19 Şubat 2013 Salı

SAVCILIKTAN RADİKAL "ZAMANAŞIMI" ADIMI



FAİLİ MEÇHULLERE ZAMANAŞIMI OLMAYACAK


Kemal GÖKTAŞ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, eski  Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’in 1993’teki ölümüne ilişkin yürüttüğü soruşturmada iç hukuka göre zaman aşımı süresi dün dolmasına rağmen soruşturmayı yürüten Ankara Başsavcılığı AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) kararlarını temel alarak soruşturmaya devam etmeye hazırlanıyor.

Eski Türk Ceza Kanunu'na göre müebbet hapis cezası gerektiren suçlarla ilgili soruşturmalarda zamanaşımı 20 yıldı. Eşref Bitlis'in uçağının düşmesinin 20. yıldönümünde bu süre dün tamamlandı. Ancak soruşturmayı yürüten Savcı Hüseyin Şahin, henüz ”zaman aşımı nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına” dair karar yazmadı. Savcı Şahin'in AİHM kararları çerçevesinde zamanaşımının uygulanmayacağı konusunu değerlendirdiği belirtildi.

"KAMU GÖREVLİSİ" AYRIMI
AİHM'in son dönemde verdiği kararlar da yaşam hakkı ihlali olaylarına karışan kamu görevlileri açısından zamanaşımı süresinin söz konusu olmadığı yönündeydi. Bu yüzden cinayete karışan bir kamu görevlisi varsa, hakkındaki zamanaşımı süresinin hiçbir zaman dolmaması gerekiyor.

9 AİHM İÇTİHADI
Ankara Savcısı Kemal Çetin de 12 Eylül dönemindeki işkence ve yargısız infaz iddialarına ilişkin soruşturmaların yerel savcılıklarca yürütülmesi gerektiğine karar verdiği "görevsizlik" kararında, AİHM'in Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam hakkı ve işkence yasağını düzenleyen maddelerini ihlal eden kamu görevlileri ile ilgili soruşturmalarda af ve zamanaşımının söz konusu olmayacağını belirten 8'i Türkiye, biri de İtalya devleti aleyhine açılan 9 davada verdiği kararları emsal göstermişti.
Anayasa'nın 90. maddesine göre AİHS'in iç hukukta yasaların üzerinde olduğu kaydedilen kararda "Dolayısıyla, soruşturma konusu olayda zamanaşımına ilişkin iç hukukumuzdaki yasa hükümleri değil, doğrudan AİHS uygulanarak kovuşturma yapılması gerekmektedir" vurgusu yapılmıştı.

KARANLIKTA KALAN DOSYALAR AÇILABİLİR
Savcılığın bu kararı Eşref Bitlis, Uğur Mumcu, Turgut Özal'ın ölümleriyle ilgili soruşturmaların yanı sıra tüm faili meçhul cinayet dosyalarında zamanaşımının söz konusu olmayacağı anlamına geliyor. Ayrıca 12 Eylül dönemi de dahil olmak üzere Cumhuriyet tarihi boyunca failleri kamu görevlileri olan işkence, öldürme ve kaybetme suçlarıyla ilgili soruşturmalar  ve davalar açılabilecek. Buna göre 1 Mayıs 1977 Taksim, Maraş, Çorum, katliamları, Güneydoğu'daki yargısız infazlar gibi çok sayıda önemli olaya karışan hayattaki kamu görevlileri  de yargılanabilecek. Bu karar, failleri hayatta olmayan Dersim katliamında ise soruşturma açılmasını sağlayabilecek ve tazminat taleplerinde etkili olabilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder