23 Şubat 2013 Cumartesi

BDP ANAYASA'DA "BAŞKANLIK KARŞILIĞI KÜRT SORUNU" FORMÜLÜNE SOĞUK




Kemal GÖKTAŞ
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, yeni Anayasa'da Kürt sorununun çözümünü sağlayacak birkaç madde karşısında "despotik" bir başkanlık sistemine onay verilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Meclis'te önceki gün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, AKP ve BDP işbirliği ile yeni anayasa hazırlanması tartışmalarına değindi. AKP ile Anayasa konusunda bir görüşmelerinin olmadığını belirten Demirtaş AKP ile Anayasa yapmalarının da yanlış olmayacağını söyledi. Demirtaş "CHP ile MHP, CHP ile BDP yapabilir de AKP ile BDP niye yapamasın?" diye konuştu. Demirtaş'ın anayasa mesajları şöyle:

"DESPOTİK BAŞKANLIĞA EVET DEMEYİZ"

"BDP olarak despotik bir başkanlık sistemini içeren bir anayasaya asla evet demeyiz. Tartışıldığı gibi despotik bir başkanlık olacak, BDP de buna evet diyecek gibi bir tartışma asla yoktur. Bize sunulmuş bir başkanlık önerisi de yoktur. Kapalı veya gizli AKP ile yapılmış herhangi bir görüşme de yoktur. Biz ilkesel olarak başkanlık sisteminin tartışılabileceğini düşünüyoruz. Ama kamuoyunda tartışıldığı şekliyle otoriter başkanlık sistemine BDP, şu veya bu tavizle evet diyecek şeklindeki bir yaklaşım asla doğru değil.

"İLKESİZLİĞE DÜŞMEYİZ"

Sadece Kürtleri değil herkesin özgürlüğünü garanti altına alan bir anayasa için mücadele veriyoruz. Kürtleri ilgilendiren bir kaç madde karşısında anayasa için şu veya bu partiyle uzlaşma sağlayacağız gibi bir ilkesizliğe asla düşmeyiz. Böyle bir yaklaşımımız olmaz. AKP’nin de bize yönelik böyle bir teklifi yoktur.
Fakat şunu da belirteyim, biz AKP ile anayasa yapmaya karar verdik gibi bir algıya kapılınması doğru değil. Bunun yanlış olduğunu iddia etmek de doğru değil, AKP ile BDP niye anayasa yapamasın? Hangi ilkesizliktir bu? CHP ile MHP, CHP ile BDP yapabilir de AKP ile BDP niye yapamasın? Tam olarak bu hangi ilkeye aykırıdır. Sonuçta biz parti olarak anayasada savunduğumuz ilkelerin arkasında duruyoruz.

"YENİ ANAYASA İHTİMALİ YÜZDE BİR BİLE DEĞİL"

'BDP bize en yakın parti AKP’dir dedi' manşetleri yanlış. Neredeyse seçim ittifakına dönüştürdüler. AKP ile bir anayasa yapmaya karar vermedik. Yeni bir anayasanın yapılması ihtimali yüzde 1 bile değil. Seçim takvimi uygun değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder