14 Şubat 2013 Perşembe

İMRALI ZİYARETİ İÇİN 4. YARGI PAKETİNE ENDEKSLİ



- BDP HEYETİNİN 4. YARGI PAKETİNİ GÖRDÜKTEN SONRA İMRALI'YA GİTMEK İSTEYEBİLECEĞİ BELİRTİLDİ

Kemal GÖKTAŞ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İmralı'ya BDP heyetinin "olabilirse  bu hafta içinde, olmazsa önümüzdeki hafta içinde mutlaka gideceğini" söyledi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin  de bu hafta bir gelişme olacağı yönündeki sözünün hatırlatılması üzerine "Doğru, o sözü söyledim. Bu haftanın 3. günündeyiz henüz" yanıtını verdi. Bu yanıtlar kulislerde İmralı ziyaretinin her an olabileceği yorumuna neden olurken 4. Yargı Paketi'nde yapılacak "redaksiyon" nedeniyle ziyaretin haftaya kalabileceği de belirtildi.

İmralı sürecinin başında DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ile BDP milletvekili Ayla Akat Ata'nın yaptığı ilk ziyaretten sonra Öcalan'ın "yol haritasını ve önerilerini açıklayacağını" belirttiği 2. ziyaret için geri sayım başladı. BDP'nin eşbaşkanların İmralı'ya gitmesi için yaptığı başvuruya Adalet Bakanlığı'nadn uzun süre yanıt verilmemesi ve Başbakan Erdoğan'ın "Teröristlerle kucaklaşanlara izin verilmeyeceğini" söylemesiyle ortaya çıkan kriz BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın önceki gün grup toplantısında verdiği mesajlarla yumuşama sürecine girdi. DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ile BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, önceki gün AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Başbakan’ın Siyasi Danışmanı Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’la Meclis’te sürpriz bir görüşme yaptı.
Bu görüşmeden sonra yapılan BDP MYK (Merkez Yürütme Kurulu) toplantısında isimleri belirleme konusunda tam yetki alan eşbaşkanlar ise BDP İmralı’ya gidecek heyetteki isimleri revize ederek BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Ahmet Türk ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ı belirledi. Bakanlığın bu üç kişilik listeden Demirtaş ve Buldan'ı seçebileceği ifade edildi.

"BU HAFTA VEYA GELECEK HAFTA, AMA OLACAK"
Başbakan Erdoğan, dün, gazetecilerin Öcalan ile görüşmek üzere İmralı’ya ikinci heyetin bu hafta gidip gitmeyeceğine yönelik soru üzerine "Olabilir, bu hafta içinde olabilir. İlgili arkadaşlarım çalışmalarını yapıyorlar bu hafta içinde olabilirse bu hafta içinde, olmazsa önümüzdeki hafta içinde olur, ama olacak" dedi. Bu konuya ilişkin Adalet Bakanlığı’na henüz bir müracaatın söz konusu olmadığını söyleyen Erdoğan, "O müracaatlar yapılacak, ilkelerimizi ortaya koyduk, o ilkelerimiz çerçevesinde uygun olanlardan 2 veya 3 kişi adaya gönderilir" dedi.
Adalet Bakanı Ergin de "İmralı süreciyle bu hafta somut bir gelişme olabilir’ demiştiniz, Selahattin Demirtaş da ’BDP’den bir isim olmayabilir’ dedi" sözleri üzerine "Doğru o sözü söyledim, bu haftanın 3. günündeyiz henüz" dedi.

4. YARGI PAKETİ BEKLENEBİLİR
İsim krizi aşılmış görünürken BDP heyetinin 4. Yargı Paketi'nde yapılacak "redaksiyonları" görmek için gelecek hafta İmralı'ya gitmeyi tercih edebileceği de ifade edildi. BDP'nin İmralı'ya gitmeden önce özellikle KCK'lıların tahliyesini sağlayacağı belirtilen düzenlemeyi görmek istediği belirtildi. Bunun için hükümetin "teknik redaksiyon" yapılacağını açıkladığı paketin TBMM'ye sevk edilmesi için gelecek haftaya kadar beklenebileceği belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder