16 Kasım 2012 Cuma

Kadın avukata "dini aşağılama" davası


Savcı, laikliği unuttu, iddianameye "Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)" diye yazdı

Kemal GÖKTAŞ
Erzurum'da yürüttüğü tartışmalı Ergenekon soruşturması ile gündeme gelen Antalya Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmelerini eleştirirken Hz. Muhammed ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü örnek veren avukat Canan Arın hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Şanal, Arın'ın avukatlar hakkında soruşturma yürütülmesi için Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması gerektiğini belirterek ifadeye gitmemesi üzerine, yakalama kararı çıkararak 70 yaşındaki avukat Arın'ı geçen Ağustos ayında gözaltına aldırdığı da ortaya çıktı.
Mor Çatı Kadın Sığınağı'nın kurucularından kadın hakları savunucusu avukat Canan Arın hakkında, Antalya Barosu Başkanlığınca 3-4 Aralık 2011'de düzenlenen "Kadına Yönelik Şiddet ve Kadın Hakları Hukuku" konulu eğitim seminerinde yaptığı konuşmada, Hz. Muhammed ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü küçük yaşlardaki kız çocuklarıyla evlendiklerini belirten sözleri nedeniyle 10 kişi suç duyurusunda bulundu.

TERÖRLE MÜCADELE POLİSİ "BİLİRKİŞİ"
Suç duyuruları üzerine harekete geçen Savcı Şanal, avukatlar hakkında Adalet Bakanlığı'nın izni alınmadan soruşturma açılamayacağını düzenleyen Avukatlık Kanunu hükümlerine rağmen Arın hakkında doğrudan soruşturma açtı. Şanal, Arın'ın suçlama konusu sözlerinin deşifre edilmesi için de Antalya Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli bir polis memurunu bilirkişi olarak görevlendirdi.
Bu polisin hazırladığı bilirkişi raporuna göre Arın, seminerde şunları söyledi:
"Türkiye'de gene Osmanlı İmparatorluğundan ve çok eskiden gelen bir alışkanlık da ciddi bir pedofil hikayesi var onun için düşünün ki Türkiye'nin, Türklerin kabul ettiği din, bir dinin peygamberi daha 7 yaşındaki kızcağızı alıyor evine getiriyor ve onun regl olmasını bekliyor, onunla beraber olmak için... Düşünün ki Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, bugünkü Cumhurbaşkanı, daha 14 yaşındaki bir kızla evlenmeye kalkıyor ve diyor ki 14 yaşından büyük olmasın, böyle bakireyse, o zaman kendisi 30 yaşında..."
Bilirkişi raporunda, Arın'ın bu sözleri üzerine izleyiciler arasından bir kişinin "Konunun dışında şeyler söylüyorsunuz" diye protesto etmesi üzerine Arın izleyiciye "Ben evlendirmeden bahsediyorum, beğenmiyorsanız çıkabilirsiniz" dediği ve izleyicinin "Zaten çıkıyorum" diyerek salondan çıktığı anlatıldı.

YAKALAMA KARARI ÇIKARDI
Şanal'ın ifadeye çağırdığı avukat Arın, Bakanlıktan izin alınmadan ifade vermeyeceği yanıtını verdi. Bunun üzerine Şanal, İstanbul'da oturan Arın hakkında "yakalama" kararı çıkardı. Arın, geçen Haziran ayında bir duruşma için gittiği Gaziantep'te kaldığı otelde gözaltına alındı. Arın ifadesinde iddia edilen "dini değerleri aşağılama ve Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarını işlemediği, iddia edilen suçların göreviyle ilgili olduğu ve Bakanlıktan izin alınmadan soruşturma yürütülemeyeceğini savundu.

SAVCI İDDİANAMEDE "PEYGAMBER EFENDİMİZ" İFADESİNİ KULLANDI
Bu savunmayı "sudan gerekçeyle ifadeden kaçtı" şeklinde yorumlayan Savcı Şanal, iddianamede, suçlama konusu sözlere dahi yer vermeden "dini değerleri aşağılama" ve "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlarından 1.5 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Şanal'ın, iddianamede, devletin bütün dinlere eşit mesafede olduğu ilkesini de kapsayan laiklik ilkesine rağmen “Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)" ifadesini kullanması dikkat çekti.

ANTALYA'YA GİTMEKTEN ÇEKİNİYOR
Davanın ilk duruşması 11 Aralık'ta Antalya'da görülecek. Avukat Arın ise "Antalya'ya gitmekten çekindiği için" bugün İstanbul Adliyesi'nde talimatla ifade verecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder