15 Kasım 2012 Perşembe

"İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI" GELİYOR




Kemal GÖKTAŞ
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, insan hakları alanında standartların güçlendirilmesi amacıyla alınacak önlemleri içeren "İnsan Hakları İhlallerinin Önlenmesine İlişkin Eylem Planı" hazırlandığını duyurdu. Ergin, 14 başlık altında atılacak adımların düzenleneceği eylem planının yanı sıra daha önce terör olayları nedeniyle askıya alındığını açıkladığı 4. Yargı Paketinin yakında sevk edileceğini söyledi. Kulislerde bu iki gelişmenin arkasında, AB'nin İlerleme Raporu'ndaki olumsuz değerlendirmelerin etkili olduğu ifade edildi.
Ergin, bakanlığının bütçesinin önceki gün TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde hakkında en çok ihlal kararı verilen ülke olduğunu hatırlatarak, bu tablonun değiştirilmesi kararlılığında olduklarını söyledi. Bu bağlamda yapılan çalışmaları anlatan Ergin, insan hakları standartlarının güçlendirilmesi için öngörülen bazı değişikliklerin halen hazırlıkları sürdürülen 4. Yargı Paketi’nde yer alacağını açıkladı. Ergin, ”Tasarı ile insan haklarına saygının, bu konuda ortaya çıkan aksaklıkları kendi iç hukukumuzda çözüme bağlama ilkesinin gereğinin yerine getirilebilmesi ve ülkemizin AİHM önündeki davalar açısından görünümünün daha iyi bir noktaya taşınabilmesi hedeflenmektedir” dedi.

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI
Ergin, insan hakları alanında standartların güçlendirlmesi için "İnsan Hakları Eylem Planı" hazırladıklarını ve ilgili kuruluşların görüşüne gönderildiğini, yakında planın tamamlanacağını ifade etti. Ergin eylem planında yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele, özgürlük ve güvenlik hakkı ihlallerinin önlenmesi, makul sürede yargılama yapılması, mahkemeye erişim hakkının sağlanması,savunmanın etkinliği, mülkiyet hakkının sağlanması, özel hayatın ve aile hayatının korunması, düşünce, vicdan ve din özgürlüğünün sağlanması, ifade ve basın özgürlüğü ile toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, eğitim, araştırma ve farkındalık artırıcı faaliyetlere devam edilmesi gibi 14 ana başlığa yer verileceğini bildirdi. Ergin "Taslak halindeki bu eylem planı, ilgili diğer kurumların görüşü alınmak üzere gönderilmiştir. Bu cevaplar edğerlendirilerek taslağa işlenmiş, bununla birlikte gelinen son aşamaya ilişkin önümüzdeki günlerde ilgil kurumların tekrar görüşleri alınacaktır" dedi.

AB VE AİHM'E DE DANIŞILIYOR
Ergin bu süreçte AİHM ve Avrupa Konseyi Kararlarının İcra Dairesi ve AB Komisyonu ile de görüş alışverişinde bulunulduğunu da kaydetti. Ergin "Tüm bunlardan sondra niahi şekli verilevcek olan ve Bakanlar Kurulu'na sunularak hayata geçirelecek Eylem Planı, ilerde atılacak adımlar için yol haritası niteliği taşıyacaktır" dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder