27 Temmuz 2013 Cumartesi

Öcalan'ın yeniden yargılama başvurusundaki sürpriz emsal karar

Kemal GÖKTAŞ
Abdullah Öcalan’ın avukatları, Öcalan'ın 4. Yargı Paketi kapsamında yapılan değişikliklerden yararlanarak AİHM kararı doğrultusunda yeniden yargılanması ve infazının durdurularak tahliye edilmesi için mahkemeye başvurdu. Avukatlar, mahkemenin bu talebin önünde yasal engel görmesi halinde ise ilgili yasa maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını istedi. Dilekçede, Anayasa Mahkemesi'nin 2010 yılında AİHM kararlarının yeniden yargılamaya konu olması ile ilgili İdari Yargılama Usul Kanunu'nun bir hükmünü iptal eden kararını da emsal gösterdi. Avukatlar, emsal kararda, herkese açık olan yeniden yargılama hakkının bazı kişiler için engellenmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunun belirtilmesinin Öcalan'a yeniden yargılama yolunu açacak nitelikte olduğunu savunuyor.

PAKET ÇIKARKEN TARTIŞILMIŞTI

AİHM kararları doğrultusunda yeniden yargılama yapılmasının önü açılırken, Öcalan'ın bundan yararlanmaması için CMK'nın 311/2. maddesiyle bir istisna getirildi. Buna göre 4 Şubat 2003'de AİHM önündeki başvurular kapsam dışı tutuldu. AİHM'in Öcalan'ın adil yargılanmadığına ilişkin kararından sonra avukatlarının yaptığı başvurular üzerine ise duruşma yapılmadan dosya üzerinden karar verildi. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, bu incelemeyi yeterli buldu.

4. Yargı Paketi'nin 21. maddesi ile 4 Şubat 2003'de AİHM önünde bekleyen yaklaşık 300 başvurucuya bu imkanın sağlanması için istisnayı kaldıran bir hüküm konuldu. Buna göre AİHM'in kesinleşmiş kararlarından, 15 Haziran 2012 tarihi itibarıyla Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi önünde denetlenmekte bulunanların 3 ay içinde başvurması halinde yeniden yargılama hakkından yararlanabilecekleri düzenlendi. Muhalefet, bu hükmün Öcalan'ın yeniden yargılanmasına olanak vereceğini ileri sürmüştü. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise Öcalan'ın Bakanlar Komitesi'ndeki dosyasının kapandığını ve yararlanamayacağını söylemişti.

İNFAZ DURDURMA

Öcalan'ın avukatları, mahkumiyet kararını veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Avukatlar Rezan Sarıca, Cengiz Yürekli ve Mazlum Dinç'in imzasını taşıyan 26 sayfalık dilekçede, 4. Yargı Paketi'ne göre Öcalan'ın 'yeniden yargılanması ve infazın durdurulması" gerektiği savunuldu. Dilekçede, mahkemenin 21. maddedeki kısıtlamayı göz önüne alması durumunda ise "15 Haziran 2012'de Bakanlar Komitesi önünde denetlenmekte bulunan" ibaresinin iptal edilmesi için AYM'ye başvurması istendi.

EMSAL KARAR

Dilekçede, AYM'nin 2010'da Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi'nin başvurusu üzerine verdiği bir karar da emsal gösterildi. Dilekçede, idari yargıda AİHM kararları üzerine yeniden yargılama yapılmasını düzenleyen İdari Yargılama Usul Kanunu'ndaki hükme getirilen istisnanın AYM tarafından iptal edildiği anımsatıldı. AYM'nin yasanın yürürlüğe girdiği 15 Temmuz 2003'de AİHM önündeki dosyaların yeniden yargılanma kapsamı dışında tutulmasını Anayasa'ya aykırı bulunduğu belirtilen başvuruda, 4. Yargı Paketi hükmünün de Anayasa'ya aykırı olduğu savunuldu.

"HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜ"

Mahkeme, avukatların başvurusunu reddederse İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde itiraz yolu var. Bu yoldan da sonuç alınmaması halinde Öcalan'ın avukatları AYM'ye bireysel başvuruda bulunabilecek.

Mahkemenin avukatların talebi doğrultusunda iptal başvurusu yapması halinde nihai kararı AYM verecek. Avukatların emsal gösterilen kararda "herkese sağlanan bir hakkın kullanılmasını bazı kişilere kapatmanın Anayasa'daki hak arama özgürlüğüne açık bir müdahale olduğu" yönündeki tespiti böyle bir davada iptal olasılığının güçlü olduğunu da ortaya koyuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder