13 Haziran 2014 Cuma

HSYK kararnamesi: AKP, sosyal demokrat, ülkücü ittifakı yatırımı


KEMAL GÖKTAŞ

HSYK'nın 2014 adli ve idari yargı yaz kararnamesinden iade-i itibar gibi atamalar çıktı. 30 ilin başsavcısının tenzili rütbe ile düz savcı yapıldığı kararnamede çok sayıda ağır ceza mahkemesi başkanı da düz hakim olarak atandı. Adalet Bakanlığı bürokratlarının önemli bir bölümünü kürsü hakim ve savcısı olarak görevlendiren HSYK, 46 Yargıtay tetkik hakimini de başka görevlere atadı. İdari yargıda hükümet aleyhine karar veren birçok başkan da tenzili rütbeden nasibini alırken Gezi Parkı ve Taksim projelerini iptal eden mahkemenin başkan ve üyesi başka görevlere atanırken Youtube'un kapatılmasına durdurma kararını veren mahkemenin başkanı da tenzili rütbeden nasibini aldı.



Cemaate tasfiye, sosyal demokrat ve ülkücülere rütbe

HSYK 1. Dairesi, 2 bin 224 adli, 293 da idari yargı olmak üzere toplam 2 bin 517 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. Adalet Bakanı Müsteşarı Kenan İpek'in de üyesi olduğu dairede kritik atamalarda ihtilaf çıkarken diğer atamalar büyük ölçüde oybirliği ile yapıldı. Yargıtay'dan 46 tetkik hakim başka yerlere atanırken 45 ağır ceza mahkemesi başkanı da tenzili rütbeyle düz hakim yapılarak görev yerleri değiştirildi. Adalet Bakanlığ ıbürokratları da kararnameden nasibini büyük ölçüde aldı. Genel müdür yardımcısı, daire başkanı, müfettiş ve tetkik hakimlerin aralarında olduğu 56 bakanlık bürokratı kürsü hakim ve savcılıklarına atandı.
Kararname ile hükümete muhalif olarak bilinen ve bu yüzden önceki kararnamelerde tenzili rütbeye uğrayan hakim ve savcılar için iade-i itibar gibi atamalar yapılması dikkat çekti. Cemaate yakın olduğu değerlendirilen hakim ve savcıların tenzili rütbe ve sürgüne tabi tutulduğu kararnamede Ekim ayında yapılması beklenen HSYK seçimlerinin etkili olduğu belirtildi. Seçime ülkücü ve sosyal demokrat hakim savcılarla birlikte hükümet yanlısı hakim ve savcıların birlikte girmek için oluşturduğu Yargıda Birlik Platformunun oyunun artırılması için atamalarda bu kesimlerin gözetildiği ifade edildi.

Ergenekoncu denilen hakim Başkan oldu

HSYK kararnamesi ile Ergenekon soruşturmaları sırasında telefonları yasadışı yollarla dinlenerek örgüte yakın isimler arasında gösterilmeye çalışılan Ankara Hakimi Mahmut Kaya Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına getirildi.
Kahramanmaraş Savcılığı görevini yürütürken Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında takipsizlik kararı veren Habip Korkmaz Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı oldu.
KCK davalarında delillerin toplanmamış olmasını gerekçe göstererek tahliye taleplerini reddeden  Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı Mustafa Akgül, tenzili rütbeyle Gebze’ye düz hakim oldu.
Daha önce Dursun Çiçek’i tahliye eden İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanıyken düz hakimliğe atanan Nurettin Ak yeniden Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı yapıldı. ODTÜ’de başörtülü öğrencilerin taciz edildiği iddiasıyla yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı veren savcı Mehtap Öğeç Ankara Başsavcı Vekili oldu. 28 Şubat davasına bakan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanıyken verdiği tahliye kararları sonrası düz hakimliğe atanan Tayyar Köksal da yeniden Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığına getirildi.

Demokrat Yargı adayı Başkan

Özel yetkili mahkemeler kaldırıldıktan sonra Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğine getirilen Osman Hancıoğlu, Ağır Ceza Mahkemesi başkanı oldu. Isparta Başsavcısı iken pasif bir görev olan Konya Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı’na getirilen Abdülkadir Şahin yeniden Bursa Başsavcılığı’na atandı. Polisin Ankara’da aldırdığı genel arama kararını kaldıran sulh ceza hakimi Mehmet Öztunç, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na getirildi. Demokrat Yargı Derneği’nin bir önceki HSYK üyeliği seçimlerindeki adayı Mustafa Kurtaran düz hakimlikten İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. İzmir’deki Casusluk davasına bakan 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevini yürütürken sanıkların tutukluluk hallerinin devamına yönündeki kararlara şerh düşen ve geçen Mart ayında İzmir’e düz hakim olarak atanan Atilla Rahman şimdi İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı oldu.
MGK kararlarını yayınladığı için Mehmet Baransu hakkında dava açan Mehmet Aydın da İstanbul Başsavcı Vekilliği’ne getirildi. Adana’da MİT’e ait TIR’ların durdurulması sırasında görev yapan askerler hakkında casusluk suçundan dava açan Ali Doğan Adana Başsavcı Vekilliği’nden İstanbul Başsavcı Vekilliği’ne getirildi. MİT’e ait TIR’ları durdurduktan sonra Adana Başsavcılığı’ndan Antalya Başsavcı Vekilliği’ne atanan Süleyman Bağrıyanık, Antalya’da düz savcı yapıldı.  Mavi Marmara davasında İsrailli ordusunun komuta kademesi hakkında yakalama kararı çıkaran İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı olan Ümit Kaptan tenzili rütbe ile Bakırköy hakimliğine atandı.

Başsavcılar operasyonu

Kararname ile çok sayıda il ve ilçenin başsavcı ve başsavcı vekilleri tenzili rütbeyle düz savcı olarak atandı.  Bursa Başsavcısı Namık Yılmaz Bursa  Başsavcı Vekilliğine,  Balıkesir başsavcısı Feridun Süzer İzmir ’e,  Trabzon Başsavcısı Adem Kul Samsun ’a, Yozgat Başsavcısı Metin Durgun Kayseri ’ye, Afyon Başsavcısı Adem Yazar Mersin ’e, Sivas Başsavcısı Hasan Aydın Denizli ’ye, Kastamonu Başsavcısı  Tarık Gür Bursa ’ya, Edirne Başsavcısı Uğur Yiğitbilek Konya ’ya,  Çankırı Başsavcısı Mehmet Togay İzmir ’e, Eskişehir Başsavcısı Orhan Çetingül Konya ’ya, Giresin Başsavcısı Abidin Bozkan Bursa ’ya, Aksaray Başsavcısı Taner Aksakal Bursa ’ya,  Erzincan Başsavcısı Mehmet ªafak Bursa ’ya,  Çanakkale Başsavcısı Salih Çokal İzmir ’e, Muş Başsavcısı Hasan Kaya Tokat ’a, Amasya Başsavcısı Ergün Tokgöz Aydın ’a, Batman Başsavcısı Muhammet Emre Ejder İstanbul ’a, Kırklareli Başsavcısı Cemil Akdeniz Edirne ’ye, Van Başsavcısı Mehmet Kaya Manisa ’ya, Nevşehir Başsavcısı Osman Nuri Güler Edirne ’ye,  Kars Başsavcısı Mustafa Köylü İstanbul ’a, Adıyaman Başsavcısı Faruk Büyükkaramuklu Denizli ’ye, Tokat Başsavcısı Özkan Gültekin Bakırköy ’e, Mardin başsavcısı Hakan Dündar Antalya ’ya, Siirt başsavcısı Bayram Bayar mersin ’e, Iğdır Başsavcısı Ümit Arslan Gaziosmanpaşa ’ya, Bitlis Başsavcısı Murat Özcan Bursa ’ya, Bingöl Başsavcısı Hakan Ceran Kayseri ’ye, Bayburt Başsavcısı Erkan Kalkan Konya ’ya, Hakkari Başsavcısı Mehmet Bahadır ise Rize ’ye düz savcı olarak atandı.

İdari yargıda da deprem

İdari yargı kararnamesi ile birçok idare mahkemesi başkanı düz üye yapılarak başka şehirlere gönderildi.
Manisa, Mersin, Gaziantep, Muğla, Sivas, Denizli, Rize, Edirne, Tekirdağ, Elazığ, Kastamonu, Çorum, Yozgat, Sakarya,
Çanakkale, Batman, Mardin, Hatay ve Erzurum idare mahkemesi başkanları tenzili dütseyle düz hakim yapılarak başka illerde görevlendirildi. Ayrıca Adana'da, Konya, İzmir, Ankara, Zonguldak, Hatay, Trabzon Vergi Mahkemesi Başkanları da düz üye yapılarak başka görevlere atandı.
8 Haziran 2013'de gerçekleştirilen SBS sınavında puanların yanlış hesaplandığı için sınav sonucunun iptaline karar veren Ankara 18. İdare Mahkemesi üyesi Mesut Gürlevik Batman İdare Mahkemesi üyeliğine atandı

Gezi projesini iptal etti sürgün yedi

Gezi eylemlerinin odağında olan imar projelerini durduran mahkeme için adeta "tasfiye" kararı çıktı. Gezi eylemlerinden 6 ay sonra, Taksim Cami ve Galatasaray Katlı Otoparkı'nın da içinde olduğu  Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı'nı 'şehircilik ilkelerine uymadığı için' iptal ederek Gezi Parkı ve çevresindeki Taksim Meydan düzenlemesi projesini tamamen geçersiz hale getiren İstanbul 10. İdare Mahkemesi'nin başkanı Rabia Başer tenzili rütbeyle düz hakim yapılarak Bölge İdare Mah. Üyeliğine atandı. Aynı mahkemenin üyesi Mehmet Ali Kurt da sürgün gibi atamayla Van'a gönderildi.

YouTube ve MİT'çilere soruşturma

YouTube'a erişim engeline ilişkin kararın yürütmesini durduran Ankara 4. İdare Mahkemesi Başkanı Cihangir Cengiz, Konya Bölge İdare Mah. Üyeliğine atandı. Yanhi hem tenzili rütbeye uğradı hem de Ankara'dan Konya'ya gönderildi.
Prof. Dr. Mehmet Altan ’ın telefonunu sahte isim kullanarak dinleyen MİT ’çilere soruşturma izni vermeyen Başbakan Erdoğan ’ın kararını iptal eden Ankara 12. İdare Mahkemesi Başkanı Yüksel Sarıca da düz üye yapılarak Eskişehir'e gönderildi.

Akyürek kararı

Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in kızak görev olarak nitelenen Strateji Geliştirme Dairesi’ne, sonra da polis başmüfettişliğine atanmasına ilişkin işlemi iptal eden Ankara 14. İdare Mahkemesi'nin başkanı Nizam Taşdemir de düz üye yapılarak Bursa'ya atandı.

17 Aralık

17 Aralık operasyonlarının ardından ilk görevden alınanlar arasında bulunan Mali Suçlar ube Müdürü Emin Göktaş ’ın açtığı davada, yürütmeyi durdurma kararı veren İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin Başkanı Egemen Devrim Durmuş da düz üye yapıldı.

Özgürlükçü başkana tenzili rütbe

İstanbul'da 2006 yılında Sabancı ve Boğaziçi Üniversitesi'nce düzenlenmek istenen Ermeni konferansını durduran mahkeme kararını kaldıran istanbul 4. İdare Mahkemesi Başkanı Sebahat Turan, tenzili rütbe ile İstanbul Bölge İdare Mah. üyeliğine atandı. Turan'ın başında olduğu mahkeme, son olarak da Atatürk Havaalanı'nda polislerin dövdüğü ve İçişleri Bakanlığının sınır dışı ettiği Azeri avukat İntigam Aliyev'e 8 bin 100 TL tazminat ödenmesine karar vermişti. Aynı kararlarda imzası olan üye Sadettin Yaman da Antalya Bölge İdare Mah. Üyeliğine atandı.

AB Genel Müdürlüğü'nden Savcılığa

Avrupa Birliği Genel Müdürü iken geçen Şubat ayında Bakanlık Yüksek Müşavirliğine getirilen Ali Bilen de Danıştay Savcısı yapıldı. İstanbul İdare Mah.Başkanı Selim Kurçenli Edirne Bölge İdare Mah. Üyeliğine atandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder