7 Kasım 2012 Çarşamba

AKADEMİDEN SÜRPRİZ KÜRT SORUNU BİLDİRİSİ



Kemal GÖKTAŞ
Cezaevlerinde PKK ve KCK davalarından tutuklu ve hükümlülerin yaptığı açlık grevi ile ilgili yumuşama yaşanırken akademisyenlerden Kürt sorununda müzakerelerin başlaması çağrısını da içeren sürpriz bir bildiri geldi. Aralarında Ali Nesin, Koray Çalışkan, Ferhat Kentel, Mesut Yeğen, Fatma Gök, Fatmagül Berktaş, Şahika Yüksel, Kuvet Lordoğlu, Semra Somersan, Uğur Kara, Sevilay Çelenk ve Melek Göregenli'nin de olduğu yaklaşık 200 akademisyen, Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin kaldılırılıp barış müzakerelerinin tekrar başlamasına kadar, derslerinde, bilimsel toplantı ve konferanslarında ve yazı faaliyetlerinde Kürt sorunu ve taleplerini öncelikli gündemlerine alacaklarını duyurdu.

"DERSLERİMİZDE KÜRT SORUNUNU ANLATACAĞIZ"
Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinde görev yapan akademisyenlerin imza attığı bildiri, açlık grevini de konu edinmesine rağmen, daha genel olarak Kürt sorunu konusundaki önemli bir çıkış yaptı. Bildiride "Kürt tutukluların anadillerinde savunma hakkına kavuşuncaya ve barış müzakerelerinin tekrar başlamasına imkan verecek şekilde Abdullah Öcalan'ın tecriti kaldırılıp, avukatlarıyla görüşmesi sağlanıncaya kadar, bilimsel toplantı ve konferanslar dahil olmak üzere akademik aktivitelerimizde, üniversitelerde verdiğimiz derslerimizde ve yazı faaliyetlerimizde, Kürt sorunu ve taleplerini öncelikli gündemimize alacağımızı duyuruyoruz" denildi.

"SAVAŞ ACİLEN DURDURULMALI"
Türkiye'de bugün gelinen durumun "üstü örtülemez bir felakete" tekabül ettiği ifade edilen bildiride "30 yıllık savaş bu coğrafyanın halkları üzerinde büyük maddi ve manevi tahribat yapmıştır. Doğa, insan ve toplum onarılamayacak derecede hasar görmüştür. Şiddet ilkesel sınırlar tanımadan kuşaktan kuşağa kanıksanarak aktarılmakta, travma örgütlü bir dayanışma arzusunu hiçe sayarak yayılmakta ve toplumsal hafızamıza sadece yıkıcı gücüyle kazınmaktadır.
Savaş acilen durdurulmalı, yaraların tanınacağı ve zamanla sarılacağı alanlar ve siyasal olanaklılıklar oluşturulmalıdır. Barıştan yana bir tavır koymak için şu an yapılması gereken en acil eylem tutukluların açlık grevlerinin bir an once durdurulmasi için harekete geçmektir. Buradayız. Bütün meslek gruplarını bu duruma karşı tavir gostermek üzere acilen eyleme geçmeye davet ediyoruz" denildi.

Profesörler:

Ali Nesin (Bilgi), Selçuk Ertekin (Dicle) Abbas Vali (Boğaziçi) Abdullah Sessiz (Dicle) Ali Akay (Mimar Sinan), Ayla Zırh Gürsoy (Marmara), Ayşe Buğra (Boğaziçi), Ayşe Durakbaşa (Marmara) Ayşe Öncü (Sabancı), Büşra Ersanlı (Marmara), Esra Danacıoğlu (Yıldız), Fatma Gök (Boğaziçi), Fatmagül Berktay (İstanbul), Fuat Ercan (Marmara), Göksu Özdoğan, (Marmara), Fuat Güzel (Dicle), Melek Göregenli (Ege), Meltem Ahıska (Boğaziçi), Meryem Koray (Yıldız Teknik), Hacer Ansal (Işık), Nüket Esen (Boğaziçi), Nükhet Sirman (Boğaziçi), Rıdvan Şeşen (Dicle), Öget Öktem Tanör (Bilim), Yıldıray Ozan (Yıldız Teknik), Yasemin Özdek (Kocaeli), Şahika Yüksel (İstanbul), Şebnem Korur Fincancı (İstanbul), Tahsin Yeşildere (İstanbul), Onur Hamzaoğlu ( Kocaeli), Nilgün Toker (Ege), Nurcan Özkaplan (Işık), Semih Bilgen (ODTÜ), Serdar M. Değirmencioğlu (Cumhuriyet), Hülya Kırmanoğlu (İstanbul) İrfan Açıkgöz (Dicle), Işıl Ünal (Ankara), Leyla Neyzi (Sabancı), Mahmut Mutman (Şehir), Zeynep Sayın (İstanbul), Zelal Ekinci (Kocaeli), Mesut Yeğen (Şehir), Metin Özuğurlu (Ankara), Mine Gencel Bek (Ankara), Kuvvet Lordoğlu (Kocaeli), Mustafa Altıntaş (Gazi), Necati Polat (ODTÜ), Nejla Kurul (Ankara) Nejla Osseiran (Boğaziçi), Nesrin Sungur Çakmak (Marmara), Veli Deniz (Kocaeli).

Doçentler:

Koray Çalışkan (Boğaziçi), Zeynep Kıvılcım (İstanbul), Semra Somersan (Bilgi), Serra Müderrisoglu (Boğaziçi), Sevilay Çelenk (Ankara), Mesut Muyan (ODTÜ), Sefa Feza Arslan (ODTÜ), Nilgün Erdem (Ankara), Nuri Ersoy (Boğaziçi), Metin Altıok (Mersin), Murat Birdal (İstanbul), Murat Cemal Yalçıntan (Mimar Sinan), Mahmut Toğrul (Dicle), Ahmet Gürata (Bilkent), Elvan Ergut (ODTÜ), Emrah Ayna (Dicle), Ferdan Ergut (ODTÜ), Ferhat Kentel (İstanbul Şehir), Gülseren Adaklı (Ankara), Dilek Hattatoğlu (Muğla Sıtkı Koçman), Alev Özkazanç (Ankara), Ali Kerem Saysel (Boğaziçi), Ayfer Bartu Candan (Boğaziçi), Ayşen Uysal (9 Eylül), Ayten Alkan (İstanbul), Beliz Güçbilmez, (Ankara), Bülent Duru (Ankara), Mustafa Durmuş (Gazi), Mustafa Kemal Coşkun, (Ankara), Özlem Özkan (Kocaeli), Pınar Bedirhanoğlu (ODTÜ), Özlem Albayrak (Ankara), Biray Kolluoğlu (Boğaziçi), Sibel Özbudun, Sibel Yardımcı (Mimar Sinan) Ulaş Bayraktar (Mersin), Yahya Madra (Boğaziçi), Yılmaz Turgut (Dicle), Yücel Demirer (Kocaeli), Zafer Yenal (Boğaziçi).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder