10 Kasım 2014 Pazartesi

Özel yetkililerde açılan davaları sıfırlayacak başvuru

KEMAL GÖKTAŞ

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, KCK Basın davasında Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı iptal başvurusunun Ergenekon, KCK, öğrenci davaları ile diğer örgüt davalarının tamamının yeniden görülmesine neden olacak çok önemli bir başvuru olduğu belirtildi. Mahkeme, sanık avukatlarının talep ettiği ve savcının da destek verdiği “özel yetkili mahkemelerin yaptıkları işlemlerin geçersiz sayılması gerektiği” görüşüne destek verdi ve özel yetkili mahkemelerin yaptıkları işlemleri geçerli sayan kanun hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya karar verdi. Anayasa Mahkemesi, talebi kabul eder ve hükmü iptal ederse, Ergenekon başta olmak üzere KCK, öğrenci davaları, örgüt davaları, askeri casusluk gibi birçok davada özel yetkili mahkemelerin yaptığı işlemler geçersiz hale gelecek ve davalar otomatikman sil baştan görülecek.



Avukatlar “Özel yetkililerin işlemleri geçersiz sayılsın”

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gecen hafta görülen duruşmada  sanık avukatı Ercan Kanar tarafından özel yetkili mahkemeleri kaldıran 6526 sayılı Yasanın 1. Maddesi ile Terörle Mücadele Kanunu’na eklenen geçici 14/4 maddesinin Anayasaya aykırı olduğuna ilişkin sunduğu dilekçe okundu. Kanar, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasına rağmen, yaptıkları işlemlerin geçerli sayılamayacağını belirterek davaların kaldıkları aşamadan devam etmesine ilişkin hükmün Anayasa’ya aykırı olduğunu ve iptal edilmesi için Anayasa’ya Mahkemesi’ne başvurulması gerektiğini belirtti.

Savcı da destek verdi

Duruşma savcısı Taner Tabel de “Sanık avukatlarının Anayasaya aykırılık iddiası kanaatimizce de ciddi bulunmuştur. Bu nedenle dosyanın Anayasa Mahkemesi Başkanlığına gönderilerek bu hususta verilecek kararın dönüşünün beklenmesine ve yargılamanın geri bırakılmasına karar verilmesi gerekir” dedi.

Mahkeme davayı askıya aldı

Mahkeme de avukatların dile getirdiği ve savcının destek verdiği Anayasa’ya aykırılık itirazını ciddi bularak Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya karar verdi. Kararda kanunun "bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya (davaya) devam edilmek üzere" ibaresinin Anayasaya aykırılık iddiası ile dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verildi. Mahkeme ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda vereceği karara kadar davanın geri bırakılmasına hükmetti. Mahkeme bu nedenle hakkında sanıklar İsmet Kayhan ve Şerafettin Sümeli hakkında çıkarılan yakalama kararlarını kaldırdı.

Davalar “sıfırlanacak”

Anayasa Mahkemesi bu iptal başvurusunu kabul ettiği takdirde özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığı tarihte devam eden bütün davalar sıfırlanacak. Buna göre söz konusu tarihte kesinleşmemiş davalarda özel yetkili mahkemelerin yaptığı bütün işlemler geçersiz sayılacak. Yani sanık savunmaları, bilirkişi incelemeleri, tanık ifadelerinin alınması gibi işlemlerin tamamı davaların devredildiği mahkemelerce yeniden yapılacak. AYM'nin iptal başvurusunu kabul etmesi halinde Ergenekon, KCK, askeri casusluk, Devrimci Karargah, Oda TV, örgüt davaları, öğrenci davaları, Gezi eylemleri nedeniyle "örgüt" suçlamasıyla açılan davaların tamamı yeniden görülecek. Bu durumda Ergenekon davasında sanıkların Yargıtay'ın olası bir onama kararıyla cezaevine girme korkuları da son bulacak. Çünkü AYM'nin iptal kararından sonra bu davada da yeniden yargılama yapılması için bozma kararı verilmesi gündeme gelecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder