9 Şubat 2013 Cumartesi

Yargıtay: Tacize tepki tokadına ceza yok




Kemal GÖKTAŞ
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 15 yaşından küçük sanığın, bir yakınına tacizde bulunan kişiye tokat attığı için açılan davada mahkemenin "fiilin haksızlık içeriğinin azlığı" gerekçesiyle verdiği "ceza verilmesine yer olmadığı" kararını onadı. Karara göre sanık çocuk, 625 TL yargılama masrafını ise ödemek zorunda olacak.

Bartın'da meydana gelen olayda Bartın Sulh Ceza Mahkemesi, hakkında basit yaralama suçundan 6 aya kadar hapis cezası istenen çocuğun davasında şu kararı verdi:

"ISLAHA GEREK YOK"
"Teorik olarak ceza yargılaması hukukunda, yaptırımın birinci amacı  ödetme, ikinci amacının ise faili ıslah etme ve yeniden topluna kazandırmaktır. Demokratik hukuk devletinde yaptırımın başka bir amacı olamaz. Somut olayda, fail mağdura, yakınına karşı yapıldığı iddia olunan cinsel taciz eylemi nedeniyle adli rapora konu olmayacak şekilde tokat ile vurmuştur. Sanığın bu eyleminin sonucu olarak ceza hukuku açısından cezalandırılması, cezanın ödetme ve ıslah etme amacını aşacaktır. Sanık haksız tahrik boyutunu aşacak bir saikle eylemini gerçekleştirmiş ve eylem sonucu, mağdurda herhangi bir yaralanma meydana gelmemiştir. Tüm bu nedenlerle 15 yaşını doldurmayan (suça sürüklenen çocuğun) eylemindeki haksızlık içeriğinin azlığı nedeniyle CMK.nun (Ceza Muhakemesi Kanunu) 223/4-d maddesi gereğince sanığa takdiren ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir."

SADECE MASRAFI ÖDEYECEK
Mahkemenin ceza verilmemesine dayanak yaptığı CMK'nın 223/4-d maddesi "İşlenen fiilin haksızlık içeriğinin azlığı, dolayısıyla, faile ceza verilmemesi hallerinde, ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilir"  hükmünü taşıyor.
Mahkeme,  ceza vermediği sanığın 625 TL tutarındaki yargılama giderini ise ödemesine hükmetti.  Karar, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından da onandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder