15 Şubat 2013 Cuma

4. YARGI PAKETİNDEKİ REDAKSİYON EN KRİTİK MADDEYE...




Kemal GÖKTAŞ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Yargı Reformu Çalışma Toplantısı'nda ele alınan 4. Yargı Paketi'nde yapılacak 'redaksiyonun' paketin en kritik maddesi olan "örgüt adına faaliyet gösterme" suçuna ilişkin olduğu ortaya çıktı. Tek bir kelime değişikliğinin bile birçok  tutuklu ve hükümlünün tahliyesine etki edeceği düzenleme Bakanlık bürokratları ve akademisyenler tarafından ele alınıyor. Paketteki bu 'redaksiyonun' BDP'lilerin İmralı ziyareti öncesi kritik önem taşıdığı belirtiliyor.



4. YARGI PAKETİ BEKLENEBİLİR

BDP ile hükümet arasında İmralı'ya yapılacak ikinci ziyarete ilişkin 'isim krizi' aşılmış görünürken BDP heyetinin 4. Yargı Paketi'nde yapılacak "redaksiyonları" görmek için gelecek hafta İmralı'ya gitmeyi tercih edebileceği ifade edildi. BDP'nin İmralı'ya gitmeden önce özellikle KCK'lıların tahliyesini sağlayacağı belirtilen düzenlemeyi görmek istediği belirtildi. Bunun için hükümetin "teknik redaksiyon" yapılacağını açıkladığı paketin TBMM'ye sevk edilmesi için gelecek haftaya kadar beklenebileceği, yada Bakanlığın İmralı ziyareti öncesinde paketin içeriğine ilişkin BDP'ye bilgi verebileceği belirtildi.
BDP kulislerinde de KCK yöneticilerinden Murat Karayılan'ın "sınır dışına çekilme için adım atılmasını bekledikleri" yönündeki açıklamaya da dikkat çekilerek Öcalan'ın da süreçte ilerleme sağlanabilmesi için bu adımı görmek isteyebileceği belirtiliyor.

REDAKSİYON "KRİTİK" MADDELERDE

Kulislerdeki bu iddiayı güçlendiren bir bilgi de Adalet Bakanlığı kaynaklarından geldi. Bakanlık kaynakları, 4. Yargı Paketi'nde yapılacak redaksiyonun KCK başta olmak üzere birçok örgüt davasından tutuklu ve hükümlü bulunanların tahliye olup olmayacağını belirleyecek olan Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesinin 6. ve 7. fıkraları ile bu suçlarla bağlantılı olan Terörle Mücadele Kanunu'nda yapıldığını belirtti.
Buna göre Başbakan Erdoğan ile AKP'nin hukukçu kurmaylarının katıldığı toplantıda ele alınan pakette "örgüt adına faaliyet gösterme suçu"na ilişkin düzenlemenin akademisyenler ve Bakanlık bürokratlarının birlikte çalışması ile düzenlenmesi istendi.
Toplantıda  "redaksiyonu" istenen bu maddelerde "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılacağı" hükme bağlanıyor. 3. Yargı Paketi'nde bu suça verilecek cezanın ise örgüt üyelerine verilen (7.5 yıldan 15 yıla kadar) cezanın yarısına kadar indirelebileceği konusunda hakimlere takdir yetkisi verilmişti.
Pakette örgüt adına suç işlemenin ancak şiddet içeren veya şiddete alenen teşvik eden eylemler söz konusu olduğunda cezalandırılması gündeme gelmişti. Bakanlık, daha önce Bakanlar Kurulu'ndaki itirazları da göz önüne alarak 5 ayrı alternatif hazırlamıştı.
Akademisyenlerin bürokratlarla yapacağı ortak çalışmadan sonra ortaya çıkacak metin yeniden hükümet tarafından ele alınacak. Düzenlemenin kapsamı tahliye sayısını da doğrudan etkileyecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder