25 Eylül 2013 Çarşamba

Agos ve Baskın Oran'a tehdidi düşünce özgürlüğü sayan karar kalktı


Kemal GÖKTAŞ
Agos Gazetesi ile yazarı Prof. Baskın Oran’a gönderilen küfür ve ölüm tehdidi içerikli, "TİT" imzalı e-maili yazan sanığın yargılandığı davanın "düşünce özgürlüğü" kapsamında sayılarak ertelenmesine ilişkin karar, üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu kaldırıldı. Böylece 5 yılda 3 şehir ve 6 mahkeme dolaşan dava dosyası nihayet esastan görüşülmeye başlanacak.

KÜFÜR VE TEHDİT

Agos Gazetesi yazarı Prof. Dr. Baskın Oran’ın gazetedeki e-mail adresine 30 Mayıs 2008 tarihinde “O.... çocukları, size bir haber vereceğim. Bilginiz olsun. Hrant’tan sonra yeni hedef Baskın Oran olacaktır. O pislik de ortadan kaldırılacaktır. Ermeni p..leri. Biz olduğumuz sürece rahat uyuyamayacaklar. Siz merak etmişsinizdir biz kimiz diye... Türk İntikam Tugayı. Zaman yaklaşıyor. Ölüme az kaldı. Bekleyin geliyoruz” yazılı bir mail geldi. Benzer bir tehdit maili gazetenin elektronik posta adresine de gönderildi.

TEHDİDE "DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ"

Suç duyurusunun ardından e-maili gönderdiği 2 yıl sonra tespit edilebilen Mersin’de oturan Bilal Şekerlisoy hakkında dava açıldı. Adana Özel Yetkili Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, TİT’in bir terör örgütü olduğu da belirtilerek sanığa 7.5 yıla kadar hapis cezası verilmesi talep edildi. Ancak Şekerlisoy hakkındaki dava dosyası yargılanacağı mahkemeyi bulmak için binlerce kilometre yol katetti. Dosya, Adana, İstanbul, Ankara’daki mahkemelerin verdiği yetkisizlik veya görevsizlik kararlarından sonra Ankara 12. Asliye Ceza Mahkemesi’ne geldi. Sanık hakkında hüküm açıklaması beklenen mahkeme, sürpriz bir karara imza attı. Mahkeme hakimi Ahmet Zeki Durmuş, 3. Yargı Paketi'nin düşünce ve basın özgürlüğüne ilişkin davaların 5 yıllığına ertelenmesine ilişkin hükmüne dayanarak davayı erteledi. Mahkeme, söz konusu pakette yer alan “31 Aralık 2012 tarihine kadar basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleriyle işlenmiş olup temel şekli itibariyle üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı açılan kovuşturmanın ertelenmesine karar verilir” hükmünü kararına gerekçe gösterdi.

İTİRAZ KABUL EDİLDİ

Mahkeme kararına itiraz eden Oran'ın avukatı Oya Aydın, 3. Yargı Paketi'nin amacının düşünce özgürlüğüne ilişkin davaların ertelenmesi olduğunu, oysa davada sanığın e-mail adresinden gönderdiği sözlerin tehdit suçunu oluşturduğuna dikkat çekti. İtirazı üst mahkeme sıfatıyla değerlendiren Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi de bu sözlerin fikir ve düşünce özgürlüğü kapması içerisinde olmadığının anlaşıldığını kaydederek itirazın kabul edilmesine, 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararının kaldırılmasına karar verdi. Karar uyarınca 2008'de işlenen suç için esastan yargılama nihayet 5.5 yıl sonra başlayabilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder