17 Haziran 2014 Salı

"Canavarca hisle" kadın yakan sanığa iyi hal kıyağı


KEMAL GÖKTAŞ

Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesi, sevgilisi Çilem Hülya Berkil'i üzerine benzin döküp yakarak öldüren Abdurrahman Gazi Göçer'e verdiği cezadan "iyi halden" 6 yıl indirim yaptı. Mahkeme, "canavarca hisle insan öldürmek" suçundan mahkum ettiği sanığa yaptığı iyi hal indirimini "sanığın sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki olumlu davranışları, cezanın sanığın üzerindeki olası etkileri ve dosya kapsamı" gerekçelerine dayandırdı. Müdahil avukatları ise iyi hal indirimine "Sanıkların takım elbise giyip gelmesi iyi hal sebebi olarak alınırsa toplumsal vicdanımız ve kadının insan hakları kavramının zedelenmesi söz konusu olacaktır" diyerek isyan etti. Sanığın iyi hal indirimi aldığı davada, sanığın babası ve jandarmalar ise delilleri karartmak için rüşvet alıp vermek suçundan mahkum oldu.



"Sosyal ilişkileri" indirim nedeni

Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde önceki Cuma günü yapılan karar duruşmasında mahkeme, Göçer'in "intihar etmek için kendi üzerine benzin döktü, ben sigara içmek için akmağı çakınca alev aldı" savunmasını yerinde görmeyerek sanığı "nitelikli öldürme" suçundan mahkum etti. Kararda, sanığın Türk Ceza Kanunu'nun 82/1-b maddesinde düzenlenen "canavarca bir hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçu" gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Ancak mahkeme , sanığın "sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki olumlu advranışları, cezanın sanığın üzerindeki olası etkileri ve dosya kapsamına göre" hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 62. maddesi gereğince cezada indirim yaparak cezayı "ağırlaştırılmış" müebbetten müebbet hapis cezasına düşürdü.

6 yıl indirim

Kanuna göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar cezalarının 30 yılını yattıktan sonra tahliye olabiliyor. Ancak müebbet hapse mahkum edilenler 24 yıl yatıp çıkabiliyor. Yani mahkemenin iyi hal indirimini uygulaması sanığın en az 6 yıl ceza indiriminden yararlanmasını sağlayacak. Ayrıca infaz hükümlerine göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar, hücrede tutulma başta olmak üzere birçok konuda diğer mahkumlardan daha ağır şartlara tabi tutuluyor. Mahkeme, sanığın cezasını indirerek cezaevinde daha rahat koşullarda kalmasını da sağlamış oldu.

"Takım elbise iyi hal nedeni mi?"

Müdahil avukatları ise sanığa iyi hal indirimi yapılmasına tepki gösterdi. Duruşmadan önce mahkemeye esas hakkındaki görüşlerini sunan müdahil avukatı Zeliha Şengöz, sanığa iyi hal indirimi uygulanmaması gerektiğini şöyle savundu:
"Sanığın duruşmalarda suçtan kaçmaya yönelik davranışları, pişmanlık duymaması, soğukkanlılıkla işlediği eziyeti anlatması ve usulde yeri olmamasına ve mahkemenin bu konuda bir kararı olmamasına karşın katılan avukatlarına soru sorma cüretini göstererek ve bu soruyu sorarken duruşma tutanağına da yansıyan 'avukat hanım siz de Çilem gibi yansaydınız' ile başlayan sorular sorması dikkate alınmalı, sanığın bu soruyu sorma cüretinin altında yatan erkek egemen sistem tartışılmalıdır ve hiçbir indirim sebebi uygulanmamalıdır. Sanıkların takım elbise giyip gelmesi iyi hal sebebi olarak alınırsa toplumsal vicdanımız ve kadının insan hakları kavramının zedelenmesi söz konusu olacaktır. Ayrıca indirim sebeplerinden sonra uygulanacak infaz hükümleri ile düşecek olan ceza Çilem’in ailesinin acısını dindirmeyecek, toplumsal vicdanı ve toplumu değiştirme öncüllerinden olan mahkemelerin işlevini zedeleyecektir."

Yalan tanıklık ve delilleri gizlemek için rüşvet

Sanığın iyi hal indirimi aldığı davada, sanığın kardeşi ve dayısının delilleri gizlemek için bazı jandarma görevlilerine rüşvet verdikleri ve yalan tanıklık yapmalarını sağladıkları için mahkum olmaları da dikkat çekti. Cinayetin soruşturması sırasında rüşvet karşılığı tutanakları değiştiren astsubay Hakan Dal rüşvet almaktan 3 yıl 4 ay, yalan tanıklıktan ise 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hakan Dal ’a rüşvet verdiği iddasıyla yargılanan Abdurrahman Göçer ’in kardeşi Aladdin Göçer 3 yıl 4 ay, dayısı Ziya Yılmaz ise 3 yıl 4 ay hapse mahkum edildi. İlk ifadesinde dürbünle kaçak avcılara bakarken Abdurrahman Göçer ’in Çilem Hülya Berkil’in üzerine benzin döküp çakmağı çaktığını gördüğünü söyleyen, savcılıkta ise "Benzini döktüğünü görmedim" diye ifadesini değiştiren orman muhafaza memuru Hüsnü Aydoğmuş ise yalan tanıklıktan 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Öldürülen kadının annesini dövdülür

Mahkemenin ardından davaya alınmayan ve karara tepki gösteren sanığın yakınları adliye çıkışında Çilem Hülya Berkil'in avukatları ve anne Serpil Demirbaş'a saldırdı. Sanık yakınları tarafından darp edilen kadın avukatlar ve anne Serpil Demirbaş darp raporu alarak saldırganlardan şikayetçi oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder