30 Eylül 2013 Pazartesi

Bir kamu hizmeti: Pakette neler var?

KANUN DEĞİŞİKLİKLERİ
SEÇİM SİSTEMİ

Seçim sistemi sistemini tartışmaya açılıyor. Yeni seçim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda 3 farklı alternatif sunulacak. Tartışmalar sonunda hükümet yeni sesteme karar verecek:

1- Mevcut sistem devam etsin

2 - Barajı yüzde 5'e çekip 5'li gruplandırma ile daraltılmış bölge seçim sistemi oluşturulacak.

3 - Ülke barajını tamamen kaldırarak dar bölge seçim sistemini getirilmesi.

DEVLET YARDIMI

Halen en az yüzde 7 lan partilere verilen Hazine yardımı, yüzde 3 oy alan partilere verilecek.

TEŞKİLATLANMA KOLAYLIĞI

Bir isyasi partinin bir ilçede örgütlenmiş sayılması için beldelerde örgütlenme zorunluluğu kaldırıldı.

SİYASİ PARTİLER

Eşbaşkanlığın önünü açılacak. Artık her parti 2 eşbaşkan seçebilecek.

SİYASİ PARTİ ÜYELİĞİ

Oy verme hakkına sahip olan herkes, partilere üye olabilecek. Adli sicildeki bazı suçlar parti üyeliğine engel olmayacak.

FARKLI DİL VE LEHÇELERDE PROPAGANDA

Siyasi parti ve adayların seçim ve ön seçim propagandasında Türkçenin yanında farklı dil ve lehçeler de kullanılabilecek. ön seçimlerde de bu imkanı getiriyoruz.

NEFRET SUÇLARI

Bir suçun nefret saikiyle işlenmesi durumunda verilen cezalar artırılacak. Böylece belirli suçlar kişinin ırkı, milliyeti, dini, mezhebi, cinsiyeti nedeniyle işlenirce ceza ağırlaşacak.

İNANÇ ENGELLEME

Kişinin inançlarını yerine getirmesi nedeniyle belli hakları kullanmasını engelleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis verilecek.

AYRIMCILIKLA MÜCADELE KURULU

Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik kurulu oluşturulacak. Ayrımcılık yasağının ihlali halinde kamu makamları gerekli tedlirleri almakla yükümlü olacak.

YAŞAM TARZI

Yaşam tarzına saygı Ceza Kanunu ile güvence altına alınacak. Kanunda yapılacak değişiklikle dini inancınının yerine getirilmesinin engellenmesi ceza kapsamına alınacak. Dini ibadet ve ayinlerin engellenmesi de bu kapsamda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

X, Q, W

Bu harflerin kullanılmasına yönelik ceza kaldırılıyor.

 

TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞLERİ KANUNU

Toplantı yer ve güzergahının belirlenmesinde katılımcılık geliyor. Mülki amir, ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşünü alarak nihai karar verecek. Açık yerlerde güneşin batışından itaberin 1 saat öncesine kadar süren toplantılar, artık güneş batana kadar devam edecek. Kapalı toplantılarda da sınır 23 yerine 00. (24) olacak.

Toplantılardaki Hükümet komiseri uygulamasına son verilecek. Hükümet komiseri tarafından üstlenen yükümlülükler düzenleme kurulu tarafından yerine getirilecek. Kurul, toplantının gerçekleşemsinin imkansız hale geldiğini görürse durumu kolluk amirine bildirecek. Düzenleme kurulu bu görevi yerine getirmezse o mahallin en büyük mülki amiri toplantıyla ilgili kararını verecek.

EĞİTİM

Özel okullarda farklı ve dil lehçelerde egğitimin önü açılıyor. Kanuna yapılacak ek ile özel eğitim kurumlarında farklı dil ve lehçelerde özel eğitim kurumu açılabilecek. Eğitim yapılacak dil ve lehçeler Bakanlar Kurulunca tespit edilecek. Bu konuda MEB yönetmelik çıkaracak. Bu okullarda belli dersler Türkçe olarak okutulacak.

KÖY İSİMLERİNİN

Köy isimlerinin değiştirilmesi önündeki yasal engel kalkıyor. İl İdaresi Kanunu 2. maddesi kaldırılıyor. Yerleşim yerlerinin 80'lere kadar kullandıkları isimleri yeniden alması mümkün olacak. Mevcut kanundaki gibi köy isimlerinin değşitirilmesine talep üzerine İçişleri Bakanlığı karar verecek.

İl ve ilçe isimlerinin değişitirilmesi için de talep olursa, süreç işletilecek.

HACI BEKTAŞ

Nevşehir Üniversitenin ismi Hacı Bektaş-ı Veli Ünivirsetisi olacak.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Kişisel verilerin korunmasına yasal güvence getiriliyor. 2010'daki Anayasa değişikliği ile anayasal güvence getirilmişti. Bu anayasa maddesinin uygulanmasını sağlanması için hazırlanan taslak meclise gönderilecek.

YARDIM TOPLAMA

Kurban derisi, fitre, zakat konusunda Türk Hava Kurumu'na verilen yetki kaldırılacak. Geçen günlerde yapılan yönetkmelik değişikliğinin yanı sıra şimdi de ilgili kanun hükmü kaldırılacak. isteyen istediği yere yardım, kurban derisi verebilecek.

 

İDARİ DÜZENLEME - YÖNETMELİKLER - GENELGE

KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ

Kılık kıyafet yönetmeliği değişikliği ile kamu kurumlarında başörtüsü yasağı kaldırılyor. Ancak askerler, hakim ve savcılar ile emniyet mensupları b.u kapsam dışında olacak.

"ANDIMIZ" KALKACAK

1933 yılında Milli Eğitim Bakanlığının genelgesiyle okullarda okutulmaya başlanan Andımız metni geçen yıl ortaokullarda kaldırılmıştı. Şimdi ilkokullarda da kaldırılacak.

MOR GABRİEL MANASTIRI

Süryani cemaatine ait arazi Manastır Vakfına iade edilecek.

ROMANLARA ENSTİTÜ

Roman dil ve kültürüyle ilgili araştırma ve çözüm önerileri getirmek için bir ildeki üniversitede enstitü kurulacak. Eğitim alanındaki sorunların giderilmesi için adımlar atılacak. Roman Çalıştayı sonrasında başlayan çalışmalar hızlandırılacak. İlgili bakanlık ve kurumlar çalışmalarını hızla tamamlayacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder