21 Eylül 2013 Cumartesi

Ali İsmail Korkmaz'da görüntüleri polis kararttı


Kemal GÖKTAŞ
Eskişehir'deki Gezi eylemleri sırasında sivil polisler ile esnafın döverek ölümüne neden oldukları Ali İsmail Korkmaz'ın dövülme anına ilişkin Beşik Otel güvenlik kamerası görüntülerinin silinmesi ile ilgili 2 polisin verdiği ifadeler, olay günü bir polisin "kameraların fişini çekmesi" talimatını verdiğini, bunun üzerine şalterin indirildiğini ortaya çıkardı. Kameraların kapattıranın Ali İsmail Korkmaz'ı dövenler arasında yer alan polis memuru Hüseyin Engin olduğu belirtiliyor.

Korkmaz'ın dövülmesini gösteren Beşik Otel'e ait görüntülerde önce 74 saniyelik, ardından da 18-20 dakikalık silinme olduğu ortaya çıkmıştı. Yine Korkmaz'ı dövenler arasında olan İsmail Koyuncu'nun sahibi olduğu Harman Ekmek Fırını'nın görüntüleri ise tamamen silinmişti. Jandarma, Eskişehir'de bilirkişinin ve polisin açamadığı bu görüntülerden Harman Ekmek Fırını kayıtları kurtarılmış ve Korkmaz'ı kimlerin dövdüğü tespit edilerek tutuklanmıştı. Korkmaz'ın fırının önünden kaçtıktan sonra Beşik Otel'in önünde dövüldüğü anları gösteren görüntüler ise bulunamamıştı. Harman Ekmek Fırını görüntülerini iki kez sildiği iddia edilen bilirkişi Serkan Uğurluoğlu'nun raporunda Beşik Otel görüntülerini içeren hard diskteki elektronik kartın zarar görmesi nedeniyle açılamadığı belirtilmişti.

"KAMERAYI KAPATIN, FİŞİ ÇEKİN"

Eskişehir Başsavcılığı, görüntülerin silinmesi olayı ile ilgili soruşturmayı, cinayet soruşturmasından ayırdı. Başsavcılık, bilirkişinin "kartın zarar gördüğü" yönündeki tespiti uyarınca görüntüleri otelden alan komiser E.K.'nın "şüpheli" olarak ifadesini aldı. E.K. ifadesinde, Beşik Otel'den görüntüleri alırken otel sahibi Erdoğan Gözseçen'in kendisine "görüntü atlaması" ile ilgili olarak "Olay sırasında bir şahsın içeriye girerek otel görevlisini 'kamerayı kapatması veya fişini çekmesi' yönünde uyardığını, bu yüzden de belli bir süre cihaz kapalı olduğundan dolayı kayıt yapmamış olabileceğini söylediğini" anlattı. Otel sahibi Gözseçen'in tanık olarak verdiği ifadede ise kayıp görüntülerin, müşterilerin can güvenliklerini sağlamak için elektrik şalterini indirmesinden kaynaklandığını ileri sürdü. Beşik Otel'in kamera görüntelerinde, görüntünün kesilmesinden hemen önce Hüseyin Engin'in otele girdiği görülüyor. Şimdi savcılık "kameranın fişini çek" dediğinden şüphelendiği polisin, Korkmaz'ı dövdüğü gerekçesiyle hakkında dava açılan Hüseyin Engin olması üzerinde duruyor.

"BİLİRKİŞİ SİLDİ" İDDİASI

Komiser E.K'nın ifadesindeki ikinci önemli ayrıntı da yine bilirkişinin suçlanması oldu. E.K, bilirkişinin hard diskleri açamaması üzerine hard disklerin bozulduğunu ileri sürdüğü için suçlandığını belirterek "Bilirkişi hard diski kamera kayıt cihazına bağlayarak kendisine ait program vasıtasıyla çalıştırabilir. Zaten ben de adliyeye gönderdiğim görüntüleri bu şekilde sistemi kuran şahıs bana yedeklemesini yaparak verdi ve temin ettim. Bilirkişi raporunu kabul etmiyorum. Benim istediğim eğer hard diskte herhangi bir silinme ve oynama var ise bunun tarihi ve saati dakikasına kadar dijital ortamda çıkartması gerekir. Yoksa benim iddiam da bilirkişinin bu silme işlemini gerçekleştirmiş olmasıdır" dedi.

VALİ "POLİS SİLMEDİ" DEMİŞTİ

Ali İsmail Korkmaz'ın arkadaşları tarafından dövüldüğünü iddia ettiği için büyük tepki toplayan Eskişehir Valisi Azim Tuna, görüntülerin polis tarafından silindiği iddialarını da yalanlamıştı. Vali Tuna, "O gün görüntüler polisimiz tarafından hemen toplanmış ve adli mekanizmaya teslim edilmiştir. Bu noktada polis tarafından bir karartma, gizleme hadisesi yapılması söz konusu değil. Ama oradaki işyeri sahibi tarafından yapılan bir müdahale zaten sonradan teknolojik imkanlarla yeniden kazandırılarak olayın çözülmesi sağlanmıştır" demişti. Vali Tuna'nın bu sözlerinin aksine savcılığın görüntülerin silinmesi olayı ile ilgili  polislerin ifadesini "şüpheli" sıfatıyla alması dikkat çekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder