14 Şubat 2013 Perşembe

HÜKÜMETİN SOYADI DİRENİŞİ: KADININ SOYADI DA YOK



AİHM, "EVLENEN KADIN KENDİ SOYADINI KULLANABİLİR" KARARINI VERELİ 8 YIL OLDU AMA HÜKÜMET BU YÖNDEKİ DÜZENLEMEYİ 4. YARGI PAKETİNE ALMADI

Kemal GÖKTAŞ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Yargı Reformu Çalışma Toplantısı'nda son şekli verilen 4. Yargı Paketi'nden de kadınlara "hüsran" çıktı. AİHM kararları doğrultusunda hazırlanan paketten, AİHM'in Türkiye'yi mahkum etmesine rağmen, kadınların evlendikten sonra sadece kendi soyadlarını kullanmalarına ilişkin düzenleme çıkarıldı. Böylece bütün dünyada kadınların hakları için dans edeceği 14 Şubat öncesinde büyük bir hayal kırıklığı yaşandı.


"KADIN - ERKEK EŞİTLİĞİNE AYKIRI"
Avukat Ayten Ünal Tekeli, evlendikten sonra sadece kendi soyadı olan "Ünal"ı kullanma talebi yargı tarafından reddedilince AİHM'de dava açmış ve AİHM Türkiye'yi kadın - erkek eşitliğine aykırı davranmaktan mahkum etmişti. AİHM'in 2004 yılında verdiği bu karar, yine aynı yıl Anayasa'nın 90. maddesine eklenen "Temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır" hükmü nedeniyle doğrudan iç hukukta uygulanma olanağına kavuştu.

"ERKEK YARGI" DİRENDİ
AİHM kararından sonra kadınlar nüfus idarelerine kendi soyadlarını kullanmak istediklerini bildirdi. Ancak nüfus idareleri bu talebi reddetti ve çok sayıda dava açıldı. Bu davalarda mahkemeler "kabul" kararı verse bile Yargıtay'ca bozuldu. Bu davalardan birinde mahkeme, Yargıtay'ın Anayasa'nın 90. maddesine rağmen kanunu gerekçe göstermesini dikkate alarak kanun hükmünün iptalini istedi. Anayasa Mahkemesi, geçen yıl Şubat ayında verdiği kararla AİHM kararına aykırı olan Medeni Kanun’un 187. maddesindeki “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır" hükmünün iptal edilmesi istemini 8'e karşı 9 oyla reddetti. AYM'nin kararındaki “Toplumun temel ögesi olan aile, sevgi, saygı, hoşgörü ve benzeri insani ve ahlaki değerlerin, gelenek, görenek, dil, din ve diğer özelliklerin yaşandığı ve gelecek nesillere aktarıldığı kutsal bir kurumdur” ifadesi ise "din" konusuna yaptığı atıf nedeniyle hukukçularca eleştirildi.

PAKETTEN ÇIKARILDI
Kadınların soyadı konusundaki son umudu 4. Yargı Paketi'ydi. Pakette "Kadınlar evlenince sadece kendi soyadlarını kullanabilirler" şeklinde bir düzenleme yapılması öngörülüyordu. Ancak Bakanlar Kurulu'nda bazı bakanlar evlenen kadınların sadece kendi soyadını kullanmalarının karışıklıklara yol açabileceği itirazını yöneltti. Bu yüzden düzenleme Başbakan Erdoğan'a sunumu yapılan pakette de yer almadı. Soyadı konusu toplantıda gündeme geldi, ancak pakete alınmaması kararlaştırıldı. Böylece kadının AİHM kararıyla elde ettiği hakkı kullanması yine mümkün olmayacak.

301 DÜZENLEMESİ DE YOK
Paketten ayrıca Türklüğü ve devlet organlarını alenen aşağılama suçunun düzenlendiği ve AİHM tarafından düşünce özgürlüğüne aykırı bulunan TCK'nın meşhur 301. maddesine ilişkin düzenleme yapılması önerisi de yer almayacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder