24 Mayıs 2013 Cuma

Diyarbakır Cezaevi 1980 değil, 2013: Kanser hastası, ameliyatlı mahkuma işkence!



BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, 5 kez ameliyat geçiren kanser hastası mahkum Taylan Çintay'ın son ameliyatından sonra Diyarbakır Cezaevi'ne girerken çıplak aramayı kabul etmemesi üzerine işkence gördüğünü ve acil servise kaldırıldığını söyledi. Zozani, işkence gören mahkumun "kollarını duvara bilerek çarptığı" iddiasıyla 2 gün hücrede tutulduğunu belirtti.
Zozani, 15 yıldır cezaevinde kalan ve 5 kez ameliyat geçiren kanser hastası Taylan Çintay’ın ameliyat olmak üzere Diyarbakır Cezaevi’nden Ankara 2 Nolu F Tipi Cezaevine nakledildiğini ve Ankara Numune Hastanesi’nde 19 Mayıs'ta ağır bir ameliyat geçirdikten sonra, 20 Mayıs’ta taburcu edilerek cezaevine gönderildiğini anlattı. Zozani şu iddiaları gündeme getirdi:



KANSER HASTASI MAHKUMA İŞKENCE

"Burada cezaevi personelinin kendisini çıplak arama yapmak istemesi üzerine Çintay, 'Yeni hastaneden geliyorum ve ağır bir ameliyat geçirdim. Bu insan haklarına aykırıdır' diyerek tedaviyi reddetmiştir.  Bunun üzerine 4-5 infaz memuru Çintay’ı zor kullanmak suretiyle elbiselerini çıkartmışlardır. Bu arada Çintay çeşitli yerlerinden darp edilerek, işkenceye maruz kalmıştır. Daha sonra geçirdiği ameliyat ve aldığı darbeler sonrasında yara yerinde kanama olması üzerine cezaevi hastanesi acil servisine kaldırılan Çintay, gördüğü kaba işkence nedeniyle doktor raporu almıştır. Cezaevi idaresinden ve görevli personel hakkında suç duyurusunda bulunan Çintay, bu kez de cezaevi müdürünün baskısıyla karşı karşıya kalmıştır. Cezaevi müdürü Çintay’ın kendisini yaralamak için kollarını duvara bilerek için çarptığını öne sürerek hakkında disiplin soruşturması başlatmıştır. Ağır hasta ve yeni ameliyat geçirmiş olmasına karşın Çintay iki gün boyunca tek kişilik ve de döşek olmayan hücrede tutulmuştur."

KABUL EDİLEMEZ AŞAMA

Cezaevlerindeki hasta, tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumunun her geçen gün ağırlaştığını belirten Zozani, "Ne yazık ki başta Adalet Bakanlığı olmak üzere yetkili kurumlar bu konuda hiçbir olumlu adım atmamakta ısrar etmektedirler. Özellikle ölüm sınırında olan kanser hastası tutuklu ve hükümlülerin biran önce tahliye olmaları gerekirken, aksine Adli Tıp ve savcılıkların keyfi tutumları nedeniyle durumları her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır. Hasta tutuklu ve hükümlüler, içinde bulundukları ağır cezaevi koşulları ve hastalıkları yetmiyormuş gibi bir de cezaevi personelinin hukuk dışı uygulamalarına maruz kalmaktadırlar" dedi. Çintay’ın durumunun tüm cezaevlerinde yaşanan hukuksuzlukların bir yansıması olduğunu kaydeden Zozani, "Cezaevlerinde insan hakları ihlalleri kabul edilemez bir aşamaya gelmiştir" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder