25 Haziran 2014 Çarşamba

Zaytung haberi gibi kararname: HSYK emekli savcıyı tayin etti



KEMAL GÖKTAŞ

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) tartışma yaratan yaz kararnamesinde, emekli bir savcının "görev yerini değiştirdiği" ortaya çıktı. HSYK, 8 Mayıs'ta emeklilik dilekçesini kabul ettiği eski Eskişehir Cumhuriyet Savcısı Galip Karayazı'yı Tekirdağ Cumhuriyet Savcısı olarak atadı. Atamaya tepki gösteren meslektaşları ise "Zaytung şakası gibi kararname" dedi.

HSYK'nın adli ve idari yargıda 2 bin 500 hakim ve savcının görev yerini değiştiren kararnamesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Kararname ile, mevzuata ve teamüllere aykırı olarak bulunduğu yerdeki görev süresini doldurmadan başka yere atanan çok sayıda hakim ve savcı olduğu belirtiliyor. Atanmak istediği yere atanmadığı halde, HSYK tarafından "Talebi doğrultusunda atama yapıldığı" belirtilen hakim ve savcıların yanı sıra bazı yerlere atama yapılmasının unutulduğu da yargı kulislerinde konuşuluyor.

Emekli savcıya atama

Kararnamedeki en ilginç atamalardan biri de dilekçesi 8 Mayıs 2014'de kabul edilerek emekliye ayrılan eski Eskişehir Cumhuriyet Savcısı Galip Karayazı'nın Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı'na atanması oldu. Karayazı, Milliyet'e, emekli olduğu halde atamasının yapıldığını doğruladı ancak bu konuda konuşmak istemediğini söyledi.
Karayazı'nın atanması hakim ve savcıların internet sitesinde de esprilere neden oldu. Eskişehir7de Karayazı ile birnlikte görev bir hakim "Kendisiyle görüştüğümüz Galip savcımız, emeklilik dilekçesi verdiği halde tayinden kendisini kurtaramadığını gülerek ifade etmiştir. Gaziantep ağır ceza başkanını başka yere atayan HSYK, yerine atama yapmayı unuttuğu gibi, Kütahya'dan Trabzona atadığı ağır ceza reisinin yerine de ağırceza başkanı atamayı unutmuştur. Elazığ' dan 6 cumhuriyet savcısını başka yere atayan HSYK, buraya atama yapmayı unutmuştur. Tüm bu olanlardan sonra, daha önce emekli olan meslektaşlarımız da da 'acaba bizi de biryere atarlar mı?' korkusu sardığı gelen duyumlar arasında..." diye yazdı.

"Zaytung şakası gibi kararname"

Emekli savcının atanmasını yorumlayan hakim ve savcılar "Vallaha Zaytung şakası gibi kararname", "Hayli renkli bir kararname olmuş", "Normal değil mi? Değerli yetkili arkadaşlarımız seçim çalışmaları nedeniyle çok meşguller. 1 makama 2 meslektaşımızı atamadıklarına şükredelim. Şaka bir yana kararname niteliği itibariyle zor bir kararnameydi ve hazırlayanların da gönül huzuruyla işlerini yaptıklarına inanmıyorum. Bu hatalar biraz da ondan" ve "Hata yapmışlar ama emekli meslektaşımızı tercihine vermek için çok çalışmışlar" diye yazdılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder