12 Eylül 2013 Perşembe

ALİ İSMAİL CİNAYETİNİN GÖRÜNTÜLERİ, HARDDİSK BİLİRKİŞİDE İKEN SİLİNMİŞ!



Kemal GÖKTAŞ
Eskişehir’de Gezi eylemleri sırasında öldürülen üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın dövüldüğü anları gösteren güvenlik kamera kayıtlarının silinmesi skandalı büyüyor. Korkmaz'ın dövülmesi anını aydınlatan Harman Fırın'ın güvenlik kamerası görüntülerini kurtaran jandarma kriminal laboratuvarı, harddiskin "görüntülerin kurtarılamadığı" yönünde rapor yazan bilirkişide olduğu tarihlerde 2 kez silindiğini ortaya çıkardı. Hazırlanan raporda, görüntülerin ilki 6 Haziran’da kayıtlar hala fırın sahibinin elindeyken silindiği, ayrıca görüntüleri kurtarması için harddisklerin teslim edildiği bilirkişide bulunduğu 21 ve 22 Haziran’da iki kez daha silindiği tespit edildi. Bir kamu üniversitesinde görevli olan bilirkişi ise "Silinmiş dosyaları kurtarmak için çalıştırdığımız programlar, harddisk bize gelmeden yapılan silme işleminin tarihini değiştirmiş olabilir" dedi.

Ali İsmail Korkmaz’ın dövülerek öldürülmesine ilişkin soruşturmada, Jandarma Kriminal Dairesi’nin verdiği raporla, kayıp olduğu iddia edilen Harman Ermek Fırını’nın güvenlik kamerası kayıtları ortaya çıkarılmıştı. Raporda, kayıtların 6 Haziran 2013’te fırıncı İsmail Koyuncu tarafından iki kez formatlama yoluyla silindiği ve bir gün sonra polis tarafından kayda el konduğu tespit edilmişti. Jandarma tarafından geri getirilen kayıtların izlenmesi sonucunda Korkmaz’ın bu sokakta sivil polisler ile fırıncı İsmail Koyuncu ve arkadaşları tarafından dövüldüğü, polis Mevlüt Saldoğan'ın Korkmaz'a başını tekmelediği belirlenmişti. Görüntülerin ortaya çıkmasıyla 4 polis ve 4 sivil kişi hakkında dava açılmış ve 1'i polis 5 kişi tutuklanmıştı.

İKİ KEZ DAHA SİLİNMİŞ

Cinayeti ortaya çıkaran Jandarmanın 30 Temmuz tarihli raporunda, fırına ait kaydının yalnızca 6 Haziran’da değil, 21 Haziran’da ve 22 Haziran da iki kez silindiği belirlendi. Jandarma raporunda bu durum şöyle açıklandı:

"Cihazın log kayıtları (günlükleri) üzerinde yapılan incelemede 6 Haziran 2013 günü saat 19.02.40, 19.03.02'de, 21 Haziran 2013 günü saat 14:54:54'de ve 22 Haziran 2013 günü saat 14.21.37'de sürücüleri temizleme (sabit diskin görüntü kayıt cihazı tarafından biçimlendirilmesi (formatlama) sonucu içeriğinde bulunan görüntü kayıtlarının silinmesi) işlemlerinin yapıldığı tespit edilmiştir."

BİLİRKİŞİ "GÖRÜNTÜ KURTARAMADIK" DEMİŞTİ

Jandarmanın hardiskin 2 kez silindiğini belirttiği 21 Haziran Pazar ve 22 Haziran Pazartesi tarihlerinde, harddiskin görüntüleri kurtarması için savcılıkça görevlendirilen bir kamu üniversitesinde görevli bilirkişide olduğu ortaya çıktı. Silme işleminin ilkinin Pazar günü yapılması da kuşkuları artırdı.

Bu bilirkişinin 26 Haziran tarihli raporunda "Fırına ait diskin içeriğinde herhangi bir veri tespit edilememiş, disk boş olarak görülmüştür. Silinmiş dosya olma ihtimaline karşı veri kurtarma işlemleri hem Encase hem de OsForensic yazılımı ile taranmış ancak veri tespit edilememiştir" denilmişti.

VATAN'ın ulaştığı bilirkişi, harddiskleri savcıdan 17 Haziran tarihinde aldığını ve görüntüleri kurtarmak için bazı programlar çalıştırdıklarını söyledi. Görüntüleri sildiği iddialarını kabul etmeyen bilirkişi, "Görüntüleri bir an önce kurtarmak için Pazar günü de çalıştık. Silinmiş dosyaları kurtarma programı çalıştırdık. Belki o programlar daha önceki tarihlerde yapılmış iki silme işleminin tarihini modifiye etmiş olabilir. Net hatırlayamadığım için şimdi net konuşamıyorum" dedi. Bilirkişi, harddiskleri makam odasında sakladığını ve hem odanın, hem de katın kilitli olduğunu, kimsenin harddiskleri alamayacağını belirtti ancak odada ve katta kamera bulunmadığını söyledi.

TÜBİTAK ARAŞTIRACAK

Yargı kaynakları, Savcılığın TÜBİTAK'tan görüntülerle ilgili istediği raporun gelmesiyle silinme işleminin nasıl yapıldığı, tarihin gerçek tarih olup olmadığına ilişkin gelişme yaşanabileceğini belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder