16 Kasım 2012 Cuma

İnşallah işe yarar: Özel yetkili hakim ve savcılara AİHM turu


- "İYİ KALPLİ PAPAZLAR" DAVASINI İZLEDİLER

Kemal GÖKTAŞ
Geçtiğimiz Temmuz ayında çıkarılan yasayla adı değiştirilen özel yetkili mahkemelere atanan hakim ve savcılar için AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) turu düzenlendi. HSYK (Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu( tarafından düzenlenen gezide özel yetkili hakim ve savcılar, AİHM'de "İyi Kalpli Papazlar Sendikası - Romanya" davasını izledi.

HSYK, düzenlenen gezinin amacını "hâkim ve savcıların yargılama faaliyetleri sırasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile güvence altına alınan hak ve özgürlüklere yaklaşımlarına farklı bir bakış açısı kazandırmak ve buna yönelik yapacakları değerlendirmelerde AİHM içtihat ve yaklaşımlarını gözönünde bulundurmalarını temin etmek" olarak açıkladı. Tam adı “Hâkim ve Savcıların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Hakkındaki Farkındalıklarının Artırılması Projesi” kapsamında Fransa'nın Strazburg kentinde bulunan AİHM'e düzenlenecek çalışma ziyaretlerinden ilki olan gezi 6-7 Kasım 2012 tarihlerinde gerçekleştirildi. Ziyarete, 3. Yargı Paketi ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nda düzenlenen özel yetkili mahkemelerin kapatılarak yerlerine Terörle Mücadele Kanunu kapsamında soruşturma ve yargılama işlemlerini yürütmek üzere kurulan yeni mahkemelerde görev yapan hakim ve cumhuriyet savcılarından oluşan 40 kişilik bir grup katıldı.

HAKLARLA İLGİLİ SUNUMLAR
HSYK'nın "hakim ve savcılara AİHM içtihatlarını ve yaklaşımını Mahkeme’de görevli uzman hukukçular tarafından aktarılması" hedefi doğrultusunda AİHM'de, Türk bölümünde çalışan uzman hukukçular Ali Bahadır, Hüseyin Hezer, Atilla Nalbant, Civan Turmangil ve Uğur Erdal tarafından özel yetkili hakim ve savcılara sunumlar gerçekleştirildi. Sunumların "Mahkemenin çalışma usulü, ceza yargılamasında adil yargılanma hakkı, AİHS’nin 2. ve 3. maddeleri kapsamında pozitif yükümlülükler, hürriyet ve güvenlik hakkı, ifade özgürlüğü, düşünce, din ve vicdan özgürlüğü, barışçıl toplanma ve örgütlenme hakkı" konularında olduğu belirtildi.
Bu sunumlara parelel olarak Terörle Mücadele Kanunu kapsamında işlenen örgütlü suçlara bakmakla görevli Yargıtay 9. Ceza Dairesi tetkik hakimi Yüksel Ödemiş tarafından da AİHS ile güvence altına alınan temel hak ve özgürlükler ile ilgili olarak Yargıtay’ın yaklaşımı da verilen son kararlar ışığında AİHM'de görevli Türk hukukçulara aktarıldı. Ziyaret kapsamında 7 Kasım'da AİHM’de “İyi Kalpli Papazlar Sendikası-Romanya” davasının duruşması izlendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder