20 Eylül 2013 Cuma

Albay Ali Öz'ün ağır cezada yargılanması için 6 yıl geçmesi gerekti




 

Kemal GÖKTAŞ
Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Hrant Dink'e yönelik suikast hazırlığını önceden bildiği halde önlem alınması için girişimde bulunmayan ve olay günü cinayetten önce alınan bilgileri yeni öğrenmiş gibi sahte evrak düzenleyen dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz'ün Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğine karar verdi. Yargıtay, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Öz'ün Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirilerek görülmesini reddeden kararını bozdu. Buna göre emekli Albay Öz, Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3 Ekim'de hakim karşısına çıkacak. Yargıtay Başsavcılığı Öz'ün "evrakta sahtecilik" suçundan cezalandırılmasını isterken Dink ailesi "ihmal suretiyle kasten öldürme" suçundan ceza verilmesini istiyor.

Albay Öz hakkında Dink cinayeti nedeniyle Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi ve 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde iki ayrı dava açılmıştı. Sulh Ceza Mahkemesi, davalar arasında irtibat olduğu için yüksek görevli mahkeme olan ağır ceza mahkemesinde birleştirilmeleri gerektiği görüşüne rağmen, 1. Ağır Ceza Mahkemesi birleştirme önerisine olumsuz cevap vererek davayı reddetmişti. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada ise Öz ve yüzbaşı Metin Yıldız'a 6'şar, diğer 4 sanığa da 4'er ay hapis cezası verilmişti.

AĞIR CEZA YOLCUSU

Dink ailesinin avukatları hem ağır ceza hem de sulh ceza mahkemesinin kararlarını temyiz etti. 5. Ceza Dairesi, Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını bozarak davanın ağır cezada görülmesi gerektiğine karar verdi. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararına ilişkin temyiz incelemesi ise sürüyor.

Yargıtay Başsavcılığı, bu davaya ilişkin tebliğnamesinde 6 ay önce aldıkları bilgileri yeni öğrenmiş gibi evrak düzenleyen Ali Öz'ün de aralarında olduğu 6 jandarma görevlisi hakkında 8 yıla kadar hapis cezası verilmesini istenmişti. Başsavcılığın sahte olduğunu belirttiği belgelerde, tetikçi Ogün Samast yakalanmadan önce düzenlenmesine rağmen cinayette Ardeşen yapımı tabancanın kullanıldığı belirtiliyordu. Başsavcılık, Dink ailesinin sanıkların "ihmal suretiyle kasten öldürme" suçundan yargılanmaları gerektiğini görüşünü ise yerinde bulmamıştı.

SAHTECİLİK VE ÖLDÜRME

Yargıtay'ın ağır ceza mahkemesi kararını bozmasının ardından sulh ceza mahkemesinin kararını da bozması bekleniyor. Bu durumda her iki adva birleştirilerek ağır cezada görülücek. Mahkeme bu davada Öz hakkında "görevi ihmal, evrakta sahtecilik veya ihmal suretiyle öldürme" suçlarından ceza verebilecek.

ÖLDÜREN İHMALE 6 AY CEZA VERİLMİŞTİ

Başsavcılığın, Öz ve diğer jandarmaların fiillerini basit bir görevi ihmalo larak gören Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararını bozulmasını isterken şu tespitleri yapmıştı:

* Sanık jandarmalar, suikastten 6 ay önce Yasin Hayal'in, Dink'i öldürme planı yaptığını öğrendiler ancak Bölge ve Genel Komutanlıkları ivedi olarak bilgilendirilmeleri gerekirken bunu yapmadılar.

* Ali Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Yıldız, görevlerini yerine getirmememeleri sonucu oluşan zafiyeti kamufle edip gizlemek için cinayet hazırlığı bilgisini veren Coşkun İğci'ye 'bildiklerini kimseye söylememesi' konusunda uyarılmasını talimatını verdiler. Sanıklar, bu talimatın icrası için Coşkun İğci'yle yapılan görüşmeyi istihbarat bilgisi almak için yapıldığı görüntüsü vermek amacıyla istihbarat bilgisi yeni öğrenilmiş gibi "Haber Kayıt ve Bildirim Formu" düzenlettirerek imzaladılar ve ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Bölge Komutanlığına gönderdiler.

* Okan Şimşek, Veysel Şahin ve Önder Araz'ın Coşkun İğci'ye "bildiklerini kimseye söylememesi için tehdit ettikleri" görüşmeyi, bilgi almak için yapıldığı görüntüsü vermek amacıyla gerçeğe aykırı olarak "Görev Sonuç Raporu" düzenledi.

* “Haber Kayıt ve Bildirim Formu” Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast yakalanmadan önce düzenlenmesine rağmen cinayette kullanılan silahın "Ardeşen işi el yapımı tabanca" olduğu belirtilmişti. Tetikçi Samast, formun Ankara ve Giresun’daki jandarma bilgisayarlarına gönderilmesinden yarım saat sonra yakalanmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder