18 Eylül 2013 Çarşamba

TUNCEL "ALTIN KÖPRÜDEN" KAÇACAK MI?

MAHKEME "TUNCEL'E ALTIN KÖPRÜ DÖŞENMELİ" DİYEREK TAHLİYE ETMİŞTİ

Kemal GÖKTAŞ
Hrant Dink cinayeti davasında "cinayete yardım" suçundan yargılanan Erhan Tuncel hakkında yakalama kararı çıkaran mahkeme, Tuncel'i tahliye ederken kalema aldığı gerekçeli kararda Tuncel'in cinayet organizasyonunda yer almaktan vazgeçtiğini iddia ederek "pişman olan failin ayağına altın köprü döşenmeli" diye yazmıştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, cinayetin azmettiricisi olarak yargılanan Tuncel hakkında bu suçtan beraat kararı vermiş, ancak McDonalds'ın bombalanması eyleminden ötürü 10.5 yıl hapse mahkum etmişti. Tuncel'in cezaevinde yatması gereken süre 7 yıl olmasına rağmen 5 yıldır içerde olan Tuncel tahliye edildi. Yargıtay cezasını onarsa Tuncel sadece 2 yıl daha cezaevinde yatacaktı.

ALTIN KÖPRÜDEN KAÇAR MI?

Yargıtay, mahkemenin Dink cinayetinden beraat kararı vererek tahliye ettiği Erhan Tuncel'in "cinayete yardım" suçundan cezalandırılmasını istedi. Yargıtay ayrıca mahkemenin 10.5 yıl ceza verdiği McDonald's bombalanması eyleminden de "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 6 kez müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Yargıtay'ın bu kadar ağır cezalar istediği Tuncel ise 10.5 yıl ceza almış olmasına rağmen mahkemece serbest bırakılmıştı. Mahkeme, Tuncel'in Dink cinayetinden beraat etmesine gerekçe olarak "Erhan'ın süreci yönlendirdiğinin deliline ulaşılamadığından artık cinayetten Erhan'ın sorumlu tutulması ceza hukuku ilkelerine uygun düşmez.  Zira ceza hukukunda 'faal nedamet gösterip suçtan dönen failin ayağına altın köprü döşenir' ilkesi gereği icra ettiği hazırlık hareketleri ne kadar suç oluşturuyorsa yalnız o fiilden sorumlu tutulur" ifadelerini kullanmıştı. Şimdi mahkemenin döşediği altın köprüden yararlanarak tahliye edilen Tuncel'in firar edip etmeyeceği tartışılıyor.

VATAN DA UYARMIŞTI

Avukatlar da Tuncel'in azmettirici olarak cezalandırılması gerektiğini belirten Yargıtay Başsavcılığının tebliğnamesinden sonra "Kaçacak" diye uyarmıştı. Bu uyarı VATAN'ın 12 Ocak 2013 tarihli sayısının birinci sayfasında "Aman kaçmasın" başlığıyla yer almıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder