23 Temmuz 2013 Salı

Eskişehir'deki tutuklama gerekçesi: "Dövenler polis de olabilir"


"BALYOZ TİMİ" İDDİASI

Kemal GÖKTAŞ
Gezi eylemleri sırasında Eskişehir'de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz ile ilgili soruşturmada elindeki odunla gösteriicleri döven Serdar K. hakkındaki mahkeme kararı, soruşturmada Ali İsmail Korkmaz'ı dövenler arasında "polislerin" de olabileceği şüphesini kayda geçirdi. Mahkeme, Serdar K.'nın tutuklanmasını "suçu birlikte işlediği diğer sanıklarla birlikte delilleri karartabileceği" gerekçesiyle açıkladı. Eskişehir Barosu ise polisin göstericileri dövmek üzere Balyoz Timi oluşturduğu iddiasını gündeme getirdi. Baro, gösterilerin ilk gününde 168 kişinin gözaltına alınmasına rağmen izleyen 2 günde sadece 18 kişinin gözaltına alınmasının da dikkat çekici olduğunu ve iddiaları güçlendirdiğini savundu.

Edinilen bilgiye göre, tanıkların elindeki odunla bazı göstericileri dövdüğünü anlattıkları ve resmi polislerin yanında görüntüleri sosyal medyada yayınlanan Serdar K. ile ilgili tutuklama kararında çarpıcı tespitler yer aldı.
Eskişehir 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararında şüphelinin "tesadüfen olay yerinde bulunduğunu" yalanlayan tanık ifadeleri
olduğuna dikkat çekerek suç şüphesinin kuvvetli olduğu belirtildi. Soruşturmada bazı görüntülerin silindiği iddiası olduğunu hatırlatan mahkeme, ayrıca 40 ayrı güvenlik kamerası görüntüsünün yer aldığı hard diskler üzerindeki soruşturmanın da sürdüğüne dikkat çekti. Delillerin tamamen toplanmadığı belirtilen kararda, tanıkların da tamamının henüz dinlenilmediği ifade edildi. Kararda "olaya karıştığı iddia edilen polislerin kimlikleri tespit edilmediği" de vurgulanarak "Şüphelinin suça iştirak ettiği diğer kişilerle ortak hareket ederek var olan, ancak henüz bulunamayan delilleri karartma ihtimali" olduğu belirtildi.

BALYOZ TİMİ İDDİASI

Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu da Ali İsmail Korkmaz'ın dövülerek öldürülmesi olayı ilgili vahim iddialarla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada "Gezi olaylarının başlangıcında özel emirle kurulmuş, özellikle terörle mücadele ve güvenlik şube müdürlüğü polislerinden oluşturulmuş, gayri resmi faaliyet yürütme yetkisiyle donatılmış bir Balyoz Timi'nin sokak aralarına kaçan göstericilere cop ve sopalarla darp etmek için görevlendirildiği iddiasına" ilişkin haberler olduğu belirtildi.

"GÖZALTINA YERİNE DAYAK" İDDİASI

Eskişehir Valisi'ne böyle bir timin kurulup kurulmadığı sorusu yöneltilen açıklamada şöyle denildi;
"Eskişehir’de, protestoların başladığı 31 Mayıs günü 168 kişi gözaltına alınmıştır. Ancak izleyen 2 gün süresince protestoların artarak devam etmesine rağmen sadece 18 kişinin gözaltına alınması, sokak aralarında yalnızca göstericileri dövmekle görevlendirilen Balyoz timinin varlığı yönündeki iddiaları kuvvetlendirmektedir."

SORUŞTURMA JANDARMAYA VERİLSİN

Olayla ilgili tutuklanan Serdar K.'nın resmi ve sivil polislerin arasında ve onlarla koordine şekilde göstericilere saldırdığına dikkat çekilen açıklamada,
Korkmaz’ın öldürülmesi olayına resmi ve sivil polislerin katılmış olabileceği yönündeki ciddi şüpheye rağmen, soruşturmanın jandarma eliyle yürütülmesi taleplerinin reddedildiği belirtildi.
Komisyon ayrıca 18-20 dakikalık görüntü kaybının ne şekilde ortaya çıktığı, silinmişse kimler tarafından silindiğinin henüz bilinmediğine dikkat çekerek bu konuyla ilgili hakkında idari tedbir alınan polis olup olmadığını sordu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder