24 Kasım 2012 Cumartesi

THY'den "Aile indiriminde" kadınları kızdıracak uygulama


Kemal GÖKTAŞ
THY (Türk Hava Yolları), iç hatlarda yapılacak yolculuklar için düzenlediği "aile indirimi" kampanyasında skandal bir uygulamaya imza attı. THY'den yapılan kampanya duyurusunda iç hatlarda yüzde 20 indirim sağlanacak olan kampanyadan "çift soyadına sahip yolcuların indirim kapsamında olmayacağı" bildirildi. THY müşteri ilişkileri servisi, bu kural nedeniyle kendi soyadı ile birlikte eşinin soyadını kullanan kadınların indirimden faydalanmayacağını, ancak bunun gerekçesi hakkında bilgi vermeyeceklerini söyledi. THY yetkilileri ise konunun sistemin iki soyadını algılamamasından kaynaklandığını belirtti. Vatan'ın konuya ilişkin sorularından sonra THY, duyurudaki "Çift soyadına sahip yolcularımız aile indirimi kapsamında olmayacaklardır" ifadesini çıkardı. Ancak bu ifadenin duyuru metnine neden girdiğine ilişkin makul bir açıklama yapılamadı.

ÇİFT SOYADI TAŞIYAN KADINA İNDİRİM YOK
THY'den "Ailece seyahat etmek şimdi çok daha ekonomik" sloganı ile 15 Kasım'da internet sitesinden yapılan "THY ile aile indirimi" başlıklı duyuruda kampanyanın iç hat seyahatlerde en az 4 kişilik aile olarak yapılacak rezervasyonları kapsadığı belirtildi. "İç Hatlar Aile İndirimi" adı verilen kampanya hakkında kurallar ve koşull sıralanırken "Rezervasyon kaydında aynı soyadına haiz minumum 4, maksimum 9 yolcunun yer alması gerekmektedir. Çift soyadına sahip yolcularımız aile indirimi kapsamında olmayacaklardır" denildi.
Uygulamanın nedeninin sorulduğu THY Çağrı Merkezi'ndeki görevli, bunu yetkililere danıştıktan sonra yanıtlayabileceğini belirterek bir dakikalık bekletmeden sonra "Aile olabilmesi için farklı soy ismi olmaması gerekir" karşılığını verdi. Medeni Kanun'da kadınların eşlerinin soyadları ile birlikte kendi soyadlarını kullanmalarının hak olarak düzenlendiğinni hatırlatılması üzerine, Müşteri İlişkileri Servisi'ne yönlendirdi. Bu servisteki görevli ise "THY bu şekilyde prosedür yapılmasını öngörmüş. Elimize gelen bildiride kural bu şekilde açıklanmıştır. Anlaşma yapılmış, kampanya bu şekilde yapılmıştır" dedi. Görevli, gerekçe için ısrarlı olunduğunda ise "Gerekçe hakkında bilgi veremiyoruz" dedi.

THY SORU ÜZERİNE DÜZELTTİ: "SİSTEM İKİ SOYADINI ALGILAMIYOR"
Basın müşavirliği yetkilileri, VATAN'IN konuya ilişkin sorusu üzerine "Tamamen bir yanlış anlamadan kaynaklı olarak o ifade duyuruda geçmiştir. Sorun form doldururken yaşanan sıkıntılardan kaynaklanmıştır. Sistem iki soyadını algılamadığı için kişinin form doldururken ilk soyadını adı kısmına yazması lazım. Yani kendi soyadını adı hanesine, eşinin soyadını da soyadı hanesine yazarsa indirim kapsamında seyahat edebilir. Çağrı merkezlerine ve diğer tüm birimlere de uyarı gönderilerek uygulamanın bu şekilde yapılması bildirilecek" dedi.
Bu açıklamadan bir süre sonra da "Çift soyadına sahip yolcularımız aile indirimi kapsamında olmayacaklardır" ifadesi duyuru metninden çıkarıldı.

MEDENİ KANUN'UN VERDİĞİ HAK



Türk Medeni Kanunu'nun "Kadının soyadı" başlıklı 187. maddesinde "Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir" düzenlemesi yer alıyor. Bu düzenlemeye göre, pek çok kadın kendi soyadı ile birlikte eşinin soyadını kullanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder