30 Temmuz 2013 Salı

Veli Saçılık: Devletin kolunu koparıp peşini bırakmadığı adam


Kopan kolunun tazminatını geri ödeyecek

Kolunu kendi kusuru kopartmış

Kemal GÖKTAŞ
ANKARA - 2000'de Burdur Cezaevi'ne yönelik operasyonda kepçe darbesiyle kolunu kaybeden Veli Saçılık'ın açtığı tazminat davasında tartışma yaratacak bir karara imza atıldı. Saçılık'a ödenen 150 bin TL tazminatın haksız olduğu yönündeki kararın temyiz incelemesini yapan Danıştay, kolun direnişe katılan Saçılık'ın kusurundan dolayı koptuğu yorumunu yaptı. Karar değişmezse, Saçılık, aldığı tazminatı 13 yıl sonra faiziyle geri ödenemek zorunda kalacak.
Dergi satarken yakalanan ve örgüte yardım yataklık suçundan cezaevine konulan Saçılık, Burdur Cezaevi'ne yönelik 2000 yılında yapılan müdahale sırasında kolunu kaybetti. Kopan kolu köpeğin ağzında bulunan Saçılık, o günden bu yana protez kolla yaşamaya başladı. Yargılandığı davadan beraat eden Saçılık, uzun hukuk mücadelelerinin ardından İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışmaya başladı. Saçılık hakkında isyana karıştığı gerekçesiyle açılan dava ise zamanaşımından düştü. Saçılık, beraatini talep etmesine rağmen davanın sonucunu bu nedenle göremedi.

150 BİN TL

Bu süreçte kopan kolu nedeniyle tazminat davası açan Saçılık, Antalya 1. İdare Mahkemesi'nce haklı bulundu. Saçılık'a 150 bin TL tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. Danıştay ise bu kararı, Saçılık'ın olaylarda sorumluluğunun saptanması gerektiği gerekçesiyle bozdu. Ancak isyan iddiasıyla açılan dava zamanaşımına girdiğinden bu yönde bir sorumluluk saptaması yapılamadı. Burdur İdare Mahkemesi ise buna rağmen Saçılık'a tazminat ödenmemesi gerektiğine hükmetti. Bu karar yeniden Danıştay'a geldi.

Danıştay 10. Dairesi, Burdur İdare Mahkemesi'nin bu yorumunu haklı buldu. Kararda, 5 Temmuz 2000'deki olayın duruşmaya çıkmak istemeyen mahkumlara yönelik operasyon düzenlendiği sırada gerçekleştiği, İtfaiye Müdürlüğü'nde görevli Dursun Akın'ın "bayanlar koğuşundaki direnişçileri yakalamak için iş makinesi ile açılan delikten bir kişi elinde bulunan tuğlayı benim aracın camına savurmak için sağ kolunu çıkarmıştı ki kepçenin ani hareketi olduğunda dışarıya uzanan kol duvar ile kepçenin sağı arasına sıkıştı" şeklinde ifade verdiği kaydedildi. Kararda, terör hükümlüsü Yılmaz Babatümgöz'ün de "Bu arada Veli Saçılık elinde bulunan tuğlayı attı, zafer işareti yaptı, o anda kepçe ters istikamette harekete geçti. Zafer işareti yapan koluna çarptı" dediği belirtildi. Saçılık'ın direnişe aktif olarak sürdürdüğü sırada yaralandığının savunulduğu kararda, iş makinesi operatörünün de beraat ettiği, güvenlik güçleri hakkındaki kovuşturmanın takipsizlikle sonuçlandırıldığı kaydedildi.
Kararda, "Davacının uğradığı zararın kendi kişisel kusurundan kaynaklandığı sonucuna ulaşılmaktadır" denildi. Böylece temyiz itirazı reddedildi ve karar kesinleşti.
Karar değişmezse, Saçılık, aldığı ve büyük bölümünü tedavisinde kullandığı tazminatı faiziyle geri ödemek zorunda kalacak. Faiziyle 300 bin lirayı bulacağı belirtilen tazminatı Saçılık geri ödeyemeyezse, icralarla karşı karşıya kalacak.
Diğer cezaevi operasyonları için de emsal olacak davada ifadesi esas alınan hükümlü Babatümgöz'ün işkence mağduru olduğunu belirterek farklı tarihlerde de ifade verdiği, bu ifadelerinin hiçbirinde Saçılık'tan söz edilmediği de anlaşıldı. Kepçe operatörünün ifadesinin ise sanığı olduğu davadaki savunması olduğu anlaşıldı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder