12 Haziran 2014 Perşembe

Cömert davasında davanın naklini isteyen sanık avukatı Ak Parti adayı çıktı



KEMAL GÖKTAŞ

Gezi eylemleri sırasında Antakya'da Abdullah Cömert'i Akrep aracından attığı gaz fişeği ile öldürdüğü iddiasıyla yargılanan polis memuru Ahmet Kuş'un yargılandığı davanın başka bir şehire nakledilmesi gündeme geldi. Sanık avukatının başvurusu üzerine Hatay Başsavcılığı ve Hatay Valiliği, davanın Hatay'da görülmesi halinde güvenlik sorunları çıkabileceğini savunarak davanın nakli talebinin kabul edilmesi istemiyle dosyayı Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Gezi eylemlerinde Eskişehir'de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın davası da daha önce Kayseri'ye nakledilmişti.

Cömert'in öldürülmesine ilişkin çok uzun süren soruşturma sonucu polis memuru Ahmet Kuş hakkında düzenlenen iddianame ile Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşmasının 4 Temmuz'da yapılması bekleniyordu. İddianamede "olası kastla öldürme" suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istenen Kuş hakkında Cömert ailesinin yaptığı tutuklama talepleri mahkeme tarafından reddedildi. Tutuksuz yargılanan ve halen Antakya’da görevi başında olduğu belirtilen sanık Kuş'un avukatı Fatih Maden, davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir şehire nakledilmesi için Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Başsavcılık da Hatay Valiliği'nden duruşmada güvenliğin sağlanıp sağlanamayacağı yönünde görüş sordu. Valiliğin, güvenliğin sağlanması konusunda sıkıntı yaşanacağı yönünde görüş belirtmesinin ardından Başsavcılık da davanın nakli talebiyle birlikte dosyayı Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Bakanlığın talep doğrultusunda dosyayı kararı verecek olan ilglii Yargıtay Ceza Dairesi'ne göndereceği belirtildi.

Sanık polisin avukatı

Sanık polisin avukatlığını, Hukukçular Derneği Ankara Temsilcisi, Ak Parti 2011 milletvekili genel seçimleri Çorum milletvekili aday adayı avukat Fatih Maden üstlendi. Avukat Maden, Milliyet'e Valilik ve Başsavcılığın nakil talebinin kabul edilmesi yönünde olumlu görüş verdiklerini belirterek dosyanın Adalet Bakanlığı'na ulaştığını söyledi.

İnsanlık adına adalet arayışımız devam ediyor

Cömert ailesinin avukatı Hatice Can ise yaptığı açıklamada, sanık polisin halen Antakya'da görev yaptığını ve hakkında en ufak bir güvenlik kuşkusu ve nedeni olmadığı halde sanık avukatının nakil talebinde bulunduğunu söyledi. Avukat Can, "Dava kaçırılmak isteniyor, takip etmememiz isteniyor. Bu davada iğneyle kuyu kazar gibi yol aldık ve peşini de bırakmayacağız. İnsanlık adına, kamu vicdanı adına adalet arayışımız devam ediyor. Ceza davalarında genel yetki kuralı ve ilkesi suçun işlendiği yer mahkemesinin  yetkili olmasıdır. Adil yargılama hakkı ve ilkesinin ön koşulu da yargılamanın suçun işlendiği yerde yapılmasını gerektirir. Olayın meydana geldiği yerden başka bir yere nakli ile ilgili hukuki düzenlemeler ve yargısal süreç  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılama ve etkili başvuru hakkını ihlal etmektedir. Davanın nakledilmesi ile ilgili bir karar verilebilmesi amacıyla dosya, yargılama yetkisi olmayan idari bir kuruluş olan Adalet Bakanlığı'na gönderilmiştir ve Adalet Bakanlığı tarafından nakil istemiyle Yargıtay'a gönderilecektir. Yargısal bir karar ile ilgili idari bir organın sürece katılımının, kamu görevlilerinin yargılandığı davalar açısından oldukça problemli olduğu açıktır" dedi.

Gelenek oldu

Kamu görevlilerinin yargılandığı Gazi Mahallesi, Metin Göktepe, Ali İsmail Korkmaz, Şerzan Kurt, Uğur Kaymaz gibi çok sayıda davada Yargıtay davaların başka bir şehirde görülmesine karar vermişti,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder