8 Eylül 2013 Pazar

5 hakim kitap yazdı: 'Türkiye'de yargı yok'

Beş hakimden, Türkiye’de yargı yok’ kitabı!
07.09.2013 - 23:14

Beş hakimden, Türkiye’de yargı yok’ kitabı!

Kemal Göktaş
Kitabın tanıtımında “Bir ülkede hâkimler, savcılar, adliye olması, o ülkede yargının olduğu anlamına gelmez” denildi.

Demokrat Yargı Eşbaşkanları ve üyesi 5 hakim “Türkiye’de Yargı Yoktur” isimli bir kitap yazdı. 5 hakimin, öznel deneyimlerinden ve Türkiye’de son yıllarda gündeme damgasını vuran Ergenekon ve KCK gibi davalar üzerinden Türkiye’de yargının geldiği ‘yargısız’ durumu ortaya koyduklarını belirttikleri kitapta, “Türk yargısının, bugüne kadar üzerinde durduğu tarihsel hat, iktidar alanının toplumsal ve bireysel özgürlükler karşısında genişletilmesi ve doğrulanması yönünde ilerlemektedir. Türkiye’de yargı uzun zamandır bir krizin içindedir. Türk yargısının artık mevcut hali ile varlığını koruyamayacak duruma geldiği, fakat yeni olanın ise yaratılamadığı bugünkü koşullarda, kriz daha da derinleşmeye başlamıştır” denildi. Kitaptan bazı bölümler şöyle:

- DOSYA OKUMADAN KARAR: Davanın tarafı, dava dosyasının bir kez de yüksek mahkemede görev yapan 5 hakim tarafından incelenmesi amacıyla temyiz yoluna başvurur. Ancak bizde çoğunlukla dosya görüşüleceği Yargıtay ve Danıştay üyelerince okunmaz. Dosya tetkik hakimlerine havale edilir. Tetkik hakimleri dosyayı okur ve belirlenen günde daire üyelerine anlatırlar. Daire üyeleri ise iddia, savunma, deliller ve içeriği hakkında bizzat okuyarak bilgi sahibi olmadıkları dosya hakkında sadece tetkik hakiminin kendilerine anlattığına bağlı olarak karar verir.

- YENİ HAKİM: Önemli işleri üstlenen tetkik hakim kimdir? Önceki dönemde tetkik hakim olabilmek için en az 5 yıl hakimlik yapma şartı aranıyordu. 2011’de çıkarılan yasayla birlikte bu koşul 10 yıl süreyle askıya alınmıştır. Böylelikle 20-30 yıllık hakimlerin vermiş olduğu kararlar ve dosyalar henüz mesleğinde fiilen 5 yılını dahi doldurmamış hakimler tarafından incelenip onanmasına veya bozulmasına karar verilmesinin yolu açılmıştır.

- YENİ HAREKAT PLANI: Bugün hem devlet hem yargı açısından Sünni İslam’a dayalı yeni bir ideolojik yeniden üretim düzeninin inşa edildiği dönemi yaşıyoruz ki Fazıl Say’a verilen hapis cezası tam da böyle bir tehlikeli sürecin “hukuk ürünü”dür. Bu kararla Türk yargısı, geçmiş laiklik uygulamalarının yerine Sünni İslam’a dayalı yeni bir harekat planı ile hareket ettiğini göstermiştir.

- “TERÖR” DAMGASI: Yeri demokrasizimin siyasal özgürlük ve eşitlik taleplerini terör eylemi olarak tercüme etme süreci yaşanıyor. Terör örgütü PKK tarafından kurulduğuna göre KCK da peşinen bir terör örgütü oluyor. Bunun üzerine KCK’nın bütün yaptıkları bir terör eylemine dönüşüyor. Normal bir sokak gösterisi, basın açıklaması, toplu yürüyüş ve mitingler vb hepsi terör faaliyeti oluyor. 

Temel siyasi analiz metinleri

Beş hakimin kitabında demokrasinin lağvedildiği de iddia ediliyor: KCK, Ergenekon, Balyoz gibi davalar siyasi gerilimlerin ana zeminine iyice yerleşen savcılık fezlekeleri ve iddianameler de neredeyse temel siyasi analiz metinlerine dönüşmeye başladı. Geleneksel güç olan orduyu alaşağı eden bir yargının bu kez kendisinin ordulaşması, çok gerilimli bir siyaset alanını da beraberinde getiriyor. Demokrasi adına demokrasinin lağvı! Bunu bize ordu geçmişte pek güzel göstermişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder