16 Eylül 2013 Pazartesi

ÖCALAN'DAN ÇEKİLMENİN DURDURULMASINA DESTEK

ÖCALAN'DAN ÇEKİLMENİN DURDURULMASINA DESTEK:
KCK'NIN BAŞKA TÜRLÜ DAVRANMA ŞANSI KALMADI



Kemal GÖKTAŞ
KCK'nın çekilmeyi durdurmasından sonra BDP heyeti Abdullah Öcalan'la dün kritik bir görüşme yaptı. Görüşmeden sonra BDP tarafından yapılan açıklamada, Öcalan'ın "çözüm sürecinin format değiştirerek, diyalogdan müzakereye dönüşmesi gerektiğini söylediği" iletildi. Öcalan'ın görüşmeden sonra KCK'ya "çekilmeye devam etmesi" konusunda bir mesaj çıkacağı iddialarının aksine BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş Öcalan’ın “çekilmeyi durduran KCK’nın başka türlü davranma şansı kalmadığını anladığını” söylediğini aktardı.

10. KEZ İMRALI'DA

BDP Eşbaşkanı Demirtaş ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Öcalan ile 10. görüşmeyi yapmak üzere dün sabah İmralı’ya gitti. Heyetin Öcalan'la görüşmesi, 17.30 dolaylarında bitti. Görüşme sonrasında BDP tarafından yapılan yazılı açıklamada Öcalan'ın mesajları iletildi. BDP'nin açıkladığı, Öcalan'ın mesajlarına dair açıklama şöyle:
DİYALOG SÜRECİ YENİ FORMATLA SÜRDÜRÜLMELİ: Bir yıl önce başlattığımız diyalog sürecini bundan böyle yeni bir formatla, yani anlamlı bir müzakereye evrilterek, derinleştirerek sürdürmek gerektiğini düşünüyorum.
DEVLETE DE KANDİL'E DE İLETTİM: Anlamlı bir müzakere için gerekli olanak ve araçları devlete de Kandil’e de iletmiş durumdayım. Özellikle devletin, derinlikli bir müzakere için yeterli araçları ve imkânları yaratması sürecin ilerlemesi için elzemdir. Çözüme gidecek yolların ancak bu şekilde açılacağı gerçeğinden hareketle hükümetin de konuyu ciddiyetle ele almasını umuyorum.
KARŞILIKLI ATEŞKES: Bu aşamada karşılıklı ateşkes durumunun korunuyor olmasına anlam biçtiğimi belirtmek istiyorum. Hepimiz, sürecin çok anlamlı olduğunun farkındayız. Ancak anlamlı olduğu kadar zor ve çetin geçeceğini de hepimiz biliyoruz.
DERİNLİKLİ MÜZAKERE: Önerilerim ve düşüncelerim doğrultusunda zorlukları aşmayı başarırsak, yeni bir formata evrilmiş, derinlikli bir müzakere ile yola devam edebiliriz.
BDP Eşbaşkanı Demirtaş ise Öcalan’ın KCK’nın çekilmeyi durdurmasına ilişkin olarak “Gelinen aşamada KCK’nın başka türlü davranma şansı olmadığını, bu kararı anladığını” söylediğini aktardı. Demirtaş, Öcalan’ın “ateşkesin sürmesini” anlamlı bulduğunu söylediğini ve “Karşılıklı ateşkes korunmalı” dediğini de belirtti.

“BİR YILDA SORUN ÇÖZÜLMEDİ, MÜZAKERELERE GEÇİLMELİ”

Sterk TV’ye yaptığı açıklamada, 17 Ağustos’taki son BDP heyeti görüşmesinden sonra devlet heyetinin iki kez Öcalan’la görüştüğünü ve Öcalan’ın devlet heyetine çözüm önerilerini yazılı ve sözlü aktardığını bildirdi. Öcalan’ın sürecin başlamasından bu yana geçen bir yılı kayıp bir yıl olarak görmediğini belirten Demirtaş, Öcalan’ın sözlerini şöyle aktardı:
“Bu süreçte kesin ve kalıcı bir çözüme ulaşılamadığını herkesin gördü. Kalıcı çözüm için mutlaka diyalog aşamasından çıkıp derinlikli müzakerelere geçilmesi gerekiyor. Bunun araçlarının olanaklarının yaratılması gerekiyor.

DIŞ DÜNYAYLA BAĞLANTI

Burada tek başıma dış dünyayla bağlantım bu kadar zayıfken müzakere yürütemem. Benimle müzakere yürütülmesi isteniyorsa avukatlarımla, başka genişletilmiş siyasi heyetlerle sivil toplum heyetleriyle görüşebilmem gerekiyor. Basınla, medya kuruluşlarıyla görüşebilmem gerekiyor. Devlete bu çerçevede önerilerimi yaptım. Bu önerilerin ne kadar ciddiye alınacağını hep birlikte göreceğiz.”

“DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ İMRALI’YA GİTMEDİ”

Demokratikleşme paketinin Öcalan’la paylaşılmadığını söyleyen Demirtaş, “Kendisi bu meselenin palyatif paketlerle, günü kurtarmaya dönük paketlerle olmayacağını biliyor. Bütün sorunlar başlıklar halinde ancak kapsamlı müzakerelerle ele alınırsa çözüm olabilir. Paketler günü kurtarabilir ama sorunu çözmez ” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder