28 Kasım 2012 Çarşamba

Bakanlar Kurulu'ndan 4. Yargı paketine 4 itiraz



1 - EVLENEN KADININ SADECE KENDİ SOYADINI KULLANMASI

2 - TERÖR SUÇLARINA "ŞİDDET" KRİTERİ GETİRİLMESİ

3- 301. MADDENİN KALDIRILMASI

4- ÖLDÜRME VE YARALAMA SUÇLARINDA KAMU GÖREVLİLERİNİN İZİN GEREKMEDEN DOĞRUDAN SORUŞTURULMASI


Kemal GÖKTAŞ
Adalet Bakanlığı'nın AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) kararları ışığında hazırladığı 4. Yargı Paketi, Bakanlar Kurulu'nda önemli itirazlarla karşılaştı. Türkiye'nin AİHM'de mahkum olduğu önemli insan hakkı ihlallerinin en alt seviyeye indirilmesi amacıyla hazırlanan tasarı taslağı, Bakanların itirazları ve çekinceleri doğrultusunda revize edilecek.


AİHM kararları ışığında Adalet Bakanlığı bürokratlarınca hazırlanan 4. Yargı Paketi'nde, insan hakları ihlallerini en alt seviyeye indirmeyi ve Türkiye'yi AİHM'deki mahkumiyet sayısı bakımından ilk sırada yer almaktan kurtarmayı hedeflediği belirtilen tasarı, önceki gün Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bakanlık bürokratları, Bakanlar Kurulu üyelerine pakete ilişkin bilgi verdiler. Ancak bakanlar, paketteki birçok düzenlemeye itiraz ettiler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışı gezisi nedeniyle itirazlarla ilgili net bir sonuca ulaşılmadan toplantı sona erdi. Bakanlık bürokratlarının pakette bazı değişiklikler yapılması için çalışacağı ve gelecek toplantıda yeni bir sunum yapılacağı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, bakanların itiraz ettikleri düzenlemeler şöyle:

"TERÖR SUÇU": Pakette, terör örgütü üesi olmamakla birlikte örgüt adına faaliyet gösterme ve örgütün amacının propagandası suçunun uygulanmasından kaynaklı sorunlar göz önüne alınarak bu suçlarda değişiklik yapılması öngörülüyordu. Değişiklikle terör suçlarında "şiddet" kriteri getiriliyor ve şiddete bulaşmamış kişilerin örgüt adına faaliyet göstermeleri ile propaganda suçundan cezalandırılmaları yeni şartlara bağlanıyordu. Ancak bazı bakanların bu düzenlemelere, terör suçlarından tutuklu bulunan bazı kişilerin tahliyesine neden olabileceği ve kamuoyunda af gibi algılanacağı endişesiyle karşı çıktıkları öğrenildi.

KADININ SOYADI: AİHM'in Ayten Ünal Tekeli davasında verdiği "Kadınlar evlenince sadece kendi soyadlarını kullanabilirler" kararına paralel bir düzenleme yapılması öngörülüyordu. Ancak bu yöndeki talebin Anayasa Mahkemesi'nce reddedilmesinin ardından Bakanlar Kurulu'nda da bazı bakanların sürpriz itirazları gündeme geldi. Bazı bakanların, evlenen kadınların sadece kendi soyadını kullanmalarının karışıklıklara yol açabileceği itirazını yönelttikleri ifade edildi.

SORUŞTURMA ZIRHI: AİHM kararlarına göre öldürme ve yaralama suçlarına bilinçli veya taksirli ihmal suretiyle katılan kamu görevlilerinin izin alınmadan soruşturulmasına ilişkin düzenleme de bakanların itirazları doğrultusunda revize edilecek.

301. MADDE: Türklüğü ve devlet organlarını alenen aşağılama suçunun düzenlendiği ve AİHM tarafından düşünce özgürlüğüne aykırı bulunan TCK'nın meşhur 301. maddesine ilişkin düzenleme yapılması önerisi de itirazla karşılaştı.

VİCDANİ RET YOK
4. Yargı Paketi'nde AİHM'in Türkiye'yi mahkum ettiği önemli bir konu olan vicdani retle ilgili de düzenleme yapıldığına ilişkin haberlerse Adalet Bakanlığı yetkilileri tarafından doğrulanmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder