2 Haziran 2014 Pazartesi

Savcı: "Gösteri demokratik haktır. İzinsiz gösteri diye birşey olmaz"

KEMAL GÖKTAŞ

Taksim ve Kızılay gibi meydanlarda yapılmak istenen gösteriler nedeniyle sık sık gerginlikler yaşanırken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde önceden izin alınmasına gerek olmadığını, bu yüzden "izinsiz gösteriye katılma" suçu olamayacağına karar verdi. Ankara Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk, 1 Mayıs'ta Kızılay'a yürümek isterken gözaltına alınan 18 yaşından küçük çocuklar hakkında açılan soruşturmada gösteri yürüyüşlerine katılmak için önceden izin almanın gerekmediğini ve 1 Mayıs'ı kutlamanın demokratik hak olduğunu belirterek şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verdi.

Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Yücetürk, yaşı 18'den küçük olan ve bu nedenle Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından "kanua aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçunu işledikleri iddiasıyla gözaltına alınan şüphelilerle ilgili soruşturmayı tamamladı.

İhtara rağmen dağılmama

Savcı Yücetürk kararında, polisin düzenlediği evrakta çocuk şüphelilerin "1 Mayıs 2014 tarihinde 1 Mayıs kutlamaları sırasında izinsiz düzenlenen gösterilere katıldıkları, uyarılara rağmen dağılmayan gruba müdahale edenh güvenlik güçlerinin suça sürüklenen çocukların 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettiklerinin" iddia edildiğini belirtti.

İzin alınmasına gerek yok

Savcı Yücetürk kararında, 1 Mayıs'ın bayram olarak kutlandığına dikkat çekerek "O tarihte yapılan gösterilere katılmanın demokratik bir hak olduğu"nu belirtti. "Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmak için önceden izin alınmasına gerek olmadığını" kaydeden Yücetürk "Tüm dosya kapsamında suça sürüklenen çocukları hangi davranışları ile toplantı ve gösteri yürüyüşüne aykırı davrandıklarının tespit edilemediği, atılı suçun da unsurlarının oluştuğu yönünde dosyada şüphe oluşturacak deliller bulunmadığı anlaşılmıştır" dedi. Savcı Yücetürk bu nedenle çocuklar hakkında kovuşturmaya (dava açılmasına) yer olmadığına karar verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder