17 Haziran 2014 Salı

İbrahim Aras'ın cesedinin yanında gaz fişeği bulundu


KEMAL GÖKTAŞ

Adana'daki Lice protestosu sırasında hayatını kaybeden 15 yaşındaki İbrahim Aras'ın ön otopsi raporunda, "yaygın kafatası kırıklarından" kaynaklı öldüğü belirtildi. Olay yeri tutanağında da Aras'ın yanı başında da bir gaz kapsülü bulunduğu belirtildi. Görgü tanıklarının, Aras'ın Akrep'ten atılan gaz fişeği ile öldüğünü söylediği belirtilirken bir kadın tanığın savcıya "Polislere 'Burada adam öldürüyorsunuz' diye bağırdım. Bana 'Biz burada kuş avlıyoruz' diye karşılık verdi" dediği belirtildi.

Adana'daki Lice protestolarında hayatını kaybeden İbrahim Aras'la ilgili olarak Adana Valiliğinden yapılan açıklamada Hürriyet Mahallesi Güney Kuşak Bulvarı üzerindeki eylemler sırasında güvenlik güçlerine ok sayıda el yapımı patlayıcı, molotof kokteyl, taş, sopa benzeri maddeler ve malzemelerle saldırıda bulunulduğu belirtilerek "Bahse konu yerde saat 17.15 sıralarında sokak eylemleri devam ederken iç kısımda bulunan 20067 sokakta büyük bir patlama sesi duyulmuştur. Yapılan çalışma neticesinde 14-15 yaşılarında bir eylemcinin anılan sokak içerisinde el yapımı patlayıcı olduğu değerlendirilen bir maddenin infilaki ile olay yerinde hayatını kaybettiği öğrenilmiştir" denildi.
Valiliğin bu açıklamasından sonra polis, olayla ilgili olarak "eylemcilerin kaçışından sonra bir patlama ve ardından küçük bir alev kümesinin görüldüğü" MOBESE kayıtlarını medyaya dağıttı.

Otopsi raporu: Beyin kanaması

Valiliğin ve polisin bu açıklamalarına rağmen otopsi tutanağında Aras'ın el yapımı patlayıcıdan kaynaklı yaşamını yitirdiğine dair bir bulgu yer almadı. Adana Adli Tıp Kurumu'nda bir adli tıp uzmanı ile 2 adli adli tıp teknisyeni tarafından yapılan otopsiden sonra hazırlanan tutanakta ayrıntılı raporun daha sonra hazırlanacağı ancak ölümün "yaygın kafatası ve yüz kemik kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti" sonucu meydana geldiği belirtildi.

Cesedin yanında gaz fişeği

"Olay yeri tespit ve ölü muayene tutanağında" ise Aras'ın ölümün aydınlatabilecek çok önemli bir ayrıntı kayıtlara geçti. Soruşturmayı yürüten savcı Sedat Bayrak'ın da katıldığ ıolay yeri keşfinde hazırlanan tutanakta da Aras'ın "beyin dokusunun yerde ve duvarların üzerinde olduğu" ve cesedinin 1 metre yanında bir gaz kapsülünün bulunduğu belirtildi. Gaz kapsülünün fotoğrafları çekilerek delil olarak dosyaya konuldu. Ayrıca bomba imha ekipleri tarafından bulunan ve müdahale sırasında atılan çeşitli gaz kapsülleri parçaları da ayrıca tutanağa geçirildi. Bilirkişi doktorun mütalaasında da "belirgin kafa kaide kemik kırıkları" olduğu belirtildi.

Yakın mesafeden gaz fişeği ya da ses bombası

Otopsiye katılan avukat Vedat Özkan, Aras'ın elinde herhangi bir yaralama ya da patlayıcı izi bulunmadığını, ancak kafatasının neredeyse yarısının olmadığını belirterek bunun başına atılan bir cisim nedeniyle hayatını kaybettiğini gösterdiğini anlattı.
Avukat İlhan Öngör ise Aras'ın kafatasının yarısının parçalandığını belirterek "Gaz fişeği mi ses bombası mı net değil. Ama doktorların söylediğine göre yakın mesafeden atış yapılmış. Elinde de herhangi bir iz yok" dedi. Öngör, olay anında sokakta polis müdahalesinin kayda alındığı MOBESE görüntülerinin olması gerektiğini belirterek görüntülerin ortaya halinde olayın aydınlatılacağını söyledi.

Vahim ifade

Avukat Önger ve Özkan, olay yerinde keşif yapılırken bir kadın tanığın ifadesi konusunda da çarpıcı bir iddiayı paylaştılar. Avukatlar, görgü tanığı kadının, savcıya verdiği ifadede, olayın yaşandığı esnasında "Burada adam öldürüyorsunuz" diyerek tepki gösterdiği polisin kendisine “Biz burada kuş avlıyoruz” diye karşılık verdiğini

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder