19 Temmuz 2013 Cuma

Sarısülük davasının seyrini değiştirebilecek 3 önemli tespit



Kemal GÖKTAŞ
Gezi eylemleri sırasında Kızılay'da polis memuru Ahmet Ş.'nin tabancasından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük ile ilgili yargılamanın seyrini değiştirecek nitelikte bir bilirkişi raporu ortaya çıktı.
Sarısülük'ün abisi Mustafa Sarısülük'ün talebi üzerine Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nün onayıyla İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Sevilay Çelenk ve Enver Özüstün görüntüleri özel tekniklerle 1 saniye için 25 fotoğraf karesine ayırarak inceledi. Bilirkişiler, ışık değerini açma ve keskinlik gibi uygulamaları yaparak öncekilerden farklı bir rapor ortaya koydu.



TABANCASI ELDE KOŞUYOR

Polisin hazırladığı rapor ile savcılığın hazırlattığı raporların aksine, bu son raporda "linç korkusuyla silahını çıkararak ateş ettiğini" belirten Ahmet Ş.'nin, kaçacağı yol varken ve hemen arkasında 6 polis  varken, tabancasını çıkararak göstericilerin üzerine doğru gittiği belirtildi. Ahmet Ş. ifadesinde "Doğrulup öne hamle yaparak tekme ile vurdum. Ona tekme atınca diğer gösterici grubu gördüm. Cephemde duruyorlardı ve taşla geliyorlardı. Tekmeyle vurduğum gösterici yakın mesafeden taş attı. Yerden kalkarken biraz önce bahsettiğim korkularla silahımı çektim' demişti. İddianamede ise
Ahmet Ş.'nin "göstericiye tekme vurmadan önce tabancasını çektiği" belirtilmişti. Oysa yeni rapora eklenen görüntülerde Ahmet Ş.'nin polis arkadaşlarının yanından ileri doğru fırlarken zaten tabancasını eline aldığı görülüyor.

ÖLDÜRÜCÜ ATIŞTA YÜZÜ GÖSTERİCİLERE DÖNÜK

İddianamede Ahmet Ş.'nin işlediği suçu "meşru müdafa sınırının aşılması" olarak değerlendiren savcılığın iddianamesinde Ahmet Ş.'nin havaya iki el ateş ettikten sonra üçüncü atışı göstericilerin üzerine yapması "3. atışı yapmak isterken dönüp kaçmaya çalıştığı esnada, omuz hizasından yukarıda tuttuğu tabancasının dönme hareketinin etkisi ile yere paralel hale gelmesi' ifadesiyle açıklanmıştı.
Oysa raporda 3. atışın dönüş hareketinden önce yapıldığı belirtilerek "Polis memuru elindeki tabancayı, neredeyse yere paralel olacak biçimde 3. kez ateşliyor. Ateş ederken polis memurunun vücudunun hala göstericilere doğru dönük olduğu anlaşılıyor" denildi.

İSABET EDEN TAŞ YOK

Yine iddianamede polis memuruna "atış öncesi ve atış esnasında şüphelinin vücudunun muhtelif yerlerine isabet eden taşlar dikkate alındığında şüphelinin meşru savunma sınırını kasten aştığının söylenemeyeceği, sınırın kasıt olmaksızın aşıldığı" savunulmuştu. Ancak raporda Ahmet Ş.'ye doğru bazı taşların atıldığı ancak bunların isabet etmediği belirtildi.

ETHEM SARISÜLÜK'DE POLİS KALKANI

Görüntülerin detaylı analiziyle Ethem Sarısülük'ün vurulduğu anda elinde polis kalkanı olduğunu da ortaya çıkardı. Raporda ayrıca vurulduğu atışın hemen öncesinde Sarısülük'ün yanındaki bir göstericinin çarpması sonucu dengesini hafifçe kaybettiği de belirtiliyor.

KARARI VALİ VERECEK

Sarısülük'ü vuran Ahmet Ş. hakkında ,"meşru müdafa sınırını kasıt olmadan aştığı" iddiasıyla 1 yıl 4 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Ancak Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, davaya devam edebilmek için soruşturma izni gerektiği gerekçesiyle davayı durdurmuştu. Ahmet Ş.'nin yargılanıp yargılanmayacağına Ankara Valisi Alaaddin Yüksel karar verecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder