9 Mayıs 2013 Perşembe

BDP'li Önder: Sürecin en zayıf halkası...


BDP'DE "KORUCU" ENDİŞESİ

Kemal GÖKTAŞ
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, PKK'nın silahlı unsurlarının çekilmesinden sonra ortaya çıkabilecek en önemli sorunun koruculuk olduğunu söyledi. Korucuların silahları alınarak başka bakanlıkların kadrolarına geçişlerinin sağlanabileceğini belirten Kışanak aksi takdirde "bazı çıkar gruplarının veya derin güçlerin" korucuları kullanabileceğini söyledi.  BDP'li Sırrı Süreyya Önder de koruculuğun sürecin en zayıf halkası olduğunu söyledi.
Kışanak, bir grup gazeteci ile sohbetinde "Çekilme süresince ortaya çıkabilecek sıkıntılar var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Askeri sıkıntılardan çok şu sıkıntılar çıkabilir. Biliyorsunuz büyük bir problem koruculuk. 80 bin insanın elinde silah var. Sadece askeri amaçla değil, bireysel çıkarları için de silah kullanıyorlar ve işledikleri çok suç var. Silahları devreden çıkarmaktan bahsediyorsak öncelikle bu paramiliter güçlerin silahsızlandırılması lazım. Biz insanların ekmeğiyle, geçimiyle ilgili değiliz. Başka bir bakanlık kadrosuna aktarılabilir. Orman Bakanlığı olabilir. Ağaç dikiminde kullanılabilirler. Çok orman yakıldı, doğa tahrip edildi. Belki böyle bir işte çalışırlarsa kendilerini de topluma affettirmiş olurlar. Hiç değilse toplum yararına, halk yararına bir iş yapmış olurlar. Bu tür şeyler bulunabilir. Ama acil olarak bu insanların silahsızlandırılması olabilir. Sivil yaşamın içinde böyle askeri, militarist bir güç bulunmamalı. Derhal silah, mühimmat geri alınmalı."

DERİN GÜÇLER KULLANABİLİR

Kışanak "Çekilme sırasında bir provakasyon olursa, askerden, polisten ziyade koruculardan kaynaklanır diye bir endişeniz mi var?" sorusuna "Yok, böyle düşünmüyoruz" yanıtını veren Kışanak "Korucuların yarısından fazlası BDP'ye oy verdi. Biz sadece sivil yaşamın içinde bu kadar çok militarist araç-gerecin bulunmasını yanlış buluyoruz.  Ekmekleri, kadroları alınmadan silahlardan kurtarılmaları onları da memnun eder. Şöyle bir risk var: Koruculuk sistemi ortadan kaldırılmazsa, rehabilite edilmezse, sosyal-sivil yaşama katılmaları konusunda hızlı bir program hayata geçirilmezse çıkar grupları, derin güçler bunları kullanmak isteyebilir" dedi. Kışanak, hükümetle yaptıkları bütün görüşmelerde bu konuyu gündeme getirdiklerini de belirtti.

SÜRECİN EN ZAYIF HALKASI

Sohbete katılan BDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder de Bilge Köyü katliamını hatırlatarak "Sürecin en zayıf halkası koruculuktur" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder