24 Mayıs 2013 Cuma

Dink cinayetinde jandarma ayağı: Sahte belge düzenlediler



- "ARDEŞEN YAPIMI TABANCA": BAŞSAVCILIĞIN SAHTE OLDUĞUNU BELİRTTİĞİ BELGELERDE, TETİKÇİ SAMAST YAKALANMADAN  ÖNCE DÜZENLENMESİNE RAĞMEN CİNAYETİN ARDEŞEN YAPIMI SİLAH İLE İŞLENDİĞİ BELİRTİLMİŞTİ

Kemal GÖKTAŞ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink cinayetini önceden bildikleri halde gereken önlemi almayan ve cinayetten sonra, 6 ay önce aldıkları bilgileri yeni öğrenmiş gibi evrak düzenleyen dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz'ün de aralarında olduğu 6 jandarma görevlisi hakkında 8 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi. Başsavcılığın sahte olduğunu belirttiği belgelerde, tetikçi Ogün Samast yakalanmadan önce düzenlenmesine rağmen cinayette Ardeşen yapımı tabancanın kullanıldığı belirtiliyordu.  Başsavcılık, Dink ailesinin sanıkların "ihmal suretiyle kasten öldürme" suçundan yargılanmaları gerektiğini görüşünü ise yerinde bulmadı.

ÖLDÜREN İHMALE 6 AY CEZA VERİLMİŞTİ
Başsavcılık, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin, Dink cinayetini önceden bildikleri halde gereken önlemleri almayan Albay Ali Öz ile yüzbaşı Metin Yıldız'a 6'şar ay, uzman çavuş Veysel Şahin, astsubay Okan Şimşek, astsubay Hüseyin Yılmaz, uzman çavuş Hacı Ömer Ünalır'a  4'er ay hapis cezası verilmesine ilişkin kararın temyiz incelemesi kapsamında Başsavcılığın 2 sayfalık tebliğnamesinde, sanıkların, suikastten 6 ay önce jandarma bölgesi olan Pelitli'de oturan Yasin Hayal'in, Dink'i öldürme planı yaptığını öğrendikleri belirtildi. Sanıkların bu bilginin önemi ve planlanan eylemin müdahale edilmemesi halinde kısa süre içinde infaz aşamasına geçilmesi olasılığı karşısında, Bölge ve Genel Komutanlıkları ivedi olarak bilgilendirilmeleri gerekirken bunu yapmadıkları belirtildi.

BİLGİYE VERENE TEHDİT
Tebliğnamede Alay Komutanı Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Yıldız'ın, görevlerini yerine getirmememeleri sonucu oluşan zafiyeti kamufle edip gizlemek için cinayet hazırlığı bilgisini veren Coşkun İğci'ye 'bildiklerini kimseye söylememesi' konusunda uyarılmasını talimatını verdikleri belirtildi. Sanıklar, bu talimatın icrası için Coşkun İğci'yle yapılan görüşmeyi istihbarat bilgisi almak için yapıldığı görüntüsü vermek amacıyla istihbarat bilgisi yeni öğrenilmiş gibi "Haber Kayıt ve Bildirim Formu"nu Başçavuş Gazi Günay'a düzenlettirerek imzaladıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı ve Bölge Komutanlığına gönderdikleri anlatıldı.

SAHTE BELGE
Tebliğnameye göre, Okan Şimşek, Veysel Şahin ve Önder Araz'ın Coşkun İğci'ye "bildiklerini kimseye söylememesi için tehdit ettikleri" görüşmeyi, bilgi almak için yapıldığı görüntüsü vermek amacıyla gerçeğe aykırı olarak "Görev Sonuç Raporu" düzenledi.
Başsavcılık, 6 sanığın gerçeğe aykırı raporlar düzenleyerek "resmi evrakta sahtecilik" suçu işlediklerini belirterek Türk Ceza Kanunu'nun 204/2. maddesinden yargılanmaları gerektiğini belirtti. Bu yüzden sulh ceza mahkemesinin görevsizlik kararıyla dosyayı ağır ceza mahkemesine göndermesi gerektiği ifade edilen tebliğnamede bu gerekçeyle mahkeme kararının bozulması istendi. Temyizle ilgili kararı verecek olan 11. Ceza Dairesi de tebliğnamedeki görüşe katılırsa 6 jandarma görevlisi 3 yıldan 8 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

TETİKÇİ YAKALANMADAN TABANCAYI YAZDILAR
Sanıkların düzenlediği ve içeriği sahte olan “Haber Kayıt ve Bildirim Formu” Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast yakalanmadan önce düzenlenmesine rağmen cinayette kullanılan silahın "Ardeşen işi el yapımı tabanca" olduğu belirtilmişti. Genel Komutanlık ve Giresun Bölge Komutanlığına “Bilgisayar” yoluyla gönderilen formun düzenleniş tarihi 20 Ocak 2007 ve saati 21.32 olarak belirtilmişti. Tetikçi Samast, formun Ankara ve Giresun’daki jandarma bilgisayarlarına düzenlenmesinden yarım saat sonra yakalanmıştı.

İŞTE O BELGE
Başsavcılığın, cinayetten önce alınan istihbarat bilgilerinin, cinayetten sonra alınmış gibi düzenlendiğini belirttiği Haber Kayıt ve Bildirim Formu'nda şu bilgiler yer almıştı:
“Hrant Dink’in öldürülmesi olayı ile ilgili olarak;
A. Hrant Dink’in son dönemlerde Türkiye aleyhine yapmış olduğu konuşmalara tepki olarak Trabzon ili Pelitli beldesinde ikamet eden Bahattin oğlu 1981 doğumlu daha önceden 24 Ekim 2004 yılında Trabzon Şehir merkezindeki McDonalds isimli işyerine patlayıcı madde koymak suretiyle eylem yapan Yasin Hayal isimli şahsın organize ettiğini,
B. Şahısların dört kişi olduğunu, açık kimliklerinin tespit edilemediğini, İstanbul iline gittikleri, ev ile Agos Gazetesi arasındaki güzergahının keşfinin yapılarak krokilerini hazırladıklarını,
C.Olayda kullanılan silahın temin edilebilmesi için Yasin Hayal’e 500 YTL para gönderildiği ve Ardeşen el yapımı silahı temin ettiği yönünde bilgilerin elde edildiği,
D. Televizyon kanallarında gazeteci Hrant Dink’i öldüren şahsın yayınlanmış olduğu görüntülerden Yasin Hayal’in yakın arkadaşı Ogün Samast (Ahmet oğlu 1990 üsküdar doğumlu Trabzon/Düzköy/Çalköy nüfusuna kayıtlı) isimli şahıs olduğu…”

"BİLEREK OPERASYON YAPMADILAR"
Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, tebliğnameyi şöyle değerlendirdi:
"Ali Öz ve Metin Yıldız hakkında Dink cinayetini işleyecek örgüte bilinçli, kasıtlı şekilde operasyon yapmayarak cinayetin işlenmesine iştirak ettikleri için TCK m.83 (ihmal suretiyle kasten öldürme suçu) uyarınca hüküm kurulmasına yönelik görüş bildirilmeli iken yalnızca resmi evrakta sahtecilik suçu nedeni ile bozma talebinde bulunulması çok büyük bir eksikliktir.

"BAŞKA BELGELER DE VAR"
Ayrıca bozma talebinde bulunulurken yalnızca iki evraktan bahsetmesi ve Trabzon Jandarma Komutanlığına ait istihbarat arşivlerinin Dink cinayetinden sonra delilleri karartacak şekilde bir bütün olarak yeniden düzenlenmiş olduğundan bahsetmemiş olması da anlaşılır değildir. Devlet Denetleme Kurulu Raporu'nda da belirtildiği üzere Dink cinayeti ile ilgili olarak Bölge ve Jandarma Genel Komutanlık arşivlerinde söz konusu döneme ait belgelerin ve dijital kayıtların değiştirilip değiştirilmediği incelenmesi gereklliği de bulunmaktadır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder