16 Temmuz 2013 Salı

Mahkeme: Eşcinsellik cinsel tercihtir



Kemal GÖKTAŞ
Eşcinselliği sapıklık olarak değerlendiren haberin suç olduğuna ve bu ifadeyi kullananların yargılanması gerektiğine ilişkin mahkeme kararında eşcinselliğin "cinsel tercih" olduğu vurgusu yapıldığı ortaya çıktı.
1 erkek hakimin oyuna karşılık 1 erkek ve 1 kadın hakimin oyuyla alınan kararda ayrıca haberde "homoseksüeller" denmek suretiyle "cinsiyet ayrımı" yapıldığı da belirtildi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, eşcinsellere yönelik ayrımcılığı önlemek için okullarda broşür dağıtılmasını "Sapkınlar okullara sızıyor" başlıklı bir haberle duyurulmasında ayrımcılık görmeyen kararı İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nden döndü. Başsavcılığın, haberin düşünce özgürlüğü sınırları içinde olduğu gerekçesiyle verdiği takipsizlik kararına Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar Derneği'nin (Kaos GL)  yaptığı itirazı kabul eden mahkeme, Yeni Akit gazetesinde yayınlanan haberle ilgili dava açılması gerektiğine karar verdi.
Kaos GL'nin itirazını değerlendiren mahkeme, 23 Ekim 2012 tarihinde Yeni Akit gazetesinde yayınlanan haberde eşcinsellerin "sapkın" olarak nitelendirilmesinin düşünce özgürlüğü kapsamına girmeyeceğine 1'e karşı 2 oyla karar verdi. Mahkemenin kadın hakimi Berrin Çelen ile erkek hakim Selçuk Kaya, habere dava açılması gerektiği yönünde oy kullanırken Mahkeme Başkanı Nihat Köseoğlu, bu görüşe karşı çıktı.

"CİNSEL TERCİH"

2 üyenin oyuyla alınan kararda "Sapık taleplerini demokratik hak kılıfı altında her geçen gün arttıran homoseksüeller şimdi de okullara el attı. Kaos GL Derneği bir broşür hazırlayarak okullarda dağıtmaya başladı. Broşürde sapkın eğilimler normal gösterilerek, bu eğilim içinde olan öğrencilere anlayış gösterilmesi isteniyor. Sapkınlıkların normalleştirilmesi hedefleniyor" ifadelerine yer verilen haberle ilgili şöyle denildi:
"Haberde homoseksüeller denmek suretiyle cinsiyet ayrımcılığı yapıldığı, bu cinsel tercih ve buna bağlı taleplerinin sapkınlık olarak değerlendirilerek hakaret edildiği anlaşılmaktadır. Kamu davası açılması için yeterli şüphe oluşmuştur."

BAŞKAN: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Karara muhalefet şerhi yazan başkan Köseoğlu ise "Basının haber verme hak ve görevi; ifade ve eleştiri hak ve özgürlükleri kapsamı içinde kaldığından kovuşturmaya yer olmadığı kararı usul ve yasaya uygun olduğu görüşüyle sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder