8 Şubat 2013 Cuma

İMRALI'DAKİ "MÜSTAKİL EV" MESELESİ




Kemal GÖKTAŞ
Kulislerde bir süredir İmralı'da bağımsız bir konut inşa edileceği söylentisi dile getiriliyordu. Geçtiğimiz ay yürürlüğe giren Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'la hükümlülere ödül olarak eşleriyle "mahrem" görüşme olanağı getirilmesinin ardından İmralı'ya bağımsız bir konut yapılması olasılığı yeniden gündeme geldi.

Kanuna göre 1 Nisan'da yürürlüğe girecek uygulama ile disiplin cezası almamış olan hükümlüler, çeşitli şekillerde ödüllendirilecek. Kanunda bu ödüllerden birinin de kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan evli hükümlülerin, eşleri ile "mahrem şekilde" görüştürülmesi  olduğu belirtilmişti. Buna göre eşle mahrem görüşmeye, en geç 3 ayda bir kez izin verilecek. Görüşme 3 saatten 24 saate kadar sürebilecek. Kanunda mahrem görüşmenin "kurum veya eklentilerinde ve infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın" yapılacağı belirtildi.
Kanun, bu düzenlemenin ayrıntılarını düzenleyecek olan yönetmeliğin hazırlanması için uygulamayı 1 Nisan'a erteledi.
Düzenlemeye göre her cezaevi, eşle mahrem görüşmenin yapılacağı bir mekanı kurum içinde ya da eklenti şeklinde hazır etmek zorunda olacak. İmralı Cezaevi'ndeki hükümlüler de şartları yerine getirdikleri takdirde bu haktan yararlanabilecekler. Halen kağıt üstünde evli olan Abdullah Öcalan'ın, PKK'dan 20 yıl önce ayrılan ve yurtdışında yaşadığı bilinen eşi Kesire Öcalan'la bu bağlamda görüşmesi ise beklenmiyor.

EV HAPSİ İÇİN Mİ?

Ancak söz konusu iddialara göre inşa edilen ev, mutfağın yanı sıra banyo, tuvalet, 1 oda ve salondan oluşuyor.  Cezaevinden bağımsız, yaşamak için gerekli bütün bölümleri olan müstakil bir ev inşa edildiği yönündeki bu haber, Öcalan'ın İmralı sürecine bağlı olarak ev hapsine alınması durumunda kullanılması olasılığı yorumlarına neden oldu.

BAKANLIK YALANLADI
Adalet Bakanlığı ise bu iddiaları yalanladığı yazılı açıklamasında "Adaya hükümlülerin yararlanmaları için bir müstakil ev yapıldığı iddiası gerçek dışıdır. Kampüs içinde yürütülmekte olan bir inşaat faaliyeti olmadığı gibi planlanan bir çalışma da yoktur ” ifadelerine yer verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder