Antakya’da polis tarafından atılan gaz fişeği ile öldürülen Abdullah Cömert davasında garip gelişmeler yaşanıyor. Güvenlik gerekçesiyle Balıkesir’e nakledilen davada, sanık polisin video konferansla yeni atandığı Mersin’den ifade vermesine karar verildi. Mahkeme tanıkların ve Cömert ailesinin de Hatay’da dinlenilmesine karar verdi. Cömert ailesinin avukatları ise mahkemenin bu kararına tepki göstererek “hani dava sanığın güvenliği gerekçesiyle nakledilmişti?” diye sordu. Avukatlar sanığın mutlaka mahkemeye gelerek ifade vermesi gerektiğini belirtti.
Cömert’in öldürülmesiyle ilgili soruşturma sonunda şüpheli  polis memuru  Ahmet  Kuş  aleyhine   açılan Davas sanık  avukatının talebi ve  Yargıtay  5.Ceza Dairesinin   kararı   ile   Hatay  2. Ağır  Ceza  Mahkemesinden  Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledildi. Davanın 4 Kasım’da başlayacak duruşmalarından önce Balıkesir  2.Ağır Ceza  Mahkemesi  sanık polis Kuş’u mahkemeye çağırmadı. Yapılan tensip ile sanığın yeni görev yeri olan Mersin’de Ağır Ceza mahkemesi’nde SEGBİS (Sesli ve görüntülü bilgi sistemi) ile sorgulanması için talimat yazıldı.

Kimse mahkemede dinlenmeyecek

Ayrıca olayın görgü tanıklarının Hatay Ağır Ceza Mahkemesi’nde, olay günü Antakya’da diğer akrep araçlarında görev yapan ve sanığın gazcı olarak bulunduğu araçta görevli polis memurlarının görev yerlerinde, bazı tanıkların ise ifadelerinin ise ikamet ettikleri Yayladağ ilçesinde alınmasına karar verildi. Daha ilginci mahkeme davada katılan olarak bulunan Abdullah Cömert’in aile bireyleri için de Hatay Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazdı.

“Hani güvenlik için nakledilmişti?”


Mahkemenin bu kararına tepki gösteren Cömert ailesinin avukatı Hatice Can, “Sanığın sorgusunun mahkemede yapılması gerekir. Hani dava sanığın güvenliği nedeniyle Balıkesir’e nakledilmişti? Şimdi sanık gene duruşma salonuna getirtilmeyerek kaçırılmaktadır. Nakil kararı ile polisin gaz kapsülü ile öldürülen Abdullah Cömert’in ailesi mağdur edilmekte, adalet arayışı için Antakya’dan 1300 kilometre mesafede bulunan Balıkesir’e gidip gelmek zorunda kalacaklardır. Şüpheli polis olası kastla öldürmeden yargılanacaktır. Bu suçun cezası 20 yıldan 25 beş yıla hapis cezasıdır. Oysa kasten öldürme suçu ile yargılanması ve tutuklanması gerekmektedir. Emri veren polis amirlerinin de yargılanması gerekmektedir. Soruşturma aşamasında amirler yargı önüne dahi çıkarılmamıştır. Şüpheli olarak isimleri tespit edilmemiş,  ifadeleri alınmamıştır” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder