2 Ekim 2013 Çarşamba

ESKİŞEHİR VALİSİNİN "YENİ GEZİ ÇIKABİLİR" KORKUSU

VALİ'DEN DAVAYI "BAŞKA ŞEHRE ALIN" GEREKÇELERİ:

* ESKİŞEHİR'İN COĞRAFİ KONUMU, KORKMAZ İÇİN YAPILAN 'ADALET NÖBETİ VE ADALET YÜRÜYÜŞÜ' EYLEMLERİ, AVUKATLARIN FAİLLERİN BULUNMASINI TALEP EDEN AÇIKLAMALARI, SOSYAL MEDYADA OLAYLA İLGİLİ POLİS ALEYHİNE YAPILAN PROPAGANDA...

MAHKEME, AVUKATLARIN GÖRÜNTÜLERDEKİ SİVİL ŞAHISLARIN KİMLİKLERİNİN TESPİT EDİLMESİ VE POLİS AMİRLERİNİN DE İFADESİNİN ALINMASI TALEPLERİNİ REDDETTİ

Kemal GÖKTAŞ
Eskişehir Valisi Güngör Azmi Tuna, Gezi eylemleri sırasında polis ve sivil kişilerin döverek öldürdüğü Ali İsmail Korkmaz'la ilgili davanın başka bir şehre nakledilmemesi halinde Eskişehir'in coğrafi konumu nedeniyle çok sayıda göstericinin şehre gelebileceği ve "Gezi eylemlerine benzeri şiddet içerikli toplumsal olayların çıkabileceğini" savundu. Korkmaz'ın ölümünden sonra eylem yapanları, avukatları ve Baro İnsan Hakları Komisyonu'nu suçlayan ifadeler kullanan Vali Tuna'nın Korkmaz'ın polisler tarafından öldürülmesi ile ilgili de "iddia" ifadesini kullanması Korkmaz ailesinin tepkisini çekti. Davaya bakacak olan 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise, Korkmaz'ın dövüldüğü anlara ilişkin görüntülerde yer alan sivil şahısların kimliklerinin tespit edilmesi talebini reddetti.

SİVİLLERİN TESPİTİ "KATKI SAĞLAMAZMIŞ"

Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi eylemleri sırasında Eskişehir'de yoğun olayların meydana gelmesi, soruşturma aşamasında adliye çevresinde eylemlerin yapılmasını gerekçe göstererek Eskişehir Valiliği ve Başsavcılığına yazı yazarak gerekirse davanın naklinin Yargıtay'dan istenmesi için Adalet Bakanlığı'na yazı yazılmasına karar verdi.

Mahkeme, avukatların, sanık polislerin Korkmaz'ın dövüldüğü sokakta amirlerinin sözlü emirleriyle görevlendirildiklerini belirtmeleri üzerine Terörle Mücadele Şubesi amirlerinin ifadesinin alınması ve tüm sivil giyimli polis olduğundan şüphenilen kişilerin kimliklerinin tespit edilmesi taleplerini "Bu aşamada dosyaya herhangi bir katkı sağlamayacağı" gerekçesiyle reddetti.

YENİ GEZİ KORKUSU

Eskişehir Valisi Güngör Azmi Tuna, mahkemeye gönderdiği yazıda Eskişehir'deki Gezi eylemlerinin ilk etapta "demokratik hak arayışı olarak ifade edilse de ilerleyen süreçte terör örgütlerinin uzantıları durumundaki marjinal gruplarca provoke ve istismar" edildiğini savundu. Tuna, ortaya çıkan görüntüler ve açılan davaya rağmen Ali İsmail Korkmaz'ın dövülmesiyle ilgili olarak "protesto eylemlerinde yaralandığı iddiası" ifadesini kullandı. Davanın Eskişehir'de görülmesi durumunda kamu güvenliğinin sağlanmasında ciddi zorluklar yaşanabileceğini savunan Tuna "Ayrıca Gezi olayları benzeri şiddet içerikli toplumsal olayların çıkmasına zemin oluşturulabileceği öngörülmektedir" ifadesini kullandı ve görüşlerine delil olarak medyada çıkan haberleri, Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu'nun düzenlediği basın toplantısı haberlerini, DHKP-C'nin internet sitesinden çekilmiş görüntülerle birlikte yazısına ekledi.

"ESKİŞEHİR'İN COĞRAFİ KONUMU"

Tuna, davanın Eskişehir dışında bir ile nakledilmesini şu gerekçelerle savundu:

* Adliye önünde yapılan "Adalet Nöbeti", her Cumartesi günü düzenlenen "Adalet Yürüyüşü", Eti Parka Korkmaz'ın adının verilmesi için sosyal medyadaki kampanya.

* DHKP-C'nin Eskişehir, Ankara, Adana, Hatay, İstanbul ve İzmir'de ses getirecek şiddet eylemi planlandığına ilişkin istihbarat raporları, örgütün Ankara'da yaptığı eylemi Gezi eylemlerinde ölenler için yaptığını duyurması.

* Muğla'da öldürülen Şerzan Kurt'la ilgili Eskişehir'de görülen davada olaylar çıkması. Ethem Sarısülük'ün öldürülmesi ile ilgili Ankara'da görülen davada marjinal grup mensuplarıyla, duruşma salonunda bulunan 'Çağdaş Hukukçular Derneği ile bağlantılı avukatlar' tarafından mahkeme heyeti, sanıklar ve avukatlarına yönelik sözlü, fiili saldırı düzenlenmesi.

* Sosyal medyada olayın faili olduğu iddia edilen kurumlara ve Emniyet mensuplarına yönelik propaganda yapılması.

* Bu tür örgütlerle bağlantılı avukatlar davaya katılarak provokatif davranışlarla adli sürecin normal işleyişini sabote etme ihtimali.

* Eskişehir'in coğrafi konum itibariyle kolay ulaşılır olmasının, eylemlere diğer illerden de yoğun katılım sağlanabilmesi.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder