21 Şubat 2013 Perşembe

İSİMLER ÖCALAN'DAN GELDİ, KRİZ ÇÖZÜLDÜ



3 İSMİ ÖNEREN ÖCALAN'IN, KARDEŞİNE "BU İSİMLERE DE HAYIR DENİLİRSE KÖTÜ NİYET ARARIM. BÖYLE BİR ŞEY OLURSA SÜREÇ CİDDİ SIKINTIYA GİRER" DEDİĞİ ÖĞRENİLDİ

Kemal GÖKTAŞ - Şebnem HOŞGÖR
İmralı'ya gidecek BDP heyetinin belirlenmesi ile ilgili kriz, MİT'in Abdullah Öcalan'la yaptığı görüşmelerden sonra Öcalan'ın BDP'ye 3 ismi iletmesiyle çözüldü. Öcalan'ın MİT ile yaptığı görüşmelerden sonra kardeşi aracılığıyla ilettiği isimler BDP tarafından da kabul edildi ve Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Pervin Buldan'ın İmralı'ya gitmesi için resmi başvuru dün yapıldı. Heyetin bugün veya yarın adaya gitmesi bekleniyor.

Öcalan, Ahmet Türk ve Ayla Akat'la yaptığı görüşmede, BDP ve DTK eşbaşkanlarını beklediğini söyledi. Bunun üzerine BDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk için resmi izin istendi. Ancak hükümet Türk'ü yaptıkları açıklamalar, Tuğluk ve Kışanak'ı ise "PKK'lılarla kucaklaştıkları" gerekçesiyle istemedi. Bu defa BDP, Demirtaş, Buldan ve Türk'ü gayri resmi bildirdi. BDP, Bakan Ergin'e "Başka isim vermeyeceğiz" dedi. Bu süreçte krizin isimlerden değil, Öcalan ile MİT arasındaki görüşmelerdeki pürüzler nedeniyle kesildiği de belirtildi.

"KÖTÜ NİYET ARARIM"

Bu aşamada hükümet, MİT'i devreye soktu. MİT heyeti Öcalan'la isimler konusunu görüştü. Görüşmeden sonra Mehmet Öcalan'ın adaya gitmesine izin verildi. Öcalan, kardeşine Tan, Önder ve Buldan'ın ismini verdi. Eşbaşkanların gelmesini istediğini ancak daha fazla kaybedilmesini istemediğini söyleyen Öcalan, bu isimlere hükümetin itiraz etmeyeceğini düşündüğünü belirtti. Öcalan "Bu 3 isme de 'hayır' derlerse bunun arkasında çok büyük bir kötü niyet olduğunu anlayacağım. Böyle bir şey olursa süreç ciddi sıkıntıya girer" dedi.

SÜRECİN TIKANMAMASI İÇİN...

BDP Meclis grubu toplantısından sonra yapılan açıklamada da "Abdullah Öcalan ikinci heyeti beklediğini bir kez daha ifade etmiştir. Hükümetin tutumunu basından takip ettiğini ve çok olumlu bulmadığını da vurgulamıştır. Fakat sürecin tıkanmaması için ikinci bir öneride bulunduğunu bildirmiştir. Öcalan’ın yaklaşımı sorun çözücü ve tıkanıklığı aşıcı bulunmuştur" denildi.

HEYETİN ŞİFRELERİ
İmralı'ya ilk giden Ayla Akat'ın yanı sıra ikinci heyetteki Önder ve Tan'ın da Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi olması dikkat çekti. Böylece komisyonun tüm BDP'li yeleri İmralı'ya gitmiş olacak.
Eşi Savaş Buldan'ı faili meçhul bir suikastte kaybeden Pervin Buldan'ın "terör mağduru" olması hükümetin sıcak bakmasında en önemli etken oldu. Daha önce Refah Partisi'nde politika yapan Altan Tan'ın İslamcı muhafazakar kimliği öne çıkarken Önder'in de BDP'li olmaması ve sol ittifakla seçilmiş olması etkili oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder