5 Kasım 2012 Pazartesi

Açlık grevleri ile ilgili çarpıcı rapor


AÇLIK GREVİ YAPAN BAZI MAHKUMLARA SORUŞTURMA AÇILDI

"EN KRİTİK AŞAMAYA RAMAK KALDI"


Kemal GÖKTAŞ
PKK-KCK davalarından yargılanan 680 civarındaki tutuklu ve hükümlünün başlattığı açlık grevlerinde 55. güne girilirken, İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından çarpıcı bir rapor hazırlandı. Raporda bazı cezaevlerinde eyleme başlayanlara soruşturma açıldığı ve zorla beslemek için müdahale etmek amacıyla bazı eylemcilerin tek başlarına tutulmaya başladığı bilgisi yer aldı. Bazı cezaevlerinde 40 gün boyunca eylemcilere kalıcı hafıza kaybı hastalığını önleyen (wernicke korsakoff) B1 verilmediği iddia edilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya’da yaptığı "Açlık grevinde olan yok, şov yapıyorlar" açıklamasından sonra bazı cezaevlerinde doktor muayenesine çıkmama protestosu yapıldığı belirtildi. Raporda, mahkumların sağlık sorunları sıralanarak, ölüm veya sağ kalsalar bile kalıcı rahatsızlıklara maruz kalacakları "en kritik" aşamaya "ramak" kaldığı savunuldu. Raporda, şu saptamalar sıralandı:


AÇLIK GREVİ YAPANA SORUŞTURMA
Siirt E Tipi Cezaevi’nde 12 Eylül’den bu yana açlık grevinde olan 6 erkek 4 kadında ciddi sağlık sorunları başladığı ifade edilen raporda bu cezaevinde ısınmanın yetersiz olduğu ve açlık grevine girenlere cezaevi tarafından soruşturma açıldığı belirtildi.

TEK KİŞİLİK HÜCRE
Silivri 2 No’lu L Tipi Cezaevi’nde 22 Eylül 2012 tarihi itibarıyla açlık grevine başlayan 15 erkeğe ilişkin bulguların sıralandığı raporda 5 ila 11 kilogram arasında değişen kilo kayıpları yaşayan mahkumların tek kişilik hücrelere alındığı ve yardımcı olacak kimsenin bulunmamasından şikayetçi oldukları ifade edildi.

40 GÜN B1 VİTAMİNİ ALMADILAR
Diyarbakır D Tipi ve E Tipi cezaevlerinde 12 Eylül 2012’de açlık grevine başlayan 15 erkek ve 9 kadının 5 ila 11 kilogram arası kilo kayıplarının mevcut olduğu ve sıvı kaybına bağlı halsizlik olduğu belirtilen raporda “Vücutta uyuşukluk, kramplar ve tansiyon düşüklüğü, mide bulantısı, makatta kanama” belirtileri sıralandı. Raporda bu cezaevlerinde 40. güne kadar B1 vitamini alamayan mahkumlar olduğu dile getirildi.

“ŞOV YAPIYORLAR” AÇIKLAMASINA TEPKİ
Bolu F Tipi cezaevindeki 10 erkek mahkumda da benzer sağlık sorunları başladığı kaydelilen raporda Başbakan Erdoğan’ın Almanya’daki açıklamasından sonra, 31 Ekim 2012'den itibaren doktor kontrollerine çıkmadıkları belirtildi. Açlık grevine başladıktan sonra etkinliklere katılma, sohbet hakları ve spor faaliyetlerinin engellendiğini iddia eden eylemci mahkumlar özellikle Murat Avcı'nın durumunun daha kritik olduğunu söyledi.
Kandıra 1 ve 2 No’lu F Tipi cezaevlerinde aynı tarihte açlık grevine başlayan 20 erkek mahkumda “eklem ve kemik ağrıları, göz kararması, baş dönmesi, mide bulantısı, şiddetli baş ağrıları, bir eşyayı tutmakta zorlanma, burun kanaması, midede sancı, titreme, kalpte ritm bozuklukları ve çarpıntı, nabız ve tansiyon düzensizliği, uyumakta zorlanma, kilo kaybı, ağızdan kan gelmesi, ışıktan ve sesten rahatsız olma” belirtileri olduğu kaydedildi.
Raporda, açlık grevi yapan mahkumların, 1 No’lu F Tipi’nde müdürün 40 gün boyunca kendileriyle irtibata geçmediğini beyan ettikleri, 30. güne kadar farklı sağlık ekiplerinin geldiği, son gelen sağlık ekibinin ise insani muamele yapmadığı iddiasını dile getirdikleri aktarıldı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder