23 Eylül 2013 Pazartesi

DVD’NİN ÜZERİNDE “HÊVÎ JİYAN” YAZINCA…


GAZETİCİ KIRKAYA’YA YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR:
“DEVLETİ, HÜKÜMETİ, BAŞBAKANI, YARGIYI, KOLLUK KUVVETLERİNİ ELEŞTİRMEK”
“MAYINLI ALANLARDA SÖZDE GAZETECİLİK YAPMAK”
- SUÇ DELİLLERİ: ESKİ BAKAN SALİM ENSARİOĞLU, BDP EŞBAŞKANI DEMİRTAŞ, DEMOKRAT YARGI EŞBAŞKANI GAZİANTEP HAKİMİ ORHANGAZİ ERTEKİN VE PROF. DR. BASKIN ORAN’LA RÖPORTAJ YAPMAK

Kemal GÖKTAŞ
Dicle Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Kenan Kırkaya’nın Kürtçe alfabedeki harflerle nüfusa kaydedilen ilk çocuk olan kızı Hêvî Jiyan’ın 2 yaşına kadarki bebeklik görüntülerinin yer aldığı DVD, sırf üzerinde “Hêvî Jiyan” yazdığı için, içeriğine bakılmadan, kendisine yöneltilen “örgüt yöneticiliği” suçlamasının delilleri arasında yer aldı. Yaklaşık 2 yıldır tutuklu olan Kırkaya’nın, eski bakan Salim Ensarioğlu, Demokrat Yargı Eşbaşkanı, Gaziantep hakimi Orhangazi Ertekin ve Prof. Dr. Baskın Oran’la yaptığı röportajlar bile “terör örgütü yöneticiliği” suçlamasının delilleri arasında yer alıyor. İddianamede Kırkaya’nın haberlerinde “Devleti, hükümeti, başbakanı, yargı sistemini ve kolluk kuvvetlerini eleştirmesi” terör suçuna kanıt olarak gösterilirken “mayınlı alanlarda sözde gazetecilik yaptığı” ifadesinin kullanılması dikkat çekti.

KIZININ BEBEKLİK GÖRÜNTÜLERİ DOSYADA


KCK Basın Komitesine üye oldukları gerekçesiyle 22’si tutuklu 46 gazetecinin yargılandıkları davaya Çarşamba günü İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. 20 Aralık 2011’de yapılan operasyondan sonra tutuklanan Kırkaya’nın şimdi 4 yaşında olan kızı Hêvî Jiyan 'a ait doğumundan 2 yaşına kadarki bebeklik görüntülerinin yer aldığı 60'lık Sony marka, üzerinde “Hêvî Jiyan” yazan mini DVD kaset de suç delilleri arasında yer alıyor.
Avukatların ve Kırkaya’nın kızının görüntü kasetinin deliller arasında çıkarılması talebi bugüne kadar kabul edilmezken, avukatlar “sırf kasetin üzerinde Hêvî Jiyan” yazdığı için iddianameyi hazırlayan savcının içeriğine bakmadığını ve hukuki açıdan değerlendirme ihtiyacı dahi duymadan iddianameye suç unsuru olarak aldığını belirtiyor. İddanamede ayrıca Kürtçe müzik CD’leri, röportaj kayıtları, miting-basın açıklaması vb. içerikteki haberlere ilişkin fotoğrafları da deliller arasında gösterildi.

“ÖRGÜTSEL” HABERLER…

Kırkaya’nın “örgüt propagandası” sayılan haberleri arasında BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk, Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, İsmail Beşikçi, KCK davası avukatları, Ufuk Uras, Gazi üniversitesi öğretim üyesi Kadir Cangızbay, Baskın Oran, BDP’li Emine Ayna, Kazan vadisinde öldürülen PKK’lıların aileleriyle yapılan röportajlar yer aldı. Kırkaya’nın eski bakan Salim Ensarioğlu ile yaptığı ve 28 Şubat döneminde MGK ‘nın ”Kürt nüfusunu denetime almaya çalışması” konusunda çok ses getiren ve ulusal gazetelerde de haber olan röportajı da dosyada suçlama konusu oldu.

“ELEŞTİRİ YAPARAK MAYINLI ALANLARDA SÖZDE GAZETECİLİK”

İddianamede bu haberlerle “hükümetin, Başbakanın, yargının ve kolluk güçlerinin eleştirilmesi” suç olarak gösterildi. Savcının iddianamede “eleştiriyi” terör suçu olarak gösterdiği kısım şöyle:
“Haberlerin tamamına yakınının örgüt amaç ve hedeflerinin propagandasının yapılması olduğu, özellikle Türk devletinin, Hükümetinin ,Başbakanın, Yargı sisteminin ve kolluk güçlerinin eleştirildiği, hakarete varan, ifade ve söylemlerin bulunduğu, bu suretle de Devletin Kürt halkına şiddet ve zülüm yaptığına dair kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığı, PKK ve onun başı Öcalan’ın kurtarıcı olarak gösterildiği, gazetecilik faaliyeti ile ilgisi olmayan, tamamen suç teşkil eden, özellikle de terör suçu teşkil eden mayınlı alanlarda sözde gazetecilik faaliyeti gerçekleştirdiği görülmüştür.”

HABER ÖNERİLERİ “TALİMAT” OLDU

İddianamede Kırkaya’nın çalıştığı haber ajansı muhabirleri, haber müdürleri editörleri ile yapmış olduğu haber içerikli ve haftalık gündem-haber önerileri içerikli telefon ve msn görüşmeleri, diğer basın yayın kuruluşlarında çalışan meslektaşları ile yapmış olduğu haber içerikli görüşmeler de iddianamede örgütsel suç teşkil ettiği iddiası ile yer aldı. Kırkaya’ya yöneltilen suçlamalardan biri de Seta Başkanı Hüseyin Yayman tarafından bir tartışma toplantısına davet konulu mail dahi deliller arasında sayıldı.

GİZLİ TANIK İFADELERİ

Kırkaya hakkındaki gizli tanık ifadeleri de skandallarla dolu. Operasyondan sadece bir gün önce ifadesi alınan Bahar isimli gizli tanık Kırkaya’nın DİHA'dan önce BDP'de basın danışmalığı yaptığını iddia etmesine rağmen Kırkaya, hiçbir zaman BDP’de çalışmadığını, çalışsa bile bunun suç olmadığını söyledi. BDP genel merkezinden abonelik ücretine masuben tahsil edilen 300 TL'lik tutar ile ilgili yapılan görüşme “örgüte mali yardım” olarak dosyaya girdi.

HEVAL (ARKADAŞ) SUÇU

Kırkaya ve Diha muhabirlerinin birbirlerine Kürtçe ‘arkadaş’ anlamına gelen “heval” diye hitap etmesi de savcı tarafından örgütsel hiyerarşi olarak ifade edildi.

PASAPORTU YOK AMA

İddianamede hayatı boyunca hiç pasaport almayan ve yurt dışına hiç çıkmayan Kırkaya’nın örgütün Kuzey Irak'ta bulunan kamplarına giderek Basın-Yayın konusunda örgütsel eğitim aldığı iddia edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder