27 Şubat 2013 Çarşamba

ÇATIŞMASIZ ORTAMDA MÜZAKERE İÇİN PKK SINIR DIŞINA ÇEKİLMELİ



Kemal GÖKTAŞ
Abdullah Öcalan'ın devlet heyetiyle 5 aydır yürüttüğü görüşmelerden sonra oluşturduğu yol haritası taslağını içeren ve BDP, Kandil ve Avrupa kanadının yazılı görüş bildirmesi için BDP'ye gönderdiği mektupta PKK'nın sınır dışına çekilmesi konusundaki takvim önerisi ve Kürt sorununun çözümü konusunda atılacak adımlara dair görüşlerinin yer aldığı öğrenildi. Mektupta, barış sürecinin aşamalarına yönelik perspektif sunulduğu ve sürecin karşılıklı güven verici adımlarla ilerlemesi gerektiği ifade edildiği belirtildi.


"ACELE CEVAP" BEKLİYOR
Öcalan'ın el yazısı ile kaleme aldığı ve yaklaşık 20 sayfa olduğu belirtilen mektupta BDP, Kandil ve Avrupa kanadına yönelik 3 üst yazı yer aldı. BDP yönetiminin Öcalan'ın "En geç 2 hafta içinde" beklediği yanıtı, PM'nin görüşleri doğrultusunda MYK'da ele alarak kaleme alacağı ifade edildi. Mektup, BDP aracılığıyla Kandil ve Avrupa'ya da iletilecek. Örgütün iki kanadından gelen yanıtlar da yine muhtemelen BDP heyeti tarafından İmralı'da Öcalan'a teslim edilecek. Öcalan da bu görüşler doğrultusunda yol haritasına son şeklini verecek. Öcalan'ın bunun ardından 21 Mart Nevruz Bayramı'nda yol haritası ile birlikte PKK'ya resmi ateşkes ve sınır dışına çıkış için çağrı yapması bekleniyor.

"DEMOKRATİK ÇÖZÜM VE EYLEM PLANI"
Öcalan'ın "Demokratik Çözüm Felsefesi ve Demokratik Eylem Planı" adını verdiği yol haritası taslağında çözüm projesini de "Demokratik ortak vatanda, demokratik cumhuriyet, demokratik kurtuluş ve demokratik yaşam projesi" olarak tanımladığını belirtti. Öcalan'ın 3 aşamalı bir plan öngördüğü ve bunları "çatışmasızlık, güven verici adımların atılması ve sınır dışına çekilme" başlıkları adı altında formüle ettiği belirtildi.
Kürt sorununun çözümünün taraflarca müzakere edilmesi için çatışmasız bir ortama ihtiyaç duyulduğunu belirttiği ve bu yüzden PKK'nın güçlerini sınır dışına çıkarması gerektiği, ancak bunun için hükümetin güven verici adımlar atması gerektiğini savunduğu belirtildi.

ÇATIŞMASIZ ORTAMDA MÜZAKERE
Öcalan'ın hükümetten ilk etapta "yol temizliği" sürecinde Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu (yüzde 10 barajı), Terörle Mücadele Kanunu ve 4. Yargı Paketi ile ilgili adım atmasını beklediği belirtilirken çatışmasız ortam yaratılması için PKK'nın güçlerini sınır dışına çekmesi gerektiği, çekilme sırasında hükümetin verdiği güvenceye bağlı olarak operasyon düzenlememesi gerektiğini belirtti. Mektupta, bu çekilmenin takviminin PKK'ya da bağlı olduğu, ancak en geç Ağustos ayına kadar çekilmenin tamamlanmasının sürecin ilerlemesi için önemli olduğunu ifade ettiği öğrenildi.

"TÜRKİYELİLİK"
Öcalan'ın mektubunda Anayasa konusunda da görüşlerini dile getirdiği belirtildi. Buna göre, vatandaşlık tanımının "Türkiyelilik" ekseninde yapılması ve Anayasa'ya "bütün kültürlerin kendilerini koruyup geliştirebileceklerine" ilişkin bir ifade konulması gerektiğini savunan Öcalan, Anayasa'da etnik kimliklere referans verilmemesini savundu.

ÖZERKLİK ŞARTINDAKİ ÇEKİNCE
Öcalan, "Demokratik özerklik" talebinin yerine yerel yönetimlerin güçlendirilmesi bağlamında AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na konulan çekincenin kaldırılmasını talep etti.
Öcalan'ın tarihsel ve siyasal analizlerinin de yer aldığı mektupta, Meclis'te Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasının yanı sıra müzakere sürecinde özellikle sivil toplum kuruluşları ile görüşülmesinin önemine dikkat çektiği, bunu sağlamak için de bir komisyon kurulabileceğini söylediği ifade edildi.

MAHMUR KAMPI
Öcalan, Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği Türkiye'den göç eden Kürt kökenli vatandaşların BM gözetiminde kaldığı Mahmur Kampı'nın tasfiyesinin de çözüm sürecinde ele alınmasını istediği belirtildi.

AF VE EV HAPSİ YOK
Öcalan'ın mektuplarda af ve ev hapsi konularına değinmediği, ancak yasalarda demokratik dönüşümlerin yapılarak şiddete bulaşmamış kişilerin terör suçundan cezalandırılmamasını belirttiği ifade edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder